Ministro pagalbininkę vargino miego stygius

Jeigu politiko bendražygei reikia darbo, galima sukurti ir naują etatą. Taip valstybės įmonėje „Regitra“ šiltą vietą gavo iš posto staiga pasitraukusio vidaus reikalų ministro Dailio Barakausko buvusi ištikima patarėja Inga Rumševičienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė-Puškorė, Nerijus Povilaitis („Lietuvos rytas“)

Nov 7, 2014, 6:37 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 2:57 AM

Apie praėjusią savaitę atsistatydinusio vidaus reikalų ministro 62 metų D.Barakausko ir buvusios jo patarėjos 34-erių I.Rumševičienės bendravimą ne tik darbe puikiai žino ministerijos valdininkai.

Apie šį ryšį yra užsiminęs ir pats D.Barakauskas – esą po darbo su Inga yra gėręs kavos.

D.Barakausko bendražygis partijoje „Tvarka ir teisingumas“ Petras Gražulis Ingą yra pavadinęs labai valdinga moterimi.

Jokiai partijai nepriklausanti kaunietė ne vienus metus buvo šalia D.Barakausko: iš pradžių dirbo jo padėjėja Seime, o vėliau drauge persikėlė ir į Vidaus reikalų ministeriją (VRM) – tapo jo patarėja.

Lyg nujausdama, o gal kai ką žinodama I.Rumševičienė ministeriją paliko spalio 10-ąją – prieš pat skandalą, kilusį spalio 21-ąją.

Tada dėl galbūt neskaidrių Vidaus reikalų ministerijos pirkimų buvo sulaikyti ir apklausti buvęs viceministras Algimantas Juocevičius ir buvęs ministro patarėjas Ervinas Raistenskis.

Kaip specialusis liudytojas apklaustas D.Barakauskas spalio 30 dieną nutarė atsistatydinti. Jis tikino tai padaręs dėl sveikatos problemų.

Sukti galvos, kur dėsis jo bendražygė, jam nebereikėjo.

Dar būdama patarėja I.Rumševičienė gavo šiltą vietą ministerijai pavaldžios valstybės įmonės „Regitra“ Kauno filiale.

Negana to, tuo pat metu ji savaitę puse etato dirbo ir Regioninės plėtros departamente prie VRM.

Beje, paskutines darbo ministerijoje dienas I.Rumševičienei praskaidrino komandiruotė į Liuksemburgą.

Ten ji spalio 8–10 dienomis buvo išvykusi su D.Barakausku ir viceministru Elvinu Jankevičiumi. Komandiruotės išlaidas sumokėjo Europos Sąjungos Taryba.

Sukurtos naujos pareigos

„Regitros“ Kauno filialo viršininkas Danielius Raišys dar spalio 3-iąją gavo šios įmonės generalinio direktoriaus Daliaus Prevelio įsakymą.

Jame parašyta, kad nuo spalio 13 dienos I.Rumševičienė skiriama dirbti vyresniąja klientų aptarnavimo metodikos specialiste.

D.Prevelis įsakymą dėl šios moters priėmimo į darbą pasirašė, kai ji dar dirbo ministerijoje.

Tokių pareigų, kokios buvo sukurtos šiai specialistei, iki tol nebuvo nei Kauno filiale, nei kituose „Regitros“ padaliniuose Lietuvoje.

Neprireikė jokio konkurso – I.Rumševičienė įdarbinta pagal darbo sutartį, o ne kaip valstybės tarnautoja. „Lietuvos ryto“ žiniomis, jai „Regitroje“ numatytas 3 tūkstančių litų atlyginimas.

„Įmonės vadovui teisę priimti į darbą ir atleisti iš darbo darbuotojus suteikia Valstybės ir savivaldybių įmonių įstatymas ir įmonės įstatai. Teisės aktai neįpareigoja vyresniojo specialisto pareigoms eiti skelbti konkurso ir atrankos“, – paaiškino „Regitros“ vadovas D.Prevelis.

Vienu metu – dvi kėdės

Kauno technologijos universitete transporto vadybos ir inžinerijos specialybę baigusi I.Rumševičienė yra tiesiogiai pavaldi šios įmonės Kauno filialo vadovui D.Raišiui.

„Būna, kad iš Vilniaus gauname įsakymų komandiruoti ją dirbti į sostinę“, – „Lietuvos rytui“ prasitarė D.Raišys.

Komandiruočių į Vilnių naujai iškepta specialistė turėjo jau pirmąją darbo „Regitroje“ savaitę.

Kaip minėta, nuo spalio 13 iki 20 dienos kaunietė puse etato dar dirbo vyriausiąja specialiste Regioninės plėtros departamente prie VRM Vilniuje.

Už darbą šiame departamente moteriai buvo numatytas 850 litų atlyginimas, ji turėjo dirbti 20 valandų per savaitę. Regioninės plėtros departamento direktorė Edita Mielienė tvirtino, kad darbe I.Rumševičienė pasirodydavo.

D.Raišys irgi teigė, kad nauja „Regitros“ Kauno filialo specialistė į darbą visuomet atvykdavo. Tačiau kaip ji tuo pat metu sugebėjo dirbti dviejose VRM pavaldžiose įstaigose, juolab kad vieną darbo vietą nuo kitos skiria apie 100 kilometrų?

Pateikė skirtingas versijas

Tuometis vidaus reikalų ministras D.Barakauskas „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „24/7“ yra paaiškinęs, kodėl I.Rumševičienė tik savaitę dirbo Regioninės plėtros departamente – esą kad galėtų perduoti ministerijoje nebaigtus patarėjos darbus.

Tuo metu šio departamento direktorė „Lietuvos rytui“ pateikė kitą versiją – I.Rumševičienę ji pasikvietusi pati, mat departamentui trūko specialistų.

„Su ministro patarėja bendravau įvairiais su mūsų departamentu susijusiais klausimais. Sužinojusi, kad ji traukiasi iš pareigų, paklausiau, gal nori padirbėti pas mus. I.Rumševičienė sutiko, parašė prašymą ir į darbą atvykdavo.

Planavome renginius, kaip viešinsime departamentą, tačiau nieko taip ir neįgyvendinome, nes ji staiga parašė pareiškimą išeiti iš darbo“, – pasakojo E.Mielienė.

Regioninės plėtros departamente I.Rumševičienei numatytas atlyginimas buvo toks menkas, kad jo vargiai užtektų degalams nuolat važinėti iš Kauno, kuriame gyvena su šeima, į darbovietę Vilniuje.

Iki tol ministro patarėja uždirbdavo gerokai daugiau – 5756 litus neatskaičius mokesčių.

Skyrė į „Regitros“ valdybą

I.Rumševičienės karjera taip sėkmingai klostosi galbūt todėl, kad ji jau seniai turi patikimą užtarėją.

Dirbti su D.Barakausku jauna moteris pradėjo dar per rinkimus į Seimą 2008 metais. Ji aktyviai prisidėjo prie politiko rinkimų kampanijos Kaune. Kai jis vėl pateko į Seimą pagal partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą, Ingą pakvietė tapti padėjėja.

2012 metų gruodžio 13 dieną D.Barakauskas buvo paskirtas vidaus reikalų ministru. Į savo komandą jis iškart pakvietė ir savo bendražygę.

D.Barakauskas savo patarėją pamalonino skirdamas ją į dar vienas atsakingas ir įtakingas pareigas. Nuo 2013 metų kovo mėnesio ji priklausė „Regitros“ valdybai.

Šios įmonės valdybą formuoja ir valdybos narius skiria VRM.

„Regitros“ Kauno filialo viršininkas D.Raišys gerokai nustebo iš „Lietuvos ryto“ sužinojęs, kad naujoji jo pavaldinė I.Rumševičienė dar pernai buvo įmonės valdyboje: „To tikrai negali būti!“

Paklausta apie darbą „Regitros“ valdyboje I.Rumševičienė paaiškino, kad „buvo tik vienas posėdis“.

Mano, kad yra šmeižiama

Naujoji specialistė „Regitros“ filiale Kaune turi savo kabinetą ir jau šį bei tą nuveikė. Pavyzdžiui, važiuodama Kėdainių link ji pastebėjo, kad kelyje nėra ženklo su nuoroda į „Regitrą“, ir apie tai pranešė savo viršininkui.

„Lietuvos ryto“ žurnalistai šią savaitę rado I.Rumševičienę jos naujoje darbo vietoje. Vyresnioji klientų aptarnavimo metodikos specialistė pasiguodė, kad ją skaudina gandai apie jos ir D.Barakausko santykius.

Kas ir kodėl skleidžia tokius gandus, lipdo jai meilužės etiketę, moteris teigė nesuvokianti: „Gal kažkas pyko, kad ministerijoje užėmiau patarėjos postą?“

I.Rumševičienė spėliojo, kad galbūt ši istorija susijusi su Specialiųjų tyrimų tarnybos atliekamu tyrimu dėl galimai neskaidrių viešųjų pirkimų ir vidaus reikalų ministro pasitraukimu.

„Sunku pasakyti, gal kažkas siekia dar labiau paaštrinti situaciją, į ugnį įpilti alyvos?“ – svarstė buvusi D.Barakausko patarėja.

Bandydama ieškoti priežasčių moteris paminėjo ir esą visuomenėje vyraujančią nuomonę: „Kai šalia pagyvenusio vyro yra jauna moteris, kiti ima prisigalvoti visokių dalykų.

Kita vertus, aš ministerijoje buvau ne valstybės tarnautoja, kuri į darbą atvyksta 8 valandą ryto ir išeina iš jo 17 valandą.

Mes, politinio pasitikėjimo tarnautojai, darbe būdavome 7 valandą ryto ir užtrukdavome jame tiek, kiek reikėdavo. Gal tas artumas kai kam ir sukėlė įvairių minčių.“

Tačiau kaunietė pripažino, kad su D.Barakausku išvykdavo ir į komandiruotes. