JAV - V.Adamkaus gimtadienis ir svarbi procedūra kovoje su vėžiu

Skaičių magija dvelkiantį 88-ąjį gimtadienį buvęs šalies vadovas Valdas Adamkus pirmadienį su žmona Alma ir senais bičiuliais šventė Čikagoje. Ten kadenciją baigęs prezidentas vieši jau porą savaičių.

Vienas kadenciją baigusio prezidento V.Adamkaus bruožų – optimizmas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vienas kadenciją baigusio prezidento V.Adamkaus bruožų – optimizmas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Bartasevičius („Lietuvos rytas“)

Nov 4, 2014, 7:25 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 9:09 AM

Ši V.Adamkaus kelionė nebuvo iš anksto planuota. Ją lėmė Čikagos Šiaurės Vakarų (North Western) universiteto klinikų gydytojų valia.

Dar eidamas šalies vadovo pareigas V.Adamkus niekuomet neslėpė nuo visuomenės savo sveikatos būklės. Šios tradicijos jis laikosi ir dabar, kai tenka kovoti su vėžiu.

Kovoja su klastinga liga

Prieš pustrečių metų V.Adamkaus inkste buvo aptikta vėžio pažeistų ląstelių.

Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų gydytojai, pasikonsultavę su naujausiomis gydymo technologijomis garsėjančių Čikagos Šiaurės Vakarų universiteto klinikų specialistais, patarė jam šioje gydymo įstaigoje atlikti naviko užšaldymo procedūrą, kuri leidžia išvengti chirurginės operacijos.

Tai ir buvo sėkmingai padaryta dar 2012 metų balandžio mėnesį. Bet šiuo pacientui lengvai ištveriamu auglio užšaldymu V.Adamkaus kova su vėžiu nesibaigė. Vilniuje jam teko atlaikyti ne vieną sudėtingą chemoterapinio gydymo procedūrą.

Kas pusmetį gydytojai turi tirti ir paciento inkstų būklę. Naujausi tyrimai parodė, kad reikia antros užšaldymo procedūros.

Todėl V.Adamkus, lydimas žmonos Almos, vėl išvyko į Čikagą, kur jau sukaupta didžiulė gydymo naudojant audinių užšaldymo metodus patirtis.

Po procedūros – žvalus

„Lietuvos rytas“ pirmadienį paskambino kadenciją baigusiam prezidentui į JAV.

„Jaučiuosi puikiai, jei nežinočiau, kad buvo atlikta inksto užšaldymo procedūra, manyčiau, jog man nieko daktarai ir nedarė“, – paklaustas apie savijautą atsakė buvęs šalies vadovas ir pridūrė, kad dabar nori kuo greičiau parskristi namo į Vilnių.

V.Adamkus net tikėjosi spėti grįžti namo gimtadieniui, bet bilietus pavyko gauti tik vėlesniam reisui. Tačiau ir būdamas Čikagoje jis sulaukė gausybės sveikinimų paštu bei internetu.

„Žmonių geranoriškumas ir linkėjimai sveikti iš tiesų labai stiprina sveikatą“, – patikino kadenciją baigęs prezidentas.

Užšaldymo procedūra, kuri truko apie 4 valandas, V.Adamkui buvo atlikta prieš kelias dienas.

Taikoma visiška nejautra, bet pjūvio, kaip įprastoms operacijoms, daryti nereikia, todėl dar tą pačią dieną pacientas išrašomas iš ligoninės.

Vis dėlto tai nėra visiškai nerizikinga procedūra. Kaip papasakojo V.Adamkus, užšaldymą reikėjo atlikti milimetro dalių tikslumu, nepažeidžiant inksto kraujotakos sistemos.

Tyrimai parodė, kad viskas pavyko labai gerai, vėžiniai audiniai sunaikinti.

Apsistojo pas bičiulius

V.Adamkus po procedūros netrukus išvyko į viešbutį, kur juodu su Alma buvo apsistoję, vėliau apsigyveno pas savo bičiulius.

Jų namuose buvęs šalies vadovas ir šventė savo 88-ąjį gimtadienį.

„Laukia tortas“, – „Lietuvos rytui“ žvaliai ištarė V.Adamkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.