Kauniečiai keičia amžinojo poilsio vietų priežiūros įpročius

Kauniečiai vis rečiau kapus paverčia gėlynais. Praktiškesni žmonės renkasi saikingesnį kapaviečių apipavidalinimą, nes lankyti mirusiųjų amžinojo poilsio vietas gali vis rečiau. Populiarėja firmų siūlomos kapų priežiūros paslaugos.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Nov 2, 2014, 8:04 AM, atnaujinta Jan 23, 2018, 6:38 PM

Kauniečiai savo artimųjų kapus ilgus metus mėgdavo gausiai apsodinti gėlėmis ir įvairiais augalais bei puošti masyviais antkapiais.

Per šventes mirusiųjų amžinojo poilsio vietos taip pat skęsta skintose ar prieš Vėlines pasodintose gėlėse bei žvakių jūroje, rašo „Laikinoji sostinė“.

Bendrovės „Memorus“ apželdinimo specialistė Eglė Balčiūnienė sako, kad kapų priežiūros ir apipavidalinimo mados keičiasi. Jaunesni žmonės ieško originalesnių sprendimų.

Kaunietė pasidalijo patarimais, kaip įvairiomis progomis pagerbti Anapilin išėjusius artimuosius ir kaip prižiūrėti kapus, kad jie ištisus metus atrodytų tvarkingai.

Chrizantemas keičia viržiai

Artėjant Visų šventųjų ir Mirusiųjų atminimo dienoms esame pratę pirkti chrizantemas ir jomis puošti artimųjų kapus.

„Šios gėlės nuo seno populiarios todėl, kad vienos iš nedaugelio ištveria spaudžiant nedideliam šalčiui. Tačiau populiarėja ir kiti augalai. Kapus prieš šventes galima papuošti viržiais. Prie jų žiedų derės sidabrinio atspalvio žilių lapai“, – sakė apželdinimo specialistė.

Šie augalai taip pat ištveria iki 5 laipsnių šaltį, todėl kurį laiką ir po švenčių dar puoš kapus.

Kompozicijos tarnaus ilgiau

Tačiau kapų apipavidalinimo specialistė pastebėjo, kad daugelis kauniečių, pagerbę artimuosius per šventes, vėliau neskuba į kapines arba neturi galimybės jose apsilankyti, nes gyvena kituose miestuose ar šalyse.

„Nebedegančios žvakės ir šalnų pakąstos gėlės nepuošia kapų. Todėl siūlau kitą išeitį. Kapus reikėtų puošti floristinėmis kompozicijomis“, – pataria E.Balčiūnienė.

Iš eglių, pušų šakų galima pagaminti įvairių formų ant žemės paguldomas puokštes ar vainikus.

„Prie spygliuočių šakų galima tvirtinti kankorėžius, šermukšnių ar putinų uogų šakas. Įterpti ir vieną kitą dirbtinės gėlės žiedą. Brangesnės netikros gėlės dabar atrodo gana natūraliai, nedvelkia kiču“, – sakė kaunietė.

Tokios puokštės kainuos brangiau, nei skintos gėlės ar jų kupstai. Tačiau jos ilgiau puoš kapus, ir rūpintis, kad jie atrodytų tvarkingai, neteks kelis mėnesius.

Paruoškime kapavietę žiemai

Vėlyvą rudenį kapais rūpintis reikėtų ne tik prieš Vėlines. Tai tinkamas metas juos paruošti žiemai.

„Jei ant kapo auga spygliuočiai, tujos, prieš žiemą augalus reikia apgenėti ir gerai palieti. Taip pat, jei žemė sukritusi, užpilti naują jos sluoksnį, kad per žiemą susigulėtų“, – sakė E.Balčiūnienė.

Artėjant žiemai patartina impregnuoti ar perdažyti medinius statinius. Jei planuojama trinkelėmis grįsti takus, tai taip pat geriau daryti rudenį.

Renkasi natūralesnę dangą

E.Balčiūnienė pastebėjo, kad vis daugiau jaunesnių žmonių ieško, kaip apipavidalinti kapus, kad jie atrodytų originaliai, bet drauge kapavietes būtų nesunku prižiūrėti.

„Kauniečiai vis rečiau kapus paverčia gėlių ir augalų darželiais. Nori ramios dermės“, – teigė specialistė.

Ji pabrėžė, kad planuojant, kaip apipavidalinti kapą, pirmiausiai būtina pagalvoti, kaip dažnai jį pavyks lankyti.

Kapus galima dengti marmuro, granito danga ar veja. Tačiau vis madingesnė tampa dekoratyvinė skalda, gludinti upių akmenys, žvirgždas.

Su jais derinamas smėlis, juodžemis, įvairių dydžių akmenys ir nelepūs augalai.

Prieš klojant tokią dangą ant žemės tiesiama speciali drėgmę praleidžianti plėvelė.

Gerai tai, kad ji neleidžia augti piktžolėms, bet išgarina drėgmę. Todėl vanduo išgaruoja, dangos neapsemia ir ji tarnauja ilgai.

Galima kurti įvairius simbolius

„Derinant šias dangas ant kapo galima sukurti įvairius simbolius. Jei miręs žmogus mėgo kokias nors gėles, iš skaldos ar žvirgždo galima sukurti jų piešinius.

Taip pat bet kokius kitus simbolius, kurie primintų mirusiojo pomėgius, profesiją ar inicialus“, – sakė E.Balčiūnienė.

Jei pastatytas įdomių formų antkapis, pasitelkus įvairią dangą jo formas galima atkartoti ant kapo.

Visa tai galima suformuoti ir naudojant augalus.

Greta visžalių augalų gražiai atrodys ne tik visų pamėgtos tradicinės gėlės – chrizantemos, serenčiai, begonijos, bet ir levukai, verbenos.

Naudoja šluotas ir pūtiklius

Įsitikinimas, kad sudėtingiausia kapus prižiūrėti, jei jie yra po medžiais, nėra teisingas.

„Daugelis galvoja, kad jei ant kapo nuolat byra spygliai, juos bus sunku prižiūrėti, ypač jei apipavidalinimui panaudotos madingos akmenų, skaldos, žvirgždo dangos. Tačiau taip nėra“, – teigė E.Balčiūnienė.

Išvalyti kapavietę nuklojusius spyglius bei lapus galima naudojantis įvairaus tankumo ir šiurkštumo šluotomis arba pūtikliais.

Juodžemio ir smėlio dangą patogu valyti ir tvarkyti tankiais grėbliais.

Kapų prižiūrėtojų vis daugėja

Internete mirga marga skelbimai, kuriuose firmos ir pavieniai asmenys emigrantams ar užsiėmusiems žmonėms siūlo nuolatinę ar vienkartinę kapų priežiūrą.

Vienkartinis apsilankymas ir kapo nuvalymas, gėlių pasodinimas, žvakių uždegimas kainuoja 20–30 litų.

Jei norite, kad kapas būtų lankomas nuolat, paslaugos siūlytojai žada kartą per mėnesį apvalyti kapavietę, prižiūrėti augalus, švenčių proga uždegti žvakes.

Tai, kaip vykdo savo įsipareigojimus, kapų prižiūrėtojai įamžina nuotraukose ir jas siunčia užsakovams. Tai kainuoja 30–50 litų per mėnesį.

Kaip ir kitose gyvenimo srityse, kapų prižiūrėtojai rengia ir akcijas. Jei paslaugos užsisakomos rudenį visiems metams, žiemos sezonui daroma 10 procentų nuolaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.