Vilniuje iš balkono krinta meškiukai ir kibirai

Tėvai, vesdami vaikus į darželį Vilniaus Skroblų gatvėje, stengiasi pridengti jų galvas ir kuo greičiau prabėgti pro penkiaaukštį namą.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Oct 20, 2014, 6:09 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 8:10 AM

Iš antro aukšto balkono šio namo gyventoja mėto atliekas, tarp kurių pasitaiko ir didokų – kibirų, gelžgalių, klozeto dalių ir šiaip visokio kieto šlamšto. Po penkiaaukščio langais jau šmirinėja naujagimio šuniuko dydžio žiurkės, laiptinėje į legionus telkiasi ūsuotoji tarakonų kariauna. Kaimynai krūpčioja iš baimės, bet keistuolei kaimynei nieko padaryti negali nei policija, nei namo prižiūrėtojai.

Šią savaitę aktyvus namo Skroblų gatvėje gyventojas Rimantas Žiūkelis sukvietė kieme kaimynus į protesto sueigą ir paragino visus garsiai sušukti: „Gelbėkite!“

Penkiaaukščio gyventojai jau daugiau kaip metus kenčia kaimynės, maždaug 55 metų amžiaus Virginijos B., keistenybes.

Mėto įvairius daiktus

Gyventojai pasakojo, kad moteris prisirenka įvairių daiktų iš šiukšlių konteinerių ir tempia juos namo. Taip pat prisiperka įvairių žaislų iš prekybos centro, daugiausia didelių pliušinių meškiukų, kitokių daiktų.

Palaiko juos namuose, paskui, matyt, nusibosta, ir ima viską mėtyti iš balkono į kiemą.

Tą dieną, kai Skroblų gatvėje lankėsi žurnalistai, iš tiesų po langais buvo primėtyta įvairių atliekų. Taip pat ir tokių, kurios galėtų gerokai užgauti ar net pritrenkti žmogų, jei užkristų ant galvos. O ypač – mažą vaiką.

Susirūpino vaikų saugumu

Maždaug dvejų metų mergaitę vežimėlyje vežanti jauna mama Daiva Linkevičienė neslėpė baimės: „Bijau ir dėl savo vaiko, ir dėl kitų. Darželis juk čia pat, vaikai pro mūsų namą vaikšto. O nežinia, kas tokiai kaimynei šaus į galvą. Dabar šiukšles pro langą mėto, o gal  ir televizorių sugalvos išmesti.“

„O man kaip gyventi greta jos? Gal dar dujas atsuks, maža kokios, jos keistenybės keičiasi. Anksčiau puldavo ant žmogaus plūstis, dabar šiukšles mėto“, – gąsčiojosi keistuolės kaimynė.

Kiemsargis Marijonas teigė ilgai netversiąs: „Jau keli kiemsargiai pasikeitė. Tik spėji nuo žemės išnešti visą jos išmėtytą šlamštą, žiūrėk, ryte vėl pilna krūva“, – niršo tvarkdarys.

Pavargo ir kiemsargiai

Virginijos B. balkono stikle žioji skylė: vienas kiemsargių, netekęs kantrybės, paleido akmenį.

Namo gyventojus ant kojų sukėlęs R.Žiūkelis teigė kreipęsis ir į policiją, bet ji mažai ką galinti padėti. Taip pat, kaip ir penkiaaukštį prižiūrintis Namų priežiūros centras.

„Ji niekam durų neatidaro. Išslenka, kai niekas nemato, prisirenka šlamšto, paskui išmėto iš balkono, kai niekas nemato“, – aiškino vyriškis.

R,Žiūkelis teigė pripažįstantis žmogaus teisę į keistenybes, ir sutinka, kad jei jas lemia liga, tokio žmogaus reikia gailėtis.

„Bet ir mes turime teisę kaip nors apsiginti. Jeigu šiukšlininkės niekas nesutramdys, kuris nors gausime kibiru į galvą ar namą žiurkės apniks“, – būgštavo Skroblų gatvės gyventojas.

Uždaryti gali tik teismas

Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės gydytoja Jūratė Lengvenienė sakė, kad, pastebėjus keistą ir galimai kenkiantį aplinkiniams žmogaus elgesį, patartina iškviesti greitąją medicinos pagalbą.

„Toks žmogus nuvežamas į ligoninę, jį apžiūri psichiatras. Jeigu nustatomi psichikos ligos požymiai, kviečiama psichiatrų komisija, kuri tiria, ar toks asmuo kelia pavojų savo ir aplinkinių sveikatai bei gyvybei.

Jeigu diagnozė pasitvirtina, komisija teikia teismui prašymą skirti ligoniui priverstinį gydymą. Teismas išklauso psichiatrų ir valstybės lėšomis skiriamo advokato, priima nutartį – skirti priverstinį gydymą ar ne. Nesvarbu, kiek kartų toks asmuo gydytas, priverstinis gydymas kiekvieną kartą skiriamas iš naujo“, – paaiškino medikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?