Prancūzas nustėro – Lietuvoje jam smogta iš pasalų

Paskelbti žmogų įtariamuoju ir siųsti jį į teismą, pasirodo, galima net nepabandžius jo išklausyti. Tokie Lietuvos teisėsaugininkų metodai pribloškė tarptautinės įmonės vadovą iš Prancūzijos, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius

Oct 10, 2014, 8:09 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 10:08 PM

Lietuvoje baigtas ikiteisminis tyrimas dėl įmonių „Vilniaus energija“ ir „Dalkia Lietuva“ veiklos sulauks nepriklausomų užsienio tyrėjų įvertinimo.

Tai pareiškė į Lietuvos teisėsaugos mėsmalę patekęs „Vilniaus energijos“ valdybos pirmininkas Jeanas Sacreste.

– Kaip jaučiatės sužinojęs, kad Generalinė prokuratūra paskelbė apie ikiteisminio tyrimo pabaigą?

– Šis skubus sprendimas mane ir nustebino, ir pribloškė, nes Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai taip ir neišklausė manęs – nesuteikė galimybės atsakyti į jokius klausimus.

Aš visiškai nesutinku su pareikštais įtarimais. Jie yra neracionalūs ir nepagrįsti.

Todėl man labai svarbu dar ikiteisminio tyrimo metu pateikti faktus ir įrodymus, atskleidžiančius šios bylos nepagrįstumą. Dėl šios priežasties aš iš karto pateikiau prašymą prokurorui dėl ikiteisminio tyrimo atnaujinimo.

– Kas būtent jus stebina?

– Nesuprantu, kodėl tyrimas buvo baigtas, o aš neturėjau progos atsakyti į klausimus šiame prieštaringame procese.

Atnaujinti ikiteisminį tyrimą būtina ne tik tam, kad būčiau apklaustas. Byloje daug šiurkščių faktinių klaidų ir tikrovės neatitinkančių faktų.

Ten pilna ne tik klaidų – neteisinga verslo taisyklių analizė, trūksta žinių apie tuo metu galiojusią tarifų politiką, daug painiavos dėl Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatytų tarifų ir konkrečių „Vilniaus energijos“ taikytų kainų, kurios buvo žemesnės, ir t.t.

Reikia pažymėti, kad šio tyrimo objektas apima daugiau kaip dešimties metų senumo įvykius.

Įvairios atsakingos valstybės institucijos šias aplinkybes jau ne kartą tikrino ir yra viešai pareiškusios, kad neaptiko jokių neteisėtų veiksmų.

– Tyrime įvardinta 2 mln. litų žala, kurią galimai patyrė šilumos vartotojai.

– Teisybė yra tokia, kad čia nėra jokios žalos.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai kažkodėl pamiršo apskaičiuoti, kiek dešimčių milijonų litų vilniečiai sutaupė dėl bendrovės „Dalkia“ investicijų į sostinės šilumos ūkio modernizavimą.

Gyventojai sutaupė ir dėl „Vilniaus energijos“, ir kitų „Dalkia“ bendrovių Lietuvoje 2002–2006 metais taikytų mažesnių kainų, nei reikalavo tuo metu galiojusios šilumos tarifų nustatymo metodikos.

Tokių sąskaitose pritaikytų šilumos kainų nuolaidų suma vien Vilniuje siekia beveik 50 milijonų litų.

Dėl mūsų veiksmų šiandien Vilniaus šildymo sistema yra pasiekusi geriausių tokio tipo Europos sistemų lygį.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai žurnalistams viešumoje kalba apie daugiau kaip 10 mln. litų žalą šilumos vartotojams, nors savo pačių byloje jie neteisingai apkaltino mus padarius menamą žalą Vilniaus šilumos vartotojams, kuri yra bent penkis kartus mažesnė – 1 mln. 706 tūkst. litų.

Kodėl rašoma viena, o kalbama kita? Ką ir kodėl norima suklaidinti?

Esu visiškai įsitikinęs, kad žala, dėl kurios painiojasi patys pareigūnai, iš tiesų sudaro nulį litų. Tai, be jokios abejonės, ir įrodytų objektyvus tyrimas.

– Kokių veiksmų planuojate imtis?

– Esu Prancūzijos pilietis, todėl mano teisinė gynyba organizuojama pasitelkus teisininkų komandą, sudarytą iš žinomos Prancūzijos advokatų kontoros specialistų, kurie dirbs kartu su Lietuvos advokatūros atstovais.

Lietuvos teisėsaugos institucijoms taip pat pateiksime nepriklausomų ekspertizių išvadas dėl veiksmų, kurie buvo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos ikiteisminio tyrimo objektas.

– Kas atliks ekspertizę?

– Kol kas galiu pasakyti tik tiek, kad ekspertizes atliks ir išvadas pateiks nepriklausomi teisės bei energetikos reguliavimo specialistai, pasižymintys puikia kompetencija ir turintys pasaulinę reputaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.