Buvusi kontrolierė nori viską kontroliuoti

Prie Sveikatos apsaugos ministerijos vairo stojusi socialdemokratė Rimantė Šalaševičiūtė nusprendė viską suimti į tvirtą kumštį ir aklai nepasikliauti pavaldiniais. Jiems be suderinimo su ministre uždrausta teikti informaciją net šalies vadovei, rašo „Lietuvos rytas“.

Sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiūtė spaudžia pavaldžias įstaigas suderinti jų teikiamą informaciją.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiūtė spaudžia pavaldžias įstaigas suderinti jų teikiamą informaciją.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Oct 10, 2014, 9:02 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 10:08 PM

Sveikatos apsaugos ministrė pasirašė įsakymą, kuriuo įpareigojo ministerijai pavaldžias biudžetines įstaigas derinti informaciją, kurią jos pateikia kitoms valdžios įstaigoms.

Įdomiausia, kad įsakyme išvardytos vos keturios institucijos, kurioms pateikiama informacija turi būti su ministerija iš anksto suderinta raštu. Tai Prezidentūra, Seimas, Vyriausybė ir Valstybės kontrolė.

Kai kuriems opozicijoje esantiems politikams tai pakvipo cenzūra.

Skirtingos nuomonės kenkia

Paklausta, kodėl griebėsi tokių užmojų, kokių kitose ministerijose iki šiol lyg ir nebūta, buvusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė R.Šalaševičiūtė gynėsi, esą įsakymo tikslas yra visiškai kitoks, nei įtarinėja kai kurie politikai: „Mūsų vykdoma politika turi būti vieninga.

Jeigu ministras ir ministerijos vadovybė nusprendė vienaip, pavaldžios įstaigos negali sprendimų interpretuoti savaip.

Jei pavaldžių įstaigų vadovams mūsų siūlomi ir svarstomi projektai atrodo nepriimtini, jie turi teisę teikti savo argumentus, pastabas.

Bet skirtingi padaliniai toje pačioje ministerijoje negali turėti skirtingų nuomonių vienu ar kitu klausimu.“

Įsakymą gali tekti taisyti

Tačiau R.Šalaševičiūtė tikino, kad mintis griežčiau kontroliuoti pavaldžių įstaigų teikiamą informaciją kilo ne jai.

„Ministerijos vadovybės pasitarimuose buvo pabrėžta, kad pavaldžios įstaigos pateikia informaciją, kuri neatitinka bendros suformuotos ar formuojamos politikos.

Mes tikrai nieko nenorime slėpti, bet įstaigų pateikiama nuomonė ir siūlymai turi sutapti su oficialia ministerijos pozicija“, – kalbėjo ministrė.

Vis dėlto R.Šalaševičiūtė užsiminė, kad galbūt dviprasmišką įsakymą teks pakoreguoti.

Anot politikės, šis nurodymas nedraudžia teikti kokių nors statistinių duomenų arba dėstyti savo nuomonės, kol vyksta diskusija, bet dar nėra priimta galutinių sprendimų.

Įžvelgė cenzūros ženklų

Ministerijos vadovybės noras viską kontroliuoti nenustebino Seimo Sveikatos reikalų komiteto vicepirmininko Antano Matulo.

Anot jo, buvęs ministras Vytenis Andriukaitis jau buvo įvedęs tvarką, kai į komitetą buvo galima pakviesti tik politikus.

„Ko gero, R.Šalaševičiūtė tik įteisino tai, kas jau kurį laiką vyko neoficialiai, tik nedrįsta įteisinti“, – kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ svarstė šešėlinis konservatorių sveikatos apsaugos ministras.

Anot parlamentaro, anksčiau nekildavo problemų į Seimą pasikviesti ministerijos specialistus, kurie išsamiai ir dalykiškai galėdavo paaiškinti teikiamus įstatymų projektus.

A.Matulo įsitikinimu, R.Šalaševičiūtės reikalavimas derinti pateikiamą informaciją dar labiau apsunkins Seimo ir ministerijos bendradarbiavimą: „Tai visiškai perteklinis dalykas, kvepiantis tam tikra cenzūra.

Darbo tai tikrai nepagerins, nes komitete mes labai pasigendame ekspertų, kurių ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose gausu. Jie politikams gali išaiškinti realią padėtį, o to nebūtinai galima tikėtis iš kokio nors viceministro.

Bet dabar net ir atėjęs į komitetą jis negalės išsakyti savo nuomonės, jeigu ji nebus suderinta ar prieštaraus oficialiai ministerijos pozicijai. Dėl to Seime priimamų sprendimų kokybė bus dar prastesnė. Jei nebus ekspertų nuomonės, o bus tik politinė nuomonė, demokratijai tai nepasitarnaus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.