Ekrano žymūnai gėdijasi kurti laidas vaikams

Į didžiuosius ekranus su filmu „Gustavo nuotykiai“ įsiveržęs Audrius Rakauskas-Gustavas yra bene paskutinis mohikanas, galintis prie televizijos ekranų sėkmingai prikaustyti vaikus.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginijus Mičiulis

Oct 20, 2014, 9:18 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 10:27 AM

Taip, TV programos sprogsta nuo animacinių filmų. LRT televizija rengia viktoriną „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“. Tačiau ar daug ekranuose žmonių, į kuriuos vaikai žiūrėtų žėrinčiomis akimis?

Kadaise LRT televizijoje karaliavo Teta Beta (Bernadeta Lukošiūtė). Ji  gaudavo šūsnis maždaug tokio turinio laiškų: „Būkite gera – pasakykite savo laidoje, kad reikia valgyti sriubos, nes mano Jonukas (Antanukas, Marytė, Haroldukas ir t. t.) gali įsigyti opą.“

Pasakydavo – ir būdavo šventa. Kaip jai tai pavykdavo? Tėvams ir darželių auklėtojoms (kurių pamokslai iš tiesų vaikams ir sukelia tas opas) Teta Beta buvo didžioji mįslė.

Kitas vaikiško ekrano šviesulys buvo profesorius Ričardas Kazlauskas. Kai kartą su atžalomis radome sužalotą varnėną, nekilo dvejonių, kieno telefono numerį reikia skubiai gauti.

Profesorius nepažįstamai kompanijai savo buto duris atvėrė prieš vidurnaktį. Jo ropojančių, striksinčių, šliaužiojančių ir dar bala žino kokiu būdu judančių gyvių pulke atsirado vietos ir mūsų nelaimėliui.

O kai kitą dieną profesoriui paskambinau, jis rūpestingai pamokė, kaip turėčiau paaiškinti savo vaikams, kad mūsų varnėnas iškeliavo į geresnį pasaulį.

Girdėjau, kad tokiais atvejais jis kartais liepdavo ragelį perduoti vaikui ir pats pranešdavo žinią, kuri perduota nemokšiškai gali sukelti stresą.

Atmintyje dar iškyla Neringa Čereškevičienė, LRT televizijoje šėliojusi su savo šaunia „Tele bim-bam“ kompanija. Motinos į šią laidą atvesdavo savo bamblius, kad Neringa atjunkytų juos nuo čiulptukų.

Štai beveik ir visi laidų vedėjai, per pastaruosius kelis dešimtmečius sugebėdavę uždegti vaikų akis ir širdis.

Kodėl juos galima suskaičiuoti vienos rankos pirštais?

Dažnai atrodo, kad pokalbių, šou ar publicistines laidas televizijoje gali vesti bet kas. Dažnai bet kas ir veda.

Tačiau tauzyti niekus suaugusiems žiūrovams yra viena, o pūsti miglą į tyras vaikų akis – visa kas kita. Dar imsi iš gėdos rausti. Juk tokie žiūrovai instinktyviai jaučia dirbtinumą.

Būsimieji mokytojai! Aūūū! Per pedagoginę praktiką meskite kvailą užsiėmimą – vaikytis mokyklų stadionuose dūmą traukiančius moksleivius. Verčiau drožkite į kurią nors televiziją.

Pasitikrinkite, ar tinkamą gyvenimo kelią pasirinkote, ar tikrai mokate bendrauti su vaikais, – parenkite jiems tokią laidą, kurios vedėjui pasakius, kad reikia valgyti sriubos, bent dalis žiūrovų klusniai imtų į rankas šaukštą. Arba paliepus atsisakyti čiulptuko, sviestų jį šalin.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.