Giljotina ruošiama dar vienam ministrui?

Pailsėti išvykusiam Švietimo ir mokslo ministrui Dainiui Pavalkiui problemos nesibaigia. Kitą savaitę streikuoti pradedantys pedagogai žada „neįgalų“ ministerijai vadovauti „darbietį“ versti iš posto.

D.Pavalkis - dar vienas ministras, kurio reikalaujama atsistatydinti.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Pavalkis - dar vienas ministras, kurio reikalaujama atsistatydinti.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Žičkevičiūtė

Nov 5, 2014, 5:50 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 5:35 AM

„Ko gero, ne visi galės suvaldyti mokytoju, kurie supras, kad šis kelias – vienintelis ir teisingas. Manau, kad ministras turėtų atsistatydinti“, – vienintelę išeitį, kaip išspręsti švietimo problemas įvardijo Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Ramutė Minkevičienė.

Trečiadienį Seime buvo svarstomas Švietimo ir mokslo ministerijos biudžetas. Tačiau D.Pavalkis šiuo metu atostogauja, o jį pavaduoja Kultūros ministras Šarūnas Birutis. Profesinių sąjungų vadovai nesupranta, kaip ministras gali atostogauti, kai sprendžiasi vadovaujamos institucijos likimas.

„Tai tik parodo atitinkamą mūsų valdžios institucijų požiūrį į savo darbą. Jeigu išnyktų Švietimo ir mokslo ministerija po keliasdešimt metų mūsų švietimas tik suvešėtų“, – drąsiai nuomonę apie D.Pavalkį išsakė Lietuvos tėvų forumo tarybos narys Darius Trečiakauskas ir pridūrė, kad tėvai susiduria su ministro arogancija ir ne noru diskutuoti su socialiniais partneriais.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininko Andriaus Navicko teigimu, D.Pavalkis jau priėjo ribą, kai vienintelis sprendimas – ant stalo padėti ministro portfelį.

„Jo poelgiai, pasisakymai, veiksmai, o dabar, kai sprendžiasi biudžeto klausimas – jis išeina atostogų. Tai peržengia visas ribas. Kažkokios išeities jau nėra. Nesinori politikuoti, nes tai spręs Seimas. Vienaip ar kitaip neturime tokių galių ir teisių. Bet apie tai jau pradeda kalbėti Seimo frakcijos ir opozicija. Jos svarsto galimybę teikti interpeliaciją“, – D.Pavalkio likimą ministerijoje bandė išpranašauti A.Navickas.

Uždarys įstaigas

Kitą savaitę prasideda Lietuvos švietimo profesinių sąjungų įspėjamieji streikai. Pirminiais duomenimis prie streiko prisideda daugiau nei 100 šalies mokyklų ir vaikų darželių.

Anot streiko rengėjų, švietimo darbuotojai nuo birželio mėnesio ragino Švietimo ir mokslo ministeriją pradėti derybas dėl įteiktų reikalavimų, kurių pagrindinis – grąžinti per krizę sumažintas mokinių ugdymui skiriamas lėšas. Tačiau ministerija esą į tai nekreipia dėmesio.

„20 Vilniaus mokyklų ir vaikų darželių nepriims vaikų nuo 06 val. 30 min. iki 08 val. 30 min. Kai kurios įstaigos net neįleis mokinių ir vaikų. Tai gal ministras grįžęs po atostogų prižiūrės tuos vaikus? “, – retoriškai klausė A.Navickas.

Tai – ne pirmas kartas, kuomet streikuos mokymosi įstaigos. Streikas taip pat buvo vykdomas 2008 metais.

LŠDPS pirmininko pavaduotojas Vytautas Silvanavičius prisiminė daugiau nei penkmečio istoriją, kuomet ministerijos desantas važinėdavo į savivaldybes ir darydavo spaudimą mokyklų direktoriams.

Pagrindiniai mokytojų prašymai: atkurti iki 2009 m. buvusį mokinių krepšelį nuo 3348 iki 3774 litų, taip pat atkurti buvusį bazinės mėnesinės algos (BMA) dydį nuo 122 iki 128 litų. Ikimokyklinio ugdymo pedagogams algas reikalaujama prilyginti mokytojų atlyginimams, sudaryti kolektyvinę darbo sutartį ir iki 2015 m. rugsėjo 1 dienos sudaryti palankias sąlygas mokytojams išeiti į senatvės pensiją nuo 55 metų. Taip pat prašoma sumažinti mokinių skaičių klasėse.

Premjeras Algirdas Butkevičius rugsėjo pradžioje yra sakęs, kad didinti mokytojų atlyginimus šiemet nėra finansinių galimybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.