Tik kūnas, vien tiktai kūnas

Žavingoji Beata Tiškevič-Hasanova, suorganizavusi labai jautrią apsinuoginusių moterų fotosesiją, po to apie įvykį kalbėjo – mes, moterys, nesame kūnas, kai savo ruožtu kūnas yra tik forma turiniui.

Daugiau nuotraukų (1)

Edvardas Čiuldė

Nov 3, 2014, 10:47 AM, atnaujinta Jan 23, 2018, 1:59 PM

Reikėtų tik padėkoti už tokias akcijas. Yra į ką pažiūrėti, paganyti akis, spaudžiau ir spaudžiau mygtuką, nes man jau yra 18-iolika ir turiu teisę mėgautis rožyno įvairove. Iš tiesų, ši sesija rodo, kad kiekviena moteris gali būti graži savaip, dar svarbiau tai, jog tuo patikėtų pačios moterys.

Užkliūna tik pseudoteorinis apibendrinimas, kad neva kūnas yra tik turinio forma, tarkime indas, talpinantis nepaprastai prabangų skystį, norėčiau spėti – sielą.

Tačiau kyla klausimas – kodėl moterys privalo išsirengti iki apatinių, kad pasimatytų sielos spindesys? Ar tuo atveju, jeigu susirinkusios moterys būtų išdrįsusios nusimesti paskutinius dangalus, siela būtų suspindusi dar ryškiau?

Tiesą sakant, aš pats būčiau linkęs nevalingai patikėti pastarąja versija pagal savosios prigimties klyksmą, tačiau į galvą dingteli kitas klausimas - ar nuotraukos iš senelių namų arba slaugos ligoninės jau būtų reportažas apie besieles būtybes vien dėl to, kad vizualinės estetikos čia nedaug, nekalbant apie tiesioginius potyrius, jeigu teko lankytis?

Esu pastebėjęs, kad labai gražios moterys yra linkusios postringauti apie neišmatuojamas vidinio pasaulio gelmes, dažnai kalba apie sielą, tarsi iš tiesų norėtų užsitikrinti kažką panašaus į alibi už nuodėmingą grožį. Kita vertus, vis tik apmaudu, kad net tokio tipo užkeikimai vartotojiškoje visuomenėje yra paverčiami neaiškios paskirties blizgučiais.

Šv.Augustinas, remdamasis Biblijos postulatu, kad žmogus yra sukurtas pagal trivienio Dievo atvaizdą ir panašumą, nurodo tris sielos atributus, t. y, atmintį, intelektą ir valią. Ką čia dar būtų galima pridurti, prabėgus daugeliui amžių, atsižvelgiant, kaip yra sakoma, į mūsų laikų specifiką?

Jau yra pastebėta, kad atmintis mūsų laikais vis labiau iškūnijama, perkeliant ją į skaitmenines laikmenas ir informacines bazes, nesunku įsivaizduoti ir tai, jog intelekto požymiai, prasimušantys moteriškoje fizionomijoje (pavyzdžiui, didinga nosis ar vešli barzda) yra naikinami pasiekusios mūsų laikais didelių aukštumų plastinės chirurgijos būdu, o valia dabar susiveda į bandymą atsispirti pyragaičio gundymams.

Siela gal ir klajoja kažkur pasiklydusi virtualioje erdvėje, tačiau čia dabar lieka tik kūno monolitas be jokių įtrūkių, plyšių ir nuorodų į kitą tikrovę. Vis tik, reikia manyti, siela būtinai vėl sugrįžta žmogui senelių namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.