Užkulisinės valdžios intrigos - kaip ant delno

Valdiška įstaiga nebus uždaryta, jei konkursą į jos vadovo postą laimės premjero pasiūlyta kandidatė. Tokius užkulisius netyčia praskleidęs viceministras Gediminas Černiauskas priverstas trauktis iš pareigų.

Kažkada sveikatos apsaugos ministru buvęs G.Černiauskas susigadino karjerą.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kažkada sveikatos apsaugos ministru buvęs G.Černiauskas susigadino karjerą.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Oct 29, 2014, 7:06 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 8:23 AM

Iš pradžių neketinęs atsistatydinti į skandalą dėl bandymo paveikti konkurso rezultatus įsivėlęs socialdemokratas G.Černiauskas vakar vis dėlto pranešė, kad traukiasi iš sveikatos apsaugos viceministrų.

Paviešintame garso įraše girdėti, kaip politikas priekaištauja komisijos nariams, kad Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (VASPVT) vadovo konkursą laimėjo sveikatos apsaugos ministro patarėja Nora Ribokienė, o ne buvusi Seimo narė Vilija Vertelienė.

Nors abi pretendentės priklauso Socialdemokratų partijai, viceministras aiškino, esą premjeras yra pasirinkęs pastarąją – mainais už tai jis neva paliktų tarnybą neuždarytą.

Bet premjeras Algirdas Butkevičius vakar tokias viceministro apkalbas kategoriškai neigė: „Tokiais dalykais neužsiimu ir niekada neužsiimsiu. Net jei kas nors ir kreiptųsi, niekada to nedaryčiau.“

Pabrėžęs, jog G.Černiausko elgesys nepuošia nei jo paties, nei partijos, A.Butkevičius neatmetė, kad ir daugiau jo bendražygių gali tam tikrose situacijose dangstytis premjero vardu.

Tarnybos bus jungiamos

Gal minėta tarnyba, kuriai iki vasaros pradžios vadovavo buvęs konservatorių sveikatos apsaugos ministras Juozas Galdikas, reikalinga tik dėl posto saviškiams?

Seimo Sveikatos reikalų komiteto ir Vyriausybės atstovai tvirtino, kad įstaigos neplanuojama uždaryti, bet permainos jai gresia.

Viešojo valdymo tobulinimo komisijai vadovaujantis Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Remigijus Motuzas „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad VASPVT ketinama sujungti su Valstybine vaistų kontrolės tarnyba.

R.Motuzo teigimu, lygiai prieš mėnesį tokius planus Vyriausybei pristatė pats G.Černiauskas: „Taigi premjeras pats nei ką nors uždarinėja, nei ką nors atidarinėja.

Vyriausybės vadovas ministerijos vadovybei tada priekaištavo, kad optimizuojama per mažai pavaldžių institucijų. Bet apie konkursą nei premjeras, nei aš nieko net nežinojome ir apie jokį spaudimą negali būti kalbos.“

Pyko, kad buvo nesupratingi

Viceministrui koją pakišo garso įrašas, padarytas pretendentų į VASPVT vadovus. Atranką laimėjo ministro patarėja N.Ribokienė.

Tai, kad konkursą laimės buvusi liberalcentristė, ankstesnėje Vyriausybėje ėjusi viceministro pareigas, G.Černiauskui buvo netikėta.

Dėl to politikas priekaištavo kitiems komisijos nariams, N.Ribokienę kelis kartus išvadino „dūra“, o kolegoms aiškino konkurso metu ne šiaip sau rodęs, kad aukštesnius balus skyrė V.Vertelienei.

G.Černiauskas priekaištų turėjo net komisijoje dalyvavusiai kitai viceministrei Jadvygai Zinkevičiūtei: „Ji irgi įsivaizduoja, kad yra laisva, nepriklausoma.

Visi mes tokie formaliai esame. Bet, kita vertus, visi mes esame įrėminti tam tikrų sąlygų.

Jeigu premjeras stato ministrę, tai jis turi teisę kažką jai ir siūlyti.“

Konkursą laimėjusi N.Ribokienė viešai pripažino, kad viceministras ją spaudė ir po konkurso – ragino trauktis ir užleisti šią vietą V.Vertelienei.

Abejojo V.Vertelienės įtaka

Bet sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė abejojo, ar G.Černiauskas galėjo daryti įtaką konkursui.

Vakar ministrė „Lietuvos rytui“ pareiškė, kad paskelbtas įrašas jai abejonių kelia ir todėl, jog jame viceministras kalba apie planus uždaryti tarnybą: „Jis puikiai žino, kad tarnyba nebus uždaroma, o tik jungiama su kita įstaiga.“

R.Šalaševičiūtės teigimu, ji planuojamam sujungimui kategoriškai nepritaria, tai esą išdėstė ir Vyriausybės strateginiame komitete: „Netiesa, kad pati ministerija siūlo sujungti įstaigas. Šie planai mums nuleisti iš viršaus.

Mes tikėjomės, kad pavyks rasti argumentų nejungti šių įstaigų, bet susidariau įspūdį, jog vargu ar mes laimėsime šią kovą.“

Ministrė svarstė, kad V.Vertelienė nebūtų nieko pakeitusi net ir tapusi VASPVT vadove: „Nemanau, kad ji yra tokia įtakinga.“

Beje, dalyvauti skandalingai pasibaigusiame konkurse Socialdemokratų partijos bičiulei pasiūlė pati ministerijos vadovė, kai ši pas ją buvo atėjusi prašytis dirbti patarėja.

R.Šalaševičiūtė tikino tada dar nežinojusi, kad jame dalyvaus ir du jos patarėjai.

Bet ministrė tvirtino nei jų, nei V.Vertelienės neprotegavusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.