ES šalių piliečiams leista būti Lietuvos partijų nariais

Seimas leido Lietuvoje nuolat

Europos Sąjungos vėliava.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Europos Sąjungos vėliava.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 6, 2014, 11:47 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 4:29 AM

Atitinkamos Politinių partijų įstatymo pataisos priimtos 70 Seimo narių balsavus už, 12 buvus prieš, 20 susilaikius. Jei įstatymą pasirašys prezidentė Dalia Grybauskaitė, pataisos įsigalios nuo kitų metų.

Pataisa numato, kad nuolatiniai Lietuvos gyventojai kitų ES šalių piliečiai galės būti tik partijų nariais, o ne steigėjais. Taip pat įrašytas reikalavimas, kad jie nebūtų kitų šalių partijų ar politinių organizacijų nariais.

Pataisas parengė Teisingumo ministerija, nes užsieniečiams Lietuvoje registruotos partijos nariais būti draudžianti Lietuva yra gavusi oficialų pranešimą dėl ES teisės pažeidimo procedūros.

Panašias pataisas Vyriausybė Seimui keliskart buvo pateikusi ir anksčiau, tačiau parlamentas joms vis nepritardavo.

Europos Komisija pažymi, kad Lietuvos pilietybės neturintys asmenys, ketinantys tapti kandidatais vietos savivaldos ar Europos Parlamento rinkimuose, rinkimų procese atsiduria nepalankioje padėtyje, palyginti su kandidatais, kurie yra Lietuvos piliečiai.

Įstatymai leidžia nuolatiniams Lietuvos gyventojams kandidatuoti savivaldos rinkimuose, taip pat ES piliečiai gali dalyvauti EP rinkimuose. Sąlygos dalyvauti šiuose rinkimuose sudarytos ir visuomenininkams, tačiau daugiausiai savo kandidatų sąrašus kelia partijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.