Kiemsargius siutina Vėlinės

Prekybininkams karščiausios dienos – prieš Kalėdas, o kapinių prižiūrėtojams – prieš mirusiųjų pagerbimo dieną. Iššluoti ir išgrėbstyti milžiniškus kapinių plotus – ne juokas.

Teresa skundėsi, kad lapus tenka tempti per visas kapines.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teresa skundėsi, kad lapus tenka tempti per visas kapines.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2014-11-02 13:05, atnaujinta 2018-01-23 17:23

Kapinių prižiūrėtojai šiemet turi dėl ko burnoti. Gamta jiems iškrėtė piktą pokštą, kai po šalnų per porą dienų nukrito visi medžių lapai. Pamėgink juos iš karto sugrėbti, sušluoti.

Ankstesniais metais būdavo geriau, lapai krisdavo pamažu, tad tvarkytis buvo galima neskubant ir prieš Vėlines kapinėse būdavo švaru, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Sunkvežimis neįvažiuoja

„Ir čia krūva didžiausia, ir ten. Nežinau, kaip suspėsiu“, – mostelėjo ranka abipus gatvės išsidėsčiusias Rasų kapines prižiūrinti Teresa.

Jos žodžiais, šie metai išskirtiniai, nes visi medžiai vienu metu numetė lapus: ir klevai, ir liepos, ir net ąžuolai.

Lapų krūvos iš Rasų kapinių jau buvo vežamos, prikrauta daugybė sunkvežimių. Bet trečiadienį prieš Vėlines vėl teko imtis šio darbo. Bėda ta, kad į Rasų kapines sunkvežimis įvažiuoti negali – trukdo aukšta tvora, vartai per siauri.

Sustojęs gatvėje sunkvežimio vairuotojas lapus krauna krautuvu. Bet jie byra, papūtęs vėjas nešioja į visas puses.

Jei ne mokiniai, nespėtų

Teresa lapus iš visų kapinių krauna į didžiules krūvas. Ne juokas juos sugrėbus tempti kelis šimtus metrų.

„Dirbame dviese, bet tikrai nesuspėtume. Laimė, kad turime pagalbininkų. Vėl atėjo moksleiviai, pagrėbstė lapus. Beje, nebe pirmus metus pastebiu, kad daugiau vaikų būna iš lenkiškų mokyklų, o iš lietuviškų mažoka“, – tikino kiemsargė.

Teresai su kolege tenka prižiūrėti ne tik Rasų, bet ir Bernardinų kapines. Ir visa tai – už menką 840 litų atlygį.

Prieš Vėlines moterų darbo diena trunka ilgiau nei po 8 valandas.

„Vasarą juokaujame, kad kapinėse poilsiaujame, žiemą irgi darbo ne itin daug – nukasei takelius, ir viskas. Bet kelios dienos prieš Vėlines būna sunkiausios“, – skundėsi moteris.

Po Vėlinių taip pat laukia vargo dienos. Teks nurankioti lankytojų suneštus žvakių indelius, krapštyti išsiliejusį parafiną. Pasak Teresos, taip suksis tol, kol iškris sniegas.

Trys vyrai – savanoriai?

Teresa dejavo, kad senose Rasų kapinėse augantys klevai meta ne tik lapus, bet ir sėja sėklas. Tačiau dar blogiau Antakalnio kapinių prižiūrėtojams. Šiose kapinėse auga beržai, kurių lapai maži, juos sunku sugrėbstyti.

Antakalnio kapinėse lapus trečiadienį grėbstė trys vyrai. Neįprastas vaizdas, nes paprastai amžinojo poilsio vietas prižiūri moterys, jos dirba po vieną.

„Mes savanoriai, atėjome padėti“, – trumpai paaiškino vienas tvarkdarys. Ne itin kalbūs buvo ir jo bendradarbiai, taip ir neatsakę į klausimą, ar jie čia ne viešuosius darbus už padarytus nusižengimus atlieka.

Vienas jų prisipažino, kad prieš pradėdami darbą pasivaikščiojo po Menininkų kalnelį, susirado aktoriaus Vytauto Šapranausko kapą.

Pradeda sąžinė graužti

Prie Menininkų kalnelio triūsė tikroji kapinių prižiūrėtoja Zita. Jai patikėta prižiūrėti ir Antakalnio, ir Saulės kapines. Pastarosiose lapų daugiausia.

„Mūsų vargo niekas nepastebi. Mato tik to vargo rezultatą. Tarp dvejų kapinių nors persiplėšk. Jei vienam kvartale pagrėbstai, kitur nespėji. Vakare dėl to net sąžinė ima graužti“, – tikino vilnietė.

Labiausiai jai patinka darbuotis Menininkų kalnelyje, kur ilsisi tiek žymių žmonių: „Ateinu kaip į šventę.

Iš tiesų šioje vietoje jaučiuosi pakylėta.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.