Ministerijos ganyklos – be piemens botago

Blogėjanti sveikata ar jo panosėje pavaldinių regzti sandėriai? Kas vis dėlto privertė vidaus reikalų ministrą Dailį Barakauską staiga trauktis iš posto, kurį jam buvo garantavę ir premjeras, ir partijos lyderis?

Vidaus reikalų ministro D.Barakausko atsistatydinimas daug kam netikėtas.<br>V.Valentinavičiaus nuotr. iš archyvo
Vidaus reikalų ministro D.Barakausko atsistatydinimas daug kam netikėtas.<br>V.Valentinavičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Nov 3, 2014, 6:32 AM, atnaujinta Jan 23, 2018, 3:46 PM

Daugiau kaip savaitę viešai tvirtinęs, kad nemato reikalo atsistatydinti dėl Specialiųjų tyrimų tarnybos atliekamo tyrimo, 62 metų D.Barakauskas netikėtai pakeitė poziciją ir tėškė pareiškimą.

Premjeras Algirdas Butkevičius netrukus prašymą patenkino, aiškindamas, kad toks ministro žingsnis niekaip nesusijęs su tyrimu narpliojant Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) vykusius galimai neskaidrius pirkimus.

Pats D.Barakauskas paskelbė, kad traukiasi iš posto dėl pablogėjusios sveikatos būklės. Jo partijos bendražygiai antrino, kad kelias operacijas patyręs politikas neatlaikė dėl skandalo kilusios įtampos.

„Daėdė žmogų“, – žemaitiškai paaiškino „tvarkiečių“ vedlys Rolandas Paksas.

Ministras maldavo paleisti?

A.Butkevičius vakar atskleidė, kad D.Barakauskas trauktis ketino anksčiau – dar iki kratų „Tvarkos ir teisingumo“ būstinėje ir buvusių ministro komandos narių sulaikymo.

„Atsistatydinti jis norėjo jau tada, kai jam buvo padaryta operacija. Dar nebuvo jokių skandalų nei jų užuomazgų. Ir tada aš paprašiau, kad jis dirbtų“, – dėstė premjeras.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, ministras buvo pasiruošęs trauktis ir netrukus po kratų, esą maldavo jį paleisti, bet premjeras ir tuomet paprašė jį dirbti iki tyrimo pabaigos.

Nepaisant VRM purtančio skandalo ir opozicijos grasinimų surengti interpeliaciją, palikti ministrą poste buvo susitarta ir užvakar vykusiame A.Butkevičiaus ir R.Pakso susitikime.

Premjeras ramino, bet įspėjo

Todėl visą laiką net patys „tvarkiečiai“ spėliojo, kad arba D.Barakauskas turi stiprų politinį užnugarį, pavyzdžiui, yra remiamas prezidentės, arba galbūt yra net užverbuotas saugumo struktūrų ir gali joms talkinti.

O kad ministras greičiausiai nėra tiesiogiai susijęs su jo vadovaujamoje ministerijoje regztomis aferomis, ketvirtadienį pabrėžė ir A.Butkevičius.

Bet premjeras „tvarkiečiui“ priekaištavo dėl jo vadovavimo stiliaus ir netinkamai pasirinktų pavaldinių: „Jis labai didžiulius įgaliojimus suteikė ir patarėjams, ir viceministrams, ir, ko gero, per didelis buvo jo pasitikėjimas savo kabinetu.

Kai nėra labai griežtai nustatyto atsiskaitomumo pagal tam tikras datas, tada, matyt, kai kam patinka ir papiktnaudžiauti tarnybine padėtimi.“

Gali būti, kad ministrą išgąsdino ketvirtadienio rytą per radiją lyg perspėjimas nuskambėję A.Butkevičiaus žodžiai, jog D.Barakausko nebus siekiama bet kokia kaina išlaikyti poste.

Maža to, premjeras pareiškė, kad ministras bus atleistas iškart, jei teisėsauga VRM suras pažeidimų.

Netrukus po šių viešai nuskambėjusių žodžių buvo paskelbta žinia apie atsistatydinimą.

Pavojingi verslininko liudijimai

Svarstoma, kad atsistatydinti suskubęs D.Barakauskas turi informacijos arba nujaučia, jog bėdų nepavyks išvengti.

Praėjusią savaitę tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką pernai VRM vykdytiems pirkimams atliekantys pareigūnai dviem paroms buvo sulaikę penkis asmenis.

