Kairieji mojuoja kumščiais net ir po muštynių

Socialdemokratų kenkėjai – ne tik jų politiniai oponentai, bet ir pati partijos vadovybė, dėl kurios kaltės partija per savivaldos rinkimus gali prarasti pozicijas net ten, kur jos dabar stiprios.

A.Butkevičius labiausiai kritikavo koalicijos partnerius „darbiečius“ ir „tvarkiečius“, kurie, pasak jo, iš pradžių buvo pritarę lengvatos naikinimui, o paskui jį išdavė.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
A.Butkevičius labiausiai kritikavo koalicijos partnerius „darbiečius“ ir „tvarkiečius“, kurie, pasak jo, iš pradžių buvo pritarę lengvatos naikinimui, o paskui jį išdavė.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Oct 25, 2014, 2:16 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 5:11 PM

Tokie kaltinimai pačiam partijos vadovui, premjerui Algirdui Butkevičiui nuskambėjo Seime vykstančiame jos tarybos posėdyje, kuriame, nepaisant optimistinių partijos vedlių pareiškimų ir užkeikimų vienytis, viešai prasiveržė vidaus nesutarimai ir aistros.

Aistros niekaip nenurimsta

Aistras labiausiai tebekursto tai, kas kurstė rimtus neramumus ir visoje valdančiojoje koalicijoje – Vyriausybės viršūnių ketinimai nuo kitų metų pradžios atsisakyti lengvatinio 9 proc. PVM tarifo šildymui, jį keliant iki 21 proc.

Atkakliai šią idėją, nepaisant net aršaus koalicijos partnerių pasipriešinimo, stūmęs A.Butkevičius jos atsisakė tik vakar, pareikšdamas, kad lengvata pratęsiama neribotam laikui, o iš jos panaikinimo planuotus papildomus 200 mln. litų į kitų metų biudžetą bus stengiamasi surinkti pirmiausia iš valstybės valdomų įmonių.

Šeštadienį vykusiame tarybos posėdyje A.Butkevičius labiausiai kritikavo koalicijos partnerius „darbiečius“ ir „tvarkiečius“, kurie, pasak jo, iš pradžių buvo pritarę lengvatos naikinimui, o paskui jį išdavė.

Premjeras pranešė, jog šią savaitę specialiai šiuo klausimu akis į akį ilgai kalbėjosi su „darbiečių“ vedle, Seimo pirmininke Loreta Graužiniene. Pokalbio turinio ir rezultatų premjeras detaliau neatskleidė, tik užsiminė, jog reiškė nepasitenkinimą tuo, jog koalicijos Politinėje taryboje esą sprendimai dažnai priimami „bendru sutarimu“, o po to nevykdomi.

Premjerui vėliau antrinęs partijos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas atsakomybę išvis suvertė „darbiečių“ vadovaujamai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, kuri, pasak jo, turėjo parengti lengvatos naikinimo padarinių kompensavimo mechanizmą, tačiau „nesusitvarkė“.

A.Butkevičius labai aptakiai užsiminė ir apie aistras šiuo klausimu savo paties vadovaujamoje partijoje.

Viename iš paskutiniųjų jos Seimo frakcijos posėdžių daugelis partijos narių – pirmiausia, rinktų provincijoje – nuogąstavo, kad šildymo kainos dėl tokio žingsnio tikrai kils, o tai pakenks partijos rezultatams per savivaldos rinkimus.

Vienas iš tokių buvo Tauragėje rinktas Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas Darius Petrošius, kuris premjerui priminė, kad biokuru kūrenamoje Tauragėje šildymo kainos ir taip aukštos.

Tuomet, premjeras, priblokšdamas ir jį, ir kitus partijos narius, pasiūlė jam pasidomėti, ką šiuo klausimu apie jo tėvo Prano Petrošiaus vadovaujamą savivaldybę mano Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

A.Butkevičius apskritai itin griežtai gesino ir kitų partijos bičiulių nepasitenkinimą ir kritiką.

Kibo vedliui į atlapus

Tarybos posėdyje, premjeras, kuriam itin pritarė ir finansų ministras Rimantas Šadžius, daugiausia dėmesio skyrė savo vadovaujamos Vyriausybės esą nuverstiems kalnams vardinti. Labiausiai buvo giriamasi dėl kitais metais įvedamo euro ir suskystintų dujų terminalo.

Tačiau greitai paaiškėjo, kad partijos gretose dėl šildymo kilusios aistros dar toli gražu neatvėso ir kai kurie partijos nariai mano, kad didelė žala partijai jau padaryta, nepaisant to, kad lengvata šildymui vis dėlto nebus naikinama.

Į tribūną įkopęs partijos Tauragės skyriaus pavaduotojas ir vietos šilumos ūkio vadovas Vaclovas Karbauskis itin aršiai mūru stojo už tėvą ir sūnų Petrošius bei kibo į atlapus premjerui.

„Nei mūsų partijos programoje, nei Vyriausybės programoje nėra nei vieno punkto apie PVM lengvatos šildymui mažinimą. Tačiau mes ne tik pirmieji apie tai prabilome, bet ir po to vieninteliai apie tai kalbėjome, vis pabrėždami, kad tai – socialiai neteisinga. Tuo tarpu iki savivaldos rinkimų – 4 mėnesiai“, - kalbėjo V.Karbauskis.

Jis garantavo, kad tokiu atveju, jei lengvata būtų buvusi panaikinta, šildymo kaina Tauragėje būtų augusi 12 proc.

„Benzino į ugnį tikrai įpylė ir mūsų Seimo frakcijos posėdis, po kurio skyriuje nuotaikos tikrai yra nekokios. Šešėlio, kuris mestas ant mūsų, atsikratyti iki rinkimų tikrai bus sunku. Nors mes Tauragėje dabar labai stiprūs – mūsų ir meras, ir kiti svarbiausi pareigūnai – tačiau labai abejoju, ar dabar mes galėsime pakartoti tuos rezultatus“, - rėžė V.Karbauskis premjerui.

Labiausiai jis piktinosi tuo, kad A.Butkevičius, kalbėdamas apie STT esą turimą informaciją, greičiausiai turėjo omenyje tai, kad tarnyba iš tiesų domėjosi šilumos ūkio padėtimi Tauragėje, tačiau neva neturėjo dėl to jokių pretenzijų.

Mat, pasak V.Karbauskio, savivaldybės 2013 m. skelbtas biokuro konkursas buvo apskųstas jo nelaimėjusių dalyvių ir reikalu domėjosi ne tik STT, bet ir prokurorai bei Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), vyko teismas.

„Mums pavyko apsiginti, praėjo teismas, STT VPT pranešė, kad jokių nusikaltimų požymių nenustatė. Tačiau dabar vėl atsigavo visi mūsų oponentai ir mes vėl turėsime apie tai šnekėti“, - teigė V.Karbauskis, pergalingai užbaigęs, kad D.Petrošius vis dėlto „buvo teisus“.

Jam kalbant, kiti tarybos nariai, žinoma, garsiai emocijų nereiškė, tačiau tai vienur tai kitur salėje girdėjosi frazės „teisingai pasakė“ arba „premjeras tikrai nesąmonę padarė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.