Neįgalus vyras garaže praleido tris košmariškas naktis

Protinę negalią turintis jonaviškis visą savaitgalį be maisto ir vandens praleido šaltame garaže. Į tokius spąstus vyras pateko, nors visą laiką šalia turėjo būti jį prižiūrintys žmonės. Apie dingusįjį pranešta policijai, bet ji tik vaidino, kad ieško.

Galima įsivaizduoti, kokių kančių turėjo patirti neįgalus žmogus, tris naktis praleidęs užrakintame šaltame garaže.<br>T.Bauro nuotr.
Galima įsivaizduoti, kokių kančių turėjo patirti neįgalus žmogus, tris naktis praleidęs užrakintame šaltame garaže.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė („Lietuvos rytas“)

Nov 5, 2014, 6:12 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 7:19 AM

Kurioziška istorija praėjusį savaitgalį nutiko Jonavoje, kai protinę negalią turinčius žmones iš Neįgaliųjų dienos centro po namus išvežiojantis vairuotojas neapsižiūrėjo ir vieną neįgalųjį – 44 metų vyrą – paliko autobuse.

„Gerai, kad viskas baigėsi laimingai. Žmogui per tą savaitgalį nieko nenutiko. Galėjo būti blogiau. Mūsų darbe tokios klaidos nėra atleistinos.

Jei reikės, aš pati išeisiu iš darbo, o vairuotojas jau pasiprašė atleidžiamas“, – kalbėjo Jonavos neįgaliųjų dienos centro direktorė Teresa Kuzmičienė.

Globotinis negrįžo namo

Penktadienio popietę po kasdienių renginių, vykstančių Jonavos neįgaliųjų dienos centre, šios įstaigos vairuotojas po namus turėjo išvežioti centro lankytojus. Visi jie turi protinę negalią.

Kartu su vairuotoju vyksta ir pagalbininkas – Neįgaliųjų dienos centro darbuotojas. Jo pareiga – saugiai palydėti neįgaliuosius iki namų.

Tačiau tą dieną šis darbuotojas nuvažiavo ne visą maršrutą ir palydėjo ne visus neįgaliuosius. Vienas jų – Jurijus B.

Globėjai Jurijaus, jau daug metų lankančio Neįgaliųjų dienos centrą, pasigedo penktadienio vakarą, kai jis negrįžo namo.

Sunerimęs Jurijaus brolis nuvyko į Neįgaliųjų dienos centrą, esantį Jonavoje, S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje.

Tačiau baigiantis darbo dienai centre nebuvo vadovės, tik viena darbuotoja. Ji patikino, kad globotinis centro autobusu išvyko namo.

Vadovė nieko nežinojo

Kas nutiko toliau, matyt, galima tik spėlioti. Kodėl darbuotoja apie situaciją neinformavo įstaigos vadovės, kodėl nepaskambino autobuso vairuotojui – nežinia.

Neaišku ir tai, kodėl į įstaigos vadovę mobiliuoju telefonu nesikreipė patys globėjai, kodėl nebandė susisiekti su vairuotoju.

„Tai neįtikėtina, tačiau aš apie tai, kad dingo žmogus, mūsų globotinis, sužinojau tik pirmadienį po pietų, kai man paskambino policijos tyrėja.

Nesuvokiu, negaliu suprasti, kodėl apie šį įvykį mano darbuotoja neinformavo manęs nei tą pačią dieną, nei pirmadienį“, – stebėjosi T.Kuzmičienė.

„Ką aš žinau, kas čia buvo. Aš toje pusėje nedirbu, turiu savo darbo vietą.

Penktadienio vakarą direktorei skambinau, bet ji neatsiliepė“, – miglotai kalbėjo socialinė darbuotoja, į kurią penktadienio pavakare kreipėsi dingusio Jurijaus globėjai.

Sulaukė skambučio iš policijos

Penktadienio vakarą Jurijaus globėjai dėl be žinios dingusio globotinio kreipėsi į Jonavos policiją, o pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Greičiausiai dėl to, kad buvo savaitgalis, apie dingusį protinę negalią turinti žmogų įstaigos vadovė taip pat nebuvo informuota.

„Jei būtume žinoję, tą pačią akimirką būtume puolę ieškoti. Tai ne juokas, juk dingo mūsų centro globotinis.