Tarp sulaikytųjų buvo ne tik garsus televizijos serialų kūrėjas Rolandas Skaisgirys, buvęs ministro patarėjas Ervinas Raistenskis, neseniai tapęs ministerijos Turto valdymo ir ūkio departamento direktoriaus pavaduotoju, buvęs viceministras Algimantas Juocevičius, bet ir bendrovės „NT Service“ vadovas Peisachas Kačerginskis.

„Lietuvos ryto“ gerai informuotų šaltinių teigimu, būtent šio verslininko liudijimai pareigūnams galėjo priversti sunerimti ne tik kitus įtariamuosius, bet ir D.Barakauską.

Pavyko išmelžti milijonus

Nežinia, kaip pareigūnams pavyko priversti P.Kačerginskį bendradarbiauti, tačiau iš jo parodymų tikimasi labai daug.

Šis verslininkas į ministeriją įjunko dar tada, kai jai vadovavo liberalcentristų atstovas Raimundas Palaitis. Jis 2011 metais palaimino 15 mln. litų atsiėjusį gyventojų perspėjimo apie pavojus trumposiomis SMS žinutėmis projektą.

Jau tada, kai vyko konkursas, tiek ministras, tiek ir jam pavaldaus Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vadovybė buvo įspėta, kad perkama įranga nėra tinkama. Bet į abejones numota ranka – esą projektas finansuojamas ES lėšomis.

Tačiau nuogąstavimai pasitvirtino – sistema veikė tik 2G tinkle. Tuomet ją imta tobulinti už mokesčių mokėtojų pinigus. Pavyzdžiui, baigiantis dešiniųjų Vyriausybės valdymui, ministerija su P.Kačerginskio vadovaujama „NT Service“ sudarė sutartį dėl sistemos techninės priežiūros paslaugų pirkimo už 1,4 mln. litų.

Pernai, kai prie ministerijos vairo jau buvo D.Barakauskas su savo komanda, buvo nuspręsta sistemą prijungti prie 3G tinklo. Paskelbtą konkursą laimėjo „NT Service“ ir susižėrė dar pusantro milijono litų.

Paslaugos brango lyg ant mielių

Dar puikiau P.Kačerginskiui ir jo bendrovei klojosi dalyvaujant ministerijos pirkimuose, susijusiuose su Vidaus reikalų skaitmenine mobiliojo radijo ryšio sistema (SMRRS).

Tikėtasi, kad pogarantinė šios sistemos priežiūra 3 metus ministerijai atsieis iki 17,4 mln. litų. Tokia kaina buvo skelbiama viešai.

Tačiau tai buvo itin optimistinė prognozė, mat konkursą laimėjusios bendrovės „NT Service“ paslaugos kainavo net 10 mln. litų brangiau.

Negana to, šiais metais vykusio pirkimo metu vyko neįtikėtini fokusai.

Metų pradžioje atplėšus vokus su konkurso dalyvių pasiūlymais, „NT Service“ kartu su valstybės įmone „Infrastruktūra“ pateiktas 9 mln. litų siūlymas buvo atmestas kaip esą per brangus ir paskelbtas naujas pirkimas.

Jį laimėjo ta pati P.Kačerginskio „NT Service“, tik šįkart už paslaugas užsiprašiusi daugiau kaip 27 mln. litų.

Paaiškėjo, kad pirmu atveju paslaugas buvo bandoma pirkti metams, bet konkurso nugalėtojų toks trumpas paslaugos teikimo terminas netenkino: kam vargintis dėl vienų metų, jeigu galima pelnytis trejus metus?

Byrėjo šventinės dovanos

Teigiama, jog pareigūnai taip pat turi duomenų, kad „NT Service“ praėjusiais metais ministerijai už pusę milijono litų pavyko prakišti mobiliojo ryšio bazinę stotį, kuri realiai kainuoja apie 70 tūkst. litų.

Taip įvyko dėl to, kad šią stotį VRM pirko ne tiesiogiai „NT Service“, kuri yra įgaliotasis „Motorola“ atstovas Lietuvoje, o iš jos partnerės „Infrastruktūros“. Panašiai buvo daroma ir anksčiau.

Beje, visus šiuos pirkimus organizavo Turto valdymo ir ūkio departamentas prie VRM, kuriam ilgą laiką vadovavęs Vincas Žydelis praėjusią vasarą neteko pareigų pasibaigus kadencijai.

Bet šį mėnesį V.Žydelis sėkmingai sugrįžo į buvusi postą, o šalia jo atsirado ir įtariamuoju tapęs buvęs ministro patarėjas E.Raistenskis.

Šių veikėjų rankose atsidūręs Turto valdymo ir ūkio departamentas „NT Service“ būdavo ypač dosnus per didžiąsias šventes.

Pavyzdžiui, paskutinę 2012 metų dieną iš „NT Service“ už daugiau kaip 740 tūkst. litų nupirkta SMRRS įrangos funkcionalumo ir valdymo saugumo didinimo komponentų.

O 2012-ųjų gruodžio 30-ąją iš „NT Service“ už beveik 240 tūkst. litų įsigyta SMRRS posistemė „Komandų kontrolės centras“.

Beje, jau kilus skandalui dėl galimos korupcijos VRM, paskelbtas dar vienas su Gyventojų perspėjimo sistema susijęs viešasis pirkimas, kurio sąlygos vėl palankios vienai bendrovei.

Politikas – nesavarankiškas

Ar pasitraukęs D.Barakauskas galėjo nežinoti, kas vyko jo valdose? Kai kurie ministro bendražygiai net viešai šaipėsi, kad jis visiškai nekontroliavo padėties ministerijoje.

Šaltinių teigimu, tyrimą atliekantys pareigūnai turi užfiksavę telefono pokalbius, iš kurių esą galima daryti prielaidą, kad daryti įtaką ministrui dėl pirkimų bandė daugelis.

Kad ministrą neva galima valdyti, viename pokalbių su prieštaringai vertinamu advokatu Juzefu Kozubovskiu esą yra sakiusi ir D.Barakausko partijos bendražygė advokatė Aušra Ručienė, ministrą vadinusi Baraku.

Kilus skandalui imta apkalbėti net D.Barakausko dukterį Vilniaus apygardos teismo teisėją Viliją Mikuckienę – neva ji irgi siekusi daryti įtaką tėvui dėl tam tikrų pirkimų.

O „Lietuvos ryto“ šaltinių VRM teigimu, ypač didelę įtaką ministrui darė perpus jaunesnė buvusi jo patarėja Inga Rumševičienė. Ji esą nevengdavo auklėti politiko net prie pavaldinių, o kartais iškeikdavo rusiškai.

Nors buvo spėjama, kad ministrą ir buvusią patarėja sieja ne tiktai darbo santykiai, galimus artimesnius ryšius D.Barakauskas neigė.

Pažeidėjai išlipo sausi

Atliekamu tyrimu besidomintys šaltiniai atkreipė dėmesį, kad ministras vis dėlto buvo neblogai informuotas apie pažeidimus vykdant viešuosius pirkimus. Apie tai dėstoma ir Valstybės kontrolės ataskaitoje.

Gavęs kontrolierių išvadą D.Barakauskas buvo nurodęs atlikti tarnybinį patikrinimą. Pažeidimai pasitvirtino, bet nusižengę darbuotojai atsipirko ypač lengvai.

Pavyzdžiui, nors auditoriai nustatė, jog kai kurie pirkimai buvo pritaikyti vieninteliam tiekėjui, be to, jiems be pagrindo buvo taikomi minimalūs reikalavimai, griežčiausia skirta nuobauda prasižengėliams buvo papeikimas.

Tokias nuobaudas savo parašu patvirtino pats D.Barakauskas.

Partijos vadovas ir aiškino, ir kaltino

* R.Paksas vakar pareiškė, kad D.Barakauskas atsistatydinti apsisprendė tiktai dėl sveikatos problemų, o ne spaudžiamas partijos: „Trečiadienį kalbėjau su ministru pirmininku A.Butkevičiumi ir mes sutarėme, kad ministras gali dirbti.“

* „Tvarkiečių“ vadovas taip pat teigė išgirdęs premjero patikinimą dėl koalicijos stabilumo.

* „Jei atsimenate, visus dvejus metus „darbiečių“ stuburas buvo labai sukinėjamas. Galbūt atėjo laikas mūsų stuburą pasukinėti, gal yra kas nors iš konservatorių ar liberalų, kurie norėtų užimti šitą vietą?“ – svarstė R.Paksas.

* Vakar R.Paksas, taip pat Seimo nariai K.Komskis, P.Gražulis ir V.Vasiliauskas pateikė savą teisėsaugos atliekamo tyrimo versiją. Jie kaltino tarnybas vykdant politinį užsakymą ir susidorojimą prieš kitąmet vyksiančius savivaldos rinkimus.

* Partija jau apskundė prokurorų veiksmus ir teismo išduotą sankciją atlikti kratas partijos būstinėje, kai kurių jos atstovų darbo vietose, namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.