Bronislovas Burgis: „Geriau dirbti šaltkalviu“

Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijoje vis garsiau kalbama apie mįslingą įstoriją, privertusią pasitraukti iš pareigų jos direktorių 64 metų Bronislovą Burgį.

B.Burgis neabejoja, kad drąsiai reiškiama jo nuomonė kai kam labai nepatiko.<br>M.Patašiaus nuotr.
B.Burgis neabejoja, kad drąsiai reiškiama jo nuomonė kai kam labai nepatiko.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Nov 3, 2014, 4:59 PM, atnaujinta Feb 27, 2020, 10:48 AM

Vienos geriausių šalies gimnazijų vadovas jai vadovavo 25 metus. Viešai šalies švietimo sistemą negailestingai pliekęs B.Burgis neslepia, kad pastarojo meto įvykiai labai primena kerštą už paskelbtus komentarus.

Kokia buvo reakcija, kai viešai paskelbėte apie sprendimą palikti KTU gimnazijos direktoriaus postą?lrytas.lt paklausė B.Burgio.

– Viena pasitraukimo priežasčių ir yra visuomenės reakcija. Ji tiek sulėtėjusi, kad gali vykti labai negražūs dalykai, tačiau moksleivių tėvams, atsakingiems švietimo sistemos darbuotojams atsipeikėti prireikia mėnesio ar pusantro.

Tokioje sistemoje neįmanoma dirbti. Jeigu taip dirbtų traukinio mašinistai, ant bėgių matytume gausybę suvažinėtų žmonių.

Švietimo ministerijos atstovai nepaskambino telefonu ir nepasiteiravo, kas atsitiko, o sudarė komisiją ir atsiuntė 4 žmones. Jie gimnazijoje praleido dvi dienas, tačiau su manimi bendravo vos 15 minučių. Čia tokie darbo metodai?

O kaip galiu jaustis, kai į gimnaziją ateina policijos pareigūnai?

Švietimo sistema pūna, ji nesugeba apginti nei direktorių, nei mokytojų, nei moksleivių, o valdininkai stengiasi apsimesti, kad viskas gerai. Aš su tokia pozicija nesutinku ir išeidamas noriu parodyti permainų būtinybę.

– Daugybę kartų viešai negaistestingai kritikavote švietimo sistemos ydas. Galbūt dabar kerštaujama už reiškiamą nepalankią nuomonę?

– Šios istorijos atspirties tašku tapęs įvykis negalėjo būti surežisuotas, tačiau reakcija į jį nekelia abejonių: štai dabar mes tau parodysim tavo vietą.

Vienu metu tirti mano veiklos atvyko šešių institucijų atstovai. Ar tai kerštas, ar standartinės biurokratinės procedūros? Tokių idiotiškų procedūrų negali būti.

Aš galiu prisiekti: niekam nieko blogo nepadariau. Daugiau formaliojo ugdymo sistemoje manęs nematysite. Geriau dirbti šaltkalviu.

– Gal vis tik jau numanote, kuo užsiimsite?

– Jokių konkrečių planų neturiu. Turiu problemų dėl sveikatos, todėl iš pradžių noriu atsitiesti ir iki naujų metų tikrai nesiruošiu imtis jokios veiklos, o vėliau galbūt gausiu kažkokį pasiūlymą.

Man patinka dirbti su vaikais, galbūt imsiuos neformaliojo ugdymo.

Kita vertus, mano metuose jau reikia ir daugiau poilsio. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.