Po estų šauktinių puolimo Rukloje kitiems kariams darbo nebeliko

„Pirmi priešo pozicijas puolė Estijos kariai. Įvyko stiprus susišaudymas, estai patyrė nemažų nuostolių, bet pozicijas užėmė. Įkandin jų ėjo ir į mūšį stoti turėjo Kanados kariai ir lietuviai“, - sako pratybų „Geležinis kardas“ stebėtojas-vertintojas štabo seržantas Sigitas Maliauskas. Bet lietuviams ir kanadiečiams trečiadienį Ruklos poligone su tariamu priešu susikauti taip ir neteko, nes visą darbą atliko Estijos kariuomenės šauktiniai.

Jungtinei puolimo operacijai vadovavęs Karaliaus Mindaugo husarų bataliono 1-os kuopos vadas kpt. Karolis Morkūnas (centre).<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Jungtinei puolimo operacijai vadovavęs Karaliaus Mindaugo husarų bataliono 1-os kuopos vadas kpt. Karolis Morkūnas (centre).<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Nov 5, 2014, 9:58 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 5:11 AM

Jau trečią dieną Gaižiūnų poligone (Jonavos r.) ir Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje (Švenčionių r.) vyksta didžiulės tarptautinės pratybos „Geležinis kardas 2014“. Gynybos ir puolimo operacijas abiejuose poligonuose nuo antradienio vykdo apie 2 tūkst. 500 karių iš devynių NATO šalių: Čekijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Lietuvos, Liuksemburgo, Vengrijos ir Vokietijos. Į poligonus atgabenta apie 300 karinės technikos priemonių iš įvairių šalių.

Nors lietuvių pratybose yra daugiausiai (dalyvauja apie 1 tūkst. 900 karių), pratybų organizatoriai poligonuose vykstančioms operacijoms suformavo daugianacionalines kuopas. Trečiadienį Gaižiūnų poligone vykusiai puolimo operacijai vadovavo kovinės patirties Kosove ir Irake turintis Karaliaus Mindaugo husarų bataliono 1-os kuopos vadas kpt. Karolis Morkūnas, o jam pavaldūs buvo net tik lietuvių kariai, bet ir estai bei kanadiečiai.

Puolimo operacija įvykdyta remiantis Liuksemburgo karių surinkta žvalgybine informacija, puolančius rėmė čekai.

Estų kariai - šauktiniai

Didelių nuostolių patyrę, bet priešo pozicijas užėmę Estijos kariai priklauso garbingą praeitį turinčiam Kuperjanovo pėstininkų batalionui. Batalionas pavadintas buvusio mokytojo Juliaus Kuperjanovo, iš pradžių tarnavusio carinės Rusijos armijoje, o vėliau įstojusio į Estijos kariuomenę ir XX a. pradžioje kovojusio už savo šalies nepriklausomybę.

1918 m. pabaigoje J.Kuperjanovui buvo patikėta išplėsti vieną batalioną, kurio pagrindą sudarė moksleiviai ir studentai, o pats batalionas buvo vadinamas Partizanų batalionu. Jis suvaidino didelį vaidmenį Estijos kovose už nepriklausomybę.

1919 m. vasario 2 d. J.Kuperjanovas žuvo. Po jo mirties batalionas oficialiai buvo pavadintas Juliaus Kuperjanovo partizanų batalionu.

Sovietų Sąjungai okupavus Estiją, 1940 m. batalionas buvo panaikintas. Atkūrus Estijos nepriklausomybę, atkurtas buvo ir Kuperjanovo pėstininkų batalionas (1992 m. kovo 9 d.).

Šiandien Estijos šauktiniai laiko garbe tarnauti šiame batalione. Būtent jie, šauktiniai, vadovaujami vos kelių profesionaliosios tarnybos karių, ir buvo atsiųsti į pratybas Lietuvoje.

„Poligonas labai panašus į tą, kuriame mes treniruojamės Estijoje, gamta tokia pati. Todėl mums tikrai nebuvo sunku vykdyti šią operaciją“, - teigia Estijos karių būrio vadas vyr. ltn. Ivanas Niebogatovas.

Pratybos „Geležinis kardas“ taps kasmetinėmis

Pratybose dalyvaujantys kariai teigia, kad dalyvauti pratybose tokių jungtinių daugianacionalių vienetų sudėtyje yra žymiai įdomiau ir gaunama daugiau naudos, nei „karą žaidžiant“ vien tik tarp savų. Vykdant operacijas su jungtine kuopa reikia peržengti kalbos barjerus, suderinti tarpusavyje skirtingose šalyse šiek tiek besiskiriančias įvairias procedūras.

Šiuo metu net dviejuose poligonuose vykstanti aktyvioji pratybų „Geležinis kardas 2014“ fazė – tai dvi savaites truksiančios lauko taktinės pratybos. Pratybų dalyviai tobulina NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą, vykdo gynybines, puolamąsias, padalinių apsikeitimo vietovėje ir stabilizavimo operacijas.

Dviejuose poligonuose pratybos vyksta tik šią savaitę. Kitą savaitę visi pratybų dalyviai persigrupuose į Generolo Silvestro Žukausko poligoną ir toliau bendrai vykdys suplanuotas karines užduotis.

„Geležinis kardas“ (angl. Iron Sword) - tai Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų organizuojamos tarptautinės pratybos Lietuvoje. Šios serijos pratybos yra NATO karinio rengimo ir pratybų organizavimo programos (angl. MTEP - Military Training and Exercise Program) dalis. Šiais metais jos Lietuvoje rengiamos pirmą kartą ir ateityje planuojama organizuoti kasmet.

Liuksemburgo, Vengrijos ir Vokietijos kariuomenių kariai, Lietuvoje rengiamose pratybose, dalyvauja pirmą kartą.

***

Pratybas organizuojanti Lietuvos kariuomenė visus, kurie domisi ir norėtų iš arčiau apžiūrėti karinę techniką, ginkluotę ir ekipuotę, pabendrauti su pratybose dalyvaujančiais kariais, sekmadienį kviečia atvykti į Visuomenės dieną.

Visuomenės dieną vyks lapkričio 9 d., sekmadienį, Pabradėje, Vilniaus g. 96, automobilių aikštelėje prie prekybos centro „Maxima“. Pratybose dalyvaujantys kariai čia visų lauks nuo 11 val. iki 15 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.