Tačiau tik pirmadienio popietę sulaukiau skambučio iš policijos tyrėjos. Ji prašė pasakyti vairuotojo mobiliojo telefono numerį. Paklausiau, kam reikia, tačiau atsakė, kad negali paaiškinti, nes vyksta ikiteisminis tyrimas“, – sakė T.Kuzmičienė.

Garaže praleido savaitgalį

Direktorei pradėjus domėtis, kas vyksta jos vadovaujamoje įstaigoje, viena po kitos ėmė aiškėti kino filmo scenarijaus vertos istorijos detalės.

Paaiškėjo, kad pirmadienio rytą atėjęs į garažą ir įlipęs į autobusą vairuotojas nustėro už nugaros išgirdęs keistus garsus.

Pasukęs galvą jis pamatė Jurijų. Paaiškėjo, kad vyras garaže praleido visą savaitgalį.

„Kai pradėjome aiškintis, kas nutiko, paaiškėjo, kad penktadienio popietę Jurijus tiesiog atsigulė ant autobuso sėdynių ir vairuotojas jo nematė.

Šis globotinis mūsų dienos centrą lanko jau daug metų, jis kartais sakydavo, kad nori pabūti ilgiau, kad jam čia labai patinka.

Kas žino, kodėl jis tame autobuse sugalvojo pasislėpti. O vairuotojas buvo įsitikinęs, kad Jurijus išlipo ir nuėjo į namus.

Jis kartu su globėjais gyvena nuosavame name, o kai grįžta iš mūsų centro, namus atsirakina, nes globėjų dar nebūna namuose“, – pasakojo T.Kuzmičienė.

Užuot pranešęs apie garaže tris naktis praleidusį žmogų, vairuotojas pirmadienio rytą jį nuvežė į namus ir lyg niekur nieko išleido.

Kad nutiko keista istorija, vairuotojas prisipažino tik tada, kai jį į apklausą iškvietė policijos pareigūnai.

Nustebino vairuotojo elgesys

Nuo penktadienio iki pirmadienio neįgalus vyras garaže buvo be maisto ir vandens, o gamtinius reikalus turėjo atlikti taip pat čia.

Laimė, autobuso durys buvo paliktos praviros, todėl vyras galėjo išlipti. Garaže buvo padėta čiužinių, todėl naktimis Jurijus greičiausiai miegojo ant jų.

Jurijaus globėjai vakar „Lietuvos rytui“ teigė, kad ši istorija juos labiausiai sukrėtė dėl vairuotojo elgesio: „Kur tai matyta, vairuotojas lyg niekur nieko jį atvežė į namus ir išleido. Ką padarysi – buvo kaip buvo. Viskas baigėsi gerai.“

Šiuo metu Jurijus vėl lanko Neįgaliųjų dienos centrą.

Jonavos savivaldybė sudarė komisiją

Ingrida Malciuvienė

Jonavos rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja

„Savivaldybėje yra sudaryta komisija. Ji sieks išsiaiškinti visas šio įvykio aplinkybes. Kalbėsimės ir su Neįgaliųjų dienos centro darbuotojais, ir su vadove.

Viską išsiaiškinus bus paskelbtos išvados ir sprendimai. Kokie jie bus, kol kas dar negaliu pasakyti.“

Pareigūnai tęsia ikiteisminį tyrimą

Kęstutis Kasčiukevičius

Kauno vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistas

„Spalio 31-ąją į Jonavos rajono policijos komisariatą kreipėsi jonaviškis ir pranešė, kad į namus iš Neįgaliųjų dienos centro Jonavoje negrįžo jo 44 metų neįgalus brolis. Dingęs asmuo mobiliojo ryšio telefono neturėjo.

Policija paskelbė dingusio be žinios asmens paiešką, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Lapkričio 3-iąją apie 7 val. dingusiojo artimieji pranešė, kad neįgalusis grįžo į namus.

Nustatyta, kad spalio 31-ąją apie 15 val. 30 min. asmenys, kuriems teikiamos Neįgaliųjų dienos centro paslaugos, šio centro automobiliu „Ford Transit“ buvo išvežti į namus.

Centro darbuotojas paaiškino, kad nepastebėjo ant mikroautobuso galinės sėdynės esančio asmens ir, manydamas, jog visus išvežiojo po namus, automobilį pastatė į garažą.

Lapkričio 3-iąją apie 6 val. atvykęs į garažą ir atsirakinęs automobilį jis pastebėjo, kad mikroautobuse yra žmogus. Ikiteisminis tyrimas dėl šio įvykio dar tęsiamas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.