V. Matuzas piktinasi, kad yra teisiamas už gerus darbus

„Jei kaltintojas mano, kad padėti kitiems žmonėms yra nusikaltimas, tada aš kaltas“, – pirmadienį Vilniaus apygardos teisme pareiškė buvęs Seimo narys ir buvęs Panevėžio miesto meras Vitas Matuzas, kuris kartu su lobistu Andriumi Romanovskiu yra kaltinami finansiniais nusikaltimais, kurie esą buvo vykdomi per V.Matuzo įsteigtą labdaros ir paramos fondą „Paramos iniciatyvos“.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Nov 3, 2014, 1:33 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 10:32 AM

V.Matuzas neigia jam pateiktus kaltinimus ir teismui papasakojo, kokiomis aplinkybėmis ir kodėl įsteigė jį į teisiamųjų suolą atvedusį fondą.

Pasak teisiamojo, jam dirbant Seimo Biudžeto ir finansų komitete, dažnai tekdavo nagrinėti rinkėjų finansinės pagalbos prašymus, o kartais jis net pats žmonėms padėdavo iš savo asmeninių lėšų.

Supratęs, kad reikia ką nors daryti, jis pasitarė su savo padėjėju Tadu Jagminu ir nusprendė steigti labdaros ir paramos fondą, tokį pat, kokį turi įsteigę nemažai Lietuvos politikų.

Dėl fondo steigimo jis susisiekė su viešosios įstaigos „Drąsinkime ateitį“ vadovu Edmondu Babensku, kuris geranoriškai sutiko padėti steigiant fondą, skirtą seniems žmonėms remti, ir tapo šio fondo direktoriumi.

Pasak V.Matuzo, fondas buvo įsteigtas ir veikė taip, kaip kaip to reikalauja Lietuvos įstatymai, į fondą žmonės pinigus aukojo geranoriškai, nieko neverčiami ir už tai nereikalaudami jokių paslaugų.

„Nebuvo klastojimų, grynųjų pinigų išėmimo ar pervedimo į savo sąskaitas. Paramą žmonės suteikdavo nenusižengdami galiojantiems įstatymams ir nereikalaudami už tai kokių nors paslaugų“, – kalbėjo buvęs parlamentaras ir pabrėžė, kad niekada nekūrė organizuotos grupės nusikaltimams daryti, jokių nusikalstamų planų nerengė ir naudos bei reklamos sau nesiekė, nes labdaros paramos fondo veikloje niekada nebuvo minima jo pavardė.

Daugiau kalbėti apie jam pareikštus kaltinimus V.Matuzas atsisakė, pareiškęs, kad daugiau apie fondo veiklą papasakos ir į proceso dalyvius klausimus atsakys tik tada, kai savo parodymus duos liudytojai.

„Ši byla įeis į istoriją dėl absurdiškų kaltinimų“, – su jam pareikštais kaltinimais nesutinka ir A.Romanovskis.

Jo teigimu, jis, kaip lobistas, tikrai teikė paslaugas kai kurioms įmonėms, tačiau neturėjo joms jokios įtakos ir negalėjo jiems nurodinėti, duoti ar neduoti paramą vieniems ar kitiems fondams, tarp jų ir V.Matuzo įsteigtam.

Lobistas teigė, kad iš savo klientų gaudavo tik fiksuotą atlyginimą, todėl net neturėjo jokio suinteresuotumo daryti kam nors įtaką.

Ilgai kalbėjęs, ką gali ir ko negali lobistai, A.Romanovskis pabrėžė, kad ši byla bus unikali, nes teismas turės aiškiai apibrėžti, ką Lietuvoje gali ir ko negali lobistai, kas yra lobizmas kaip reiškinys, gali ar ne lobistai daryti įtaką politikams.

V.Matuzui ir A.Romanovskiui yra pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo organizuotoje grupuotėje, piktnaudžiavimo tarnybine Seimo nario padėtimi organizuotoje grupėje, kyšininkavimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi siekiant turtinės naudos ir dėl kitų nusikaltimų.

Kaltinamajame akte teigiama, kad įkūręs labdaros ir paramos fondą „Paramos iniciatyvos“, V.Matuzas užsiėmė neteisėta veikla – A.Romanovskis padėdavo šiam fondui gauti paramą ir tuo pačiu esą darė įtaką V.Matuzui, kad jis Seime prastumtų teisės aktus, palankius Lietuvos radijo ir televizijos asociacijai bei draudikų organizacijoms.

Kaltinamieji savo kaltę neigia.

„Aš noriu pasakyti, kad tie visi kaltinimai yra laužti iš piršto, ir aš jokiais būdais neprisipažinsiu“, – šių metų liepą žurnalistams sakė V.Matuzas.

Buvęs parlamentaras aiškino, kad jo šeima užsiima labdaringa veikla ir piktinosi, kad yra teisiamas už gerus darbus. „Po to, kai labdaringa organizacija Čikagoje „SOS vaikai“ padėjo man ir mano sūnui atlikti operaciją, mūsų šeima visą gyvenimą skiria labdarai ir niekada negali atsisakyti, visuomet norisi kaip nors padėti žmogui“, – kalbėjo buvęs politikas.

V.Matuzas Seimo narys buvo 2008–2012 ir 2000–2004 metais. Jis taip pat yra ėjęs Panevėžio miesto mero pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.