Atidengtas paminklas Lietuvos laisvės armijos vadui

Penktadienį Kauno rajone, Romainių

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 31, 2014, 7:15 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 12:57 AM

Kalavijo formos paminklą su virš jo kylančia laisvės paukšte sukūrė skulptorius Marijus Petrauskas ir architektė Violeta Beigienė. Projektą finansavo Kauno rajono savivaldybė.

„K.Veverskis yra vienas žymiausių Lietuvos rezistentų. Šiemet sukanka 70 metų nuo jo žūties. 1994 metais jam atminti pastatytą medinį koplytstulpį apgadino drėgmė ir laikas, todėl jį atidavėme muziejui ir nusprendėme pastatyti naują paminklą“, – savivaldybės pranešime cituojamas Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Iš juodo metalo sukurtas monumentas iškilo kairiajame Nevėžio krante, ties Nevėžio kraštovaizdžio draustinio riba, toje vietoje, kur 1944 metais žuvo LLA vadas.

K.Veverskis gimė 1913 metų gruodžio 9 deną Veliuonos valsčiuje, Kalvių kaime. Sovietams okupavus Lietuvą, jis laikinai pasitraukė į Vokietiją, tačiau 1941 metų lapkritį grįžo ir įkūrė pogrindinę Lietuvos laisvės armiją. Kartu K.Veverskis redagavo ir platino pogrindinį laikraštį „Karinės ir politinės žinios“. Veždamas nelegalią spaudą 1944 metų gruodžio 28 dieną jis žuvo pasaloje prie senojo Raudondvario tilto. Tik 32-uosius metus pradėjusio sūnaus kūną motina be karsto slapta palaidojo Raudondvario kapinių pakraštyje.

1999 metais K.Veverskio palaikai buvo perlaidoti Kauno Petrašiūnų kapinėse.

2011 metais Vyriausybės nutarimu Raudondvario tiltui per Nevėžį suteiktas K.Veverskio vardas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.