Seimas vėl ėmėsi pataisų dėl balsavimo internetu

Seimas ketvirtadienį nedidele

Iniciatorių teigimu, elektroninio balsavimo sistemai sukurti reikės apie 4 mln. litų.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Iniciatorių teigimu, elektroninio balsavimo sistemai sukurti reikės apie 4 mln. litų.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 6, 2014, 4:14 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 3:41 AM

Už atitinkamų pataisų projektų paketą po pateikimo balsavo 50 Seimo narių, prieš buvo 13, susilaikė 31 parlamentaras. Projektus toliau nagrinės Seimo komitetai.

Pataisas pasiūlė socialdemokratai teisingumo ministras Juozas Bernatonis ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius. Iniciatoriai teigia, kad balsavimo internetu klausimas jau pakankami ilgai svarstomas institucijose ir visuomenėje, dar 2006 metais Seimas yra patvirtinęs balsavimo internetu koncepciją ir nustatęs pagrindinius principus.

Pasak projektų teikėjų, nors nemaža dalis Lietuvos gyventojų pritaria elektroninio balsavimo įteisinimui, Seimas keliskart to siekiančius projektus yra grąžinęs iniciatoriams tobulinti.

Pagal iniciatorių projektą, balsuojama būtų Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto svetainėje.

Balsavimo internetu duomenys būtų kaupiami, saugomi ir apdorojami VRK valdomoje informacinėje sistemoje, kurios valdytojas privalėtų užtikrinti informacijos saugumą.

Siūloma leisti pradėti balsuoti internetu likus ne daugiau kaip 144 valandoms iki balsavimo rinkimų dieną pradžios, o baigti - likus ne mažiau kaip 79 valandoms. Balsuoti galėtų visi rinkėjai, identifikavę save elektroninėje erdvėje. Balsai būtų pradedami skaičiuoti tik pasibaigus balsavimo rinkimų apylinkėse laikui.

Rinkėjo balsas, gautas jam balsavus internetu, būtų neskaičiuojamas, jeigu tas pats asmuo balsuotų rinkimų apylinkės balsavimo patalpoje, diplomatinėje atstovybėje, konsulinėje įstaigoje ar laive.

Iniciatorių teigimu, elektroninio balsavimo sistemai sukurti reikės apie 4 mln. litų. Tam numatoma panaudoti informacinės visuomenės plėtrai numatytas lėšas.

Estijoje balsavimas internetu galimas beveik dešimtmetį. Anot projekto iniciatorių, balsavimo internetu populiarumas Estijoje augo nuo 1,9 proc. rinkėjų 2005 metais iki 24,3 proc. 2011 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.