Dar apie V. Ušacką: iš dainos žodžių neišmesi

V.Ušacko žodžius jau pasigriebė V. Putino režimo „žiniasklaida“, pasklido po Europą, juos išklausė KTU studentai.

Daugiau nuotraukų (1)

Arkadijus Vinokuras

2014-11-07 14:55, atnaujinta 2018-01-22 01:45

Pateiktos ES ambasadoriaus Rusijai V.Ušacko pokalbio citatos jokiais būdais nėra ištrauktos iš konteksto. Ir nėra iškreiptos. Peržiūrėjau visą pokalbio su studentais video įrašą. Buvo pasakyta štai kas: "Akivaizdu, mes negalime vien tik - su visa pagarba - vien tik suversti visko vienai Maskvai dėl konflikto su Ukraina".

Ir antra citata: "Rusijoje labai sunku žiūrėti tą valstybinę propagandą... Bet ir pas mus ganėtinai vienpusiškai žiniasklaida pateikia poziciją Rusijos atžvilgiu.... Labai daug neigiamos, nepakankama šiek tiek .... objektyvios nuomonės... ".

Ar Vakarai tikrai neturi pagrindo viską suversti vienai Maskvai dėl konflikto su Ukraina? Paprašiau V. Ušacko pakomentuoti savo teiginį. Štai atsakymas: „Ukrainos korumpuota politinė sistema sukūrė prielaidas Rusijos invazijai. Todėl svarbiausia padėti sukurti Ukrainai imuninę sistemą prieš Blogį ir atsistoti ant abiejų kojų.“

Taip, V.Ušackas yra be abejonės nusipelnęs Lietuvai, taip pat visai ES savo veikla Afganistane. Tai profesionalus politikas, gabus biurokratas. Žmogus ginęs ir ginantis Vakarų vertybes.

Todėl, išskyrus tuos du teiginius, visas KTU pokalbis su studentais vyko Lietuvos ir visos ES politikos gynimo rėmuose. Tuo pat kritikuojant Rusijos kraupią propagandą.

Bet ne vienas kilstelėjo apstulbęs antakius išgirdęs Rusijos dezinformacijos dešimtuko esminių teiginių kategorišką atkartojimą: Vakarai meluoja, Ukraina pati kalta.

Ambasadoriaus komentaras apie pačios Ukrainos kaltę dėl Rusijos karinės agresijos tik patvirtina, kad jis niekaip nesuklydo.

Tad kaip paaiškinti šių pareiškimų atsiradimą? Stokholmo sindromu? Juk akivaizdus tokios mąstysenos tęsinys būtų toks: „V.Putino režimas kaltina Baltijos valstybes propaguojant fašizmą. Rusakalbius šiuose valstybėse reikia ginti karinėmis priemonėmis. Nes, matote, Baltijos valstybės pačios kaltos. Nėra čia ko versti kaltę tik vienai Maskvai“. Leiskite ir man pasakyti, jog su visa pagarba ES ambasadoriui V.Ušackui, jis nėra joks gatvės bernas. Jo kalbos sukelia nerimą keliančias mintis ir nuogąstavimus.

Jeigu ES be išimties viešai, oficialiai kaltina V.Putino režimą paminus visas tarptautines sutartis, įrodo, kad Rusija eilinį kartą naudoja tiesioginę karinę jėgą per savo pačios karius ir per vietinius ar atvykusius teroristus, atsiplėšus Krymą ir Donbasą, tai ką reiškia V.Ušacko pareiškimas?

Kad tyliai Briuselis mano, jog Ukraina pati kalta? Ar ir mes, ne duok Dieve, sulauksime tokio paaiškinimo, kuriuo remiantis mums į pagalbą niekas neateis? Juk taip ir atsitiko Čečėnijoje. Ir Padnestrėje. Ir Gruzijoje. O dabar Ukrainoje. Patys kalti, mat korumpuoti. Arba - fašistai. Tad ką žino ES ambasadorius V.Ušackas, ir ko nežinome mes?

Šioje vietoje kirba viltis, kad Jungtinių Valstijų abiejų Kongreso rūmų kontrolę galimai perims respublikonai. Tikėtinai, jie reaguos kitaip, nei B.Obamos administracija nuo kurios, pasak ekspertų, bėga patys įtakingi demokratai. Gal bus nuspręsta tiekti ginklus Ukrainai?

Gal sugriežtintos sankcijos Rusijai? Bet vienas KTU studentas pokalbio metu jau abejoja jų naudingumu: „Istoriniai pavyzdžiai rodo, kad ekonominių sankcijų politika duoda priešingą efektą, - režimo radikalėjimą. Tai jeigu mes norime pozityvesnių pokyčių Rusijoje...“. (Nesigirdi klausimo pabaigos, bet aiškus kontekstas–A.V.). Įdomu, kokiais istoriniais pavyzdžiais remiasi studentas? Ir kas jam įkalė į galvą mintį, kad Rusija „suradikalėjo“ tik įvedus jai ekonomines sankcijas? Juk faktai rodo, kad Vakarai atvėrė visas įmanomas ir neįmanomas duris į savo ekonomiką, į svarbiausias ekonomines ir politines, net gynybines tarptautines institucijas.

Buvo užsimerkta dėl agresijos Moldovoje, Čečėnijoje, Gruzijoje. Milijardai nešvarių Rusijos pinigų užtvindė ir, regis, parklupdė Europą taip, kad reikėjo Rusijos agresijos prieš Ukrainą ir beveik pusės metų daliniam atsitokėjimui. Rusija juk turėjo viską, galėjo turėti viską, bet - tą viską V. Putino kriminalinis režimas savižudiškai apdirbo iki nešvankumo.

Tai į tokio jauno žmogaus mąstymo dirvą patogiai įkrenta ES ambasadoriaus pareiškimas apie nusikaltusią Ukrainą. Tiek nusikaltusiai korumpuota, kad nusipelnė būti apšmeižtai ir užpultai Rusijos, tam „antikorupcijos etalonui“. Beje, ES ambasadorius pagrindė studentų auditorijai ES sankcijų būtinumą bei veiksmingumą.

Kitas nuskambėjęs teiginys: "Rusijoje labai sunku žiūrėti tą valstybinę propagandą... Bet ir pas mus ganėtinai vienpusiškai žiniasklaida pateikia poziciją Rusijos atžvilgiu.... Labai daug neigiamos, nepakankama šiek tiek .... objektyvios nuomonės... ". Ar galima sutikti su teiginiu, esą Lietuvos žiniasklaida „ganėtinai vienpusiška“ Rusijos agresijos prieš Ukrainą atžvilgiu?

Visko atsitinka po Lietuvos žiniasklaidos padange. Turime dėkoti mūsų laimei, kad tas viskas yra demokratija, garantuojanti daugialypiškumą, skirtingų nuomonių srautą. Kalbant apie stambiausius informacinius portalus, TV kanalų žinių tarnybas, informacija dažniausiai patikrinta. Nesutiksiu, kad nepateikiama gilesnė įvykių analizė. Kiekvienas rimtas apžvalgininkas siekia remtis patikimais ekspertais, kurių turime ir Lietuvoje, ir užsienyje.

V.Ušackas vis dėlto patikslina savo teiginį paprašytas studento: „Trūksta (Lietuvoje -A.V.) daugiau informacijos apie tai, kas vyksta pačioje Ukrainoje. (...) Labiau linkėčiau, gal būt, išsamesnio perteikimo, suvokimo, kas nėra lengva... Kodėl, nepateisinant, bet suvokiant, kodėl Rusija taip elgiasi. Suvokimas yra esminis dalykas, tada gali priimti atitinkamas adekvačias pozicijas ir veiksmus.“

Negalima nesutikti su šiuo paaiškinimu. Gal tik pridursiu, kad puikiai suprantama V. Putino režimo vidinė psichologija ir iš jos kylantys sprendimai. Neigiama nuomonė apie Rusiją ir yra tų sprendimų pasekmė. Daug pavyzdžių nereikia. Kalbant apie žiniasklaidą: Rusijoje pastoviai žudomi, kalinami, fiziškai luošinami žurnalistai. Čia pateikiu nuorodą.

Rusijoje kalėjimuose šiandien kali 114 politinių kalinių, korupcija totali, verslas neprognozuojamo režimo rankose, kaip ir gyventojų smegenis. Rusijos politinis režimas grasina pasaulio taikai . Ar aš ir mano kolegos viską išsigalvojo?

Apie Ukrainos korupciją galima ir reikia rašyti kiek nori ir – rašoma. Informacija nesunkiai randama pačios Ukrainos žiniasklaidoje. Bet vėl gi, Ukrainoje prieš Rusijos karinę invaziją niekas ten gyvenančių rusų nežudė, pilietinio karo nebuvo, kol Rusija neįsivėlė. Reikia konstatuoti, kad Ukrainoje vyksta civilizacijų konfliktas. Rusija atstovauja barbarizmą, ES –demokratija grista civilizaciją.

Ukrainiečiai nori šalin nuo barbarizmo, Rinkimai į Radą dar kartą tai parodė. Žinau, tuojau būsiu apkaltintas šališkumu. Nes skleidžiama sąmokslo teorija apie JAV ir Europos siekį okupuoti Ukrainą, „atplėšti nuo broliškos Rusijos“. Todėl Rusijos veiksmus reikia suprasti. Suprantu. Ir nepateisinu. Nepateisina ir V. Ušackas. Ar pateisina?

Rimta Lietuvos žiniasklaida mažiausiai siekia pavirsti sąmokslo teorijų bala. Puikiai suprantama, kad patriotizmo statymas ant karinės isterijos, rusakalbių bendrapiliečių demonizacijos virstu rimtos žiniasklaidos žlugimu. Galima priekaištauti dėl vienokių ar kitokių trūkumų, bet yra sąmoningai ginama mūsų nepriklausomybė, žodžio laisvė, todėl nemenkinamos skirtingos nuomonės. Beje, ar galėtų ES ambasadorius Rusijai V. Ušackas pateikti bent trys geras žinias apie Rusiją, kurios kardinaliai pakeistų jos neigiamą įvaizdį?

Pasufleruosiu:

1.Rusija atitraukia savo karines pajėgas iš visos Ukrainos bei nustoja remti teroristus, dar priedo areštuosiančius moteris už apsilankymą kavinėje (!).

2. Garantuoja žiniasklaidos laisvę ir prižada nebežudyti žurnalistų, paleidžia politinius kalinius. 3.Tampa ES ir NATO nare taip amžiams atsisakydama naudoti branduolin ginklą, agresiją ir šantažą prieš kaimynus. Na, gerai, tegul bent nustoja grasinti, šantažuoti, naudoti karinę jėgą. Ir vienas pastebėjimas: visada nerimą dėl žodžio laisvės kelia politiko kreipimasis į žiniasklaidą rašyti kitaip. Tai va, kokį ažiotažą savo nevienareikšmiškais pareiškimais sukėlė ES ambasadorius.

Gaila, bet iš dainos žodžių neišmesi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.