Paskelbta tarptautinių pratybų „Geležinis kardas 2014“ pradžia

Pirmadienį Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono rikiuotės aikštėje Rukloje vyko oficialios tarptautinių pratybų „Geležinis kardas 2014“ atidarymo ceremonijos. Jų metu, per dvi vietas, išsirikiavo apie 2,5 tūkst. karių iš 9 NATO šalių: Čekijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Lietuvos, Liuksemburgo, Vengrijos ir Vokietijos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 3, 2014, 6:08 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 9:53 AM

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje (Švenčionių r.) oficialioje pratybų atidarymo ceremonijoje dalyvavo krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Vengrijos ambasadorius Zoltan Pecze, Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika ir kt.

„Šios pratybos tapo tikru sąjungininkų lankstumo, solidarumo ir vienybės simboliu. Pratybos „Geležinis kardas“ išreiškia visų sąjungininkių ryžtą ir įsipareigojimą prisidėti prie NATO kolektyvinės gynybos“, – sveikindamas pratybų dalyvius sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Generolo Silvestro Žukausko poligone atidarymo ceremonijai buvo suformuota rikiuotė iš Lietuvos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Vengrijos ir Vokietijos karių.

Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono rikiuotės aikštėje Rukloje (Jonavos r.) pasveikinti karių ir paskelbti pratybų pradžią atvyko krašto apsaugos viceministras Marijus Velička ir Sausumos pajėgų vadas gen. mjr. A. Leika.

„Man didelė garbė pasveikinti Vengrijos, Vokietijos ir Liuksemburgo karius pirmą kartą dalyvaujančius karinėse pratybose Lietuvoje. Kartu kursime tvirtus ateities bendradarbiavimo pagrindus“, – pratybų atidarymo metu sakė Sausumos pajėgų vadas gen. mjr. A. Leika.

Algirdo mechanizuotojo pėstininkų batalione rikiuotė buvo sudaryta iš Lietuvos, Čekijos, Estijos, Kanados ir Liuksemburgo karių.

Pratybų atidarymo ceremonijoje Pabradėje iškilmingai buvo sutikti Vengrijos kariuomenės kariai, kurie po tarptautinių pratybų pasiliks Lietuvoje ir čia bus dislokuoti iki šių metų pabaigos.

Maždaug 140 Vengrijos sausumos pajėgų karių, kartu su priskirtomis Lietuvos ir JAV karių kuopomis, sudarys NATO bataliono dydžio vienetą, kuris vykdys bendrus mokymus ir dalyvaus pratybose. Į Lietuvą atvykę Vengrijos kariai yra iš Vengrijos kariuomenės 5-osios Bocskai Istváno pėstininkų brigados.

Pratybose „Geležinis kardas“ dalyvaus beveik 2 tūkst. Lietuvos karių iš kariuomenės Sausumos, Karinių oro pajėgų, Logistikos valdybos, Mokymo ir doktrinų valdybos ir Karo policijos. Su Lietuvos kariais pratybose treniruosis ir apie pusė tūkst. sąjungininkų karių – oro gynybos būrys iš Čekijos, Lietuvoje dislokuota kuopa iš JAV Sausumos pajėgų 1-osios kavalerijos divizijos, žvalgų kuopa ir inžinierių būrys iš Vokietijos, pėstininkų kuopos iš Jungtinės Karalystės ir Vengrijos, pėstininkų būriai iš Estijos ir Kanados, žvalgų būrys iš Liuksemburgo.

Tarptautinių pratybų „Geležinis kardas“ metu bus naudojama per 300 įvairios paskirties karinės technikos. Tarp jų – vikšrinės pėstininkų kovos mašinos „Bradley“, inžinerinės-evakuacinės paskirties sunkiosios vikšrinės transporto priemonės BPZ, vikšriniai šarvuotieji transporteriai M113, ratiniai šarvuotieji transporteriai „Stryker“, „Fuchs“, BTR-80 ir BTR-80 AM, lengvai šarvuoti visureigiai HMMWV, „Dingo“, „Fennek“ ir „Eagle IV“, daugiafunkciniai sunkvežimiai SISU, įvairūs kiti kariniai sunkvežimiai, visureigiai ir keturračiai motociklai.

Pratybas „Geležinis kardas“ organizuoja Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų štabas. Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos taip pat bus atsakingos ir už priimančiosios šalies paramos organizavimą pratybose Lietuvoje dalyvaujantiems sąjungininkams. Planuojama, šios pratybos taps kasmetinėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.