Garsų merą šiurpina prokurorų patyčios

Kai nežinoma, kaip susidoroti su politiniu varžovu, pasitelkiami prokurorai. Tai patyrė Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, kurį mėginama susieti su prieš trejus metus į elnią paleistais šūviais. Kodėl teisėsauga tampa politinių užsakymų vykdytoja?

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

2014-11-04 06:19, atnaujinta 2018-01-22 09:25

Tris dešimtmečius su medžiokliniu šautuvu nesiskiriantis R.Malinauskas niekada negalėjo net pagalvoti, kad šis pomėgis taps ginklu jo politiniams varžovams, turintiems teisėsaugos pareigūnų užnugarį.

2011-ųjų rudenį Joniškio rajone vykusioje medžioklėje dalyvavęs, tačiau nė vieno šūvio nepaleidęs Druskininkų meras pakliuvo į teisėsaugos mėsmalę.

Matyt, pakliuvo dėl to, kad būtų mažiau patrauklus kitų metų pavasarį vyksiančiuose tiesioginiuose mero rinkimuose.

„Kai Druskininkai buvo apšiuręs miestas, niekas nesiveržė jam vadovauti, o matant pasiekimus ir pokyčius į mero postą driekiasi norinčiųjų eilės. Blogiausia, kad tikslo siekiama apgailėtinais ir absurdiškais būdais“, – kalbėjo jau 14 metų iš eilės Druskininkų meru renkamas R.Malinauskas.

Jis kartu su kitais Socialdemokratų partijos atstovais Druskininkų taryboje sudaro daugumą.

Neturėjo ką papasakoti

Šios istorijos ištakos siekia 2011-ųjų rugsėjį, kai Joniškio rajono ligoninės direktorius Edmundas Baltakis pakvietė R.Malinauską į elnių medžioklę. Meras į ją rugsėjo 23-iąją išvyko su sūnumi Tomu.

Svečio teisėmis medžioklėje dalyvavęs R.Malinauskas susitiko su vietos medžiotojais, o atlikus visas pagal teisės aktus būtinas procedūras buvo palydėtas į vienkiemyje esančią ūkininko sodybą. Senoje nenaudojamoje rūkykloje jis stebėjo žvėris.

„Visos medžioklės metu net nemačiau jokio elnio, nei pats šoviau, nei girdėjau šūvių“, – prisimena Druskininkų meras. Namo jis su sūnumi išvyko naktį į rugsėjo 24-ąją.

Praėjus maždaug mėnesiui po medžioklės R.Malinauskas apie Joniškio rajone rugsėjo 23 ir 24 dienomis vykusią medžioklę Druskininkų policijos komisariato pareigūnų buvo apklaustas kaip liudytojas.

Tyrimas pradėtas paaiškėjus, kad tuo pačiu metu šioje vietovėje buvo neteisėtai nušautas tauriojo elnio patinas.

Po apklausos teisėsaugos pareigūnai daugiau į R.Malinauską nesikreipė: nebuvo priimta sprendimų pakartotinai jį apklausti, paimti ekspertizei šautuvą ar atlikti kitus veiksmus.

Jokių motyvų neišgirdo

Tąkart apklausą Druskininkų meras vertino kaip būtiną teisėsaugos institucijoms procedūrą, kurios metu turėjo būti patikrinti duomenys, kurie patvirtintų, jog jis visiškai nesusijęs su šūviais į elnią.

„Dabar, praėjus trejiems metams, kai kurių teisėsaugos institucijų veiksmai vertintini ne kaip siekis atskleisti kažkokį neva padarytą nusikaltimą, o kaip politinio užsakymo vykdymas“, – kalbėjo R.Malinauskas.

Kai kurie teisėsaugos institucijų veiksmai, jo nuomone, nepaaiškinami nei logika, nei galiojančiais teisės aktais.

R.Malinauskas buvo užmiršęs prieš trejus metus vykusią medžioklę, tačiau šiemet liepos 10-ąją į jį kreipėsi Druskininkų policijos komisariato pareigūnai. Jie pateikė Šiaulių apylinkės teismo nutartį atlikti politiko graižtvinio šautuvo „Mannlicher“ poėmį.

Tik iš atvykusių pareigūnų Druskininkų meras sužinojo, kad atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto šaunamojo ginklo laikymo.

„Tirti mano šautuvą buvo visiška beprasmybė, nes jis šaudo visiškai kitokiais šoviniai negu tie, kuriais buvo šauta į elnią“, – stebėjosi Druskininkų meras.

Nors teismo nutartis jį šokiravo, politikas tikino neturėjęs ką slėpti, todėl perdavė pareigūnams ginklą. Jis buvo įdėtas į dėklą, supakuotas, antspauduotas ir plombuotas.

Vis dėlto politikas dėl pradėto ikiteisminio tyrimo parašė skundą Šiaulių apygardos prokuratūrai.

Jo balsas buvo išgirstas – Šiaulių apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Aivaras Povilaitis šiemet liepą ikiteisminį tyrimą nutraukė.

Nutarime aiškiai nurodytas esminis šio ikiteisminio tyrimo absurdiškumas: iš baudžiamosios bylos duomenų matyti, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas ir atliekamas dėl neteisėto šaunamųjų ginklų laikymo, nors nenustatyta, kad neteisėtai būtų laikomi šaunamieji ginklai.

Nuvykęs į Šiaulių rajono policijos komisariatą atsiimti ginklo R.Malinauskas nustėro – šautuvas buvo įdėtas į dėklą, tačiau išpakuotas, be policijos komisariato plombų, kurios buvo uždėtos poėmio metu.

„Galima pagrįstai manyti, kad su šaunamuoju ginklu buvo atliekami kokie nors veiksmai. Galbūt buvo atlikta ir ekspertizė, tačiau nebuvau nei supažindintas su bylos medžiaga, nei informuotas apie galimai atliktą ekspertizę ir jos rezultatus“, – kalbėjo R.Malinauskas.

Nauja žinia – iš Panevėžio

Atsiėmęs šautuvą R.Malinauskas spėjo nuvykti į porą medžioklių, tačiau jį pasiekė nauja žinia – ikiteisminio tyrimo dėl neteisėto šaunamojo ginklo laikymo ėmėsi Panevėžio apygardos prokuratūra.

Spalio 16-ąją vėl kreipėsi Druskininkų policijos komisariato pareigūnai – jie politikui įteikė Panevėžio apylinkės teismo nutartį atlikti to paties graižtvinio šautuvo „Mannlicher“ poėmį.

„Tokių veiksmų negalima vertinti kaip nusikalstamos veikos tyrimo, tai labiau panašu į siekį politiškai susidoroti prieš artėjančius 2015-ųjų savivaldos rinkimus“, – mano R.Malinauskas.

Nei Šiaulių, nei Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai nesugebėjo paaiškinti, kokios aplinkybės po poros metų privertė pradėti ikiteisminį tyrimą ir kodėl pasirinktas Baudžiamojo kodekso straipsnis dėl neteisėto šaunamojo ginklo laikymo.

Aišku tik tai, kad Šiaulių apygardos vyriausiojo prokuroro sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą panaikino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis.

Numano, kur driekiasi gijos

R.Malinauską ypač stebina viena aplinkybė: apie šį tyrimą kalbant su teisėsaugos pareigūnais pastarieji mini rūmus S.Daukanto aikštėje. Taip neva duodama suprasti, kad nurodymai gaunami iš Prezidentūros.

R.Malinausko nuomone, visa tai – tik maskuotė ir nebūtos istorijos įpūtėjų reikėtų ieškoti visai kitoje vietoje.

Druskininkų meras pats kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, generalinį prokurorą Darių Valį ir teisingumo ministrą Juozą Bernatonį prašydamas įvertinti kai kurių pareigūnų elgesį.

Pareiškime taip pat minimas Seimo narys Vitalijus Gailius, kuris gerai pažįstamas su Generalinės prokuratūros prokuroru I.Mikelioniu ir galimai paveikė pastarąjį priimti vienokį ar kitokį sprendimą.

R.Malinausko nuomone, Liberalų sąjūdžiui priklausančio V.Gailiaus tikslas gali būti labai paprastas – sudaryti sąlygas kuo geriau pasirodyti tiesioginiuose Druskininkų mero rinkimuose partijos kandidatui Valdui Trinkūnui.

Įtaria, kad kažkas meluoja

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras I.Mikelionis tikino negalįs pasakyti, kodėl ikiteisminis tyrimas pradėtas praėjus net pustrečių metų po medžioklės.

„Galbūt kai kurių jos dalyvių pavardės lėmė tai, kad ikiteisminis tyrimas ilgai nebuvo pradedamas“, – mįslingai kalbėjo I.Mikelionis.

Prokuroras neslėpė, kad būtent jis nusprendė atnaujinti tyrimą ir taip pasielgė norėdamas išsklaidyti kilusias abejones.

Seimo narys V.Gailius pasakojo girdėjęs apie Druskininkų merą R.Malinauską užklupusius nemalonumus.

Jis neatmetė, kad galbūt su kažkuo iš teisėsaugos pareigūnų aptarinėjo šią bylą, tačiau tai esą nebuvo prokuroras I.Mikelionis.

Panevėžiečiai tapo užsakymų vykdytojais?

Gintaras Černiauskas

Teisininkas

„Tyrinėjant procesinius dokumentus aiškėja, jog tyrimas vyksta dėl neteisėto šaunamojo ginklo laikymo, tačiau pareigūnai ekspertizei paėmė medžiotojų teisėtai laikomus ginklus. Bet kuris medžiotojas be ekspertizės gali paaiškinti, kad šaudydamas konkrečiam šautuvui netinkamais šoviniais žmogus rizikuoja sugadinti ginklą arba net sužaloti save ir aplinkinius.

Stebina aplinkybė, kad pradedamas tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, nors tai yra administracinės teisės objektas ir Aplinkos departamentas yra priėmęs sprendimą dėl administracinės teisės pažeidimo.

Kai tyrimas nutraukiamas ir vėl atnaujinamas, kyla pagrįstų įtarimų, kad kažkas stengiasi paveikti vykstančius procesus.

Panevėžio apygardos prokuratūra yra unikalus reiškinys, nes ji atlieka tyrimus visoje šalyje.

Jeigu tyrimas susijęs su politika, žinomais žmonėmis arba reikšmingais įvykiais, atlikti darbą pavedama Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorams. Jie ėmėsi visuomenę supurčiusių, tačiau abejonių dėl jų baigties keliančių buvusio Lietuvos krepšinio federacijos sekretoriaus Mindaugo Balčiūno, Visagino merės Dalios Štraupaitės bylų.

Šį sąrašą galima papildyti ir byla, susijusia su Druskininkų meru Ričardu Malinausku.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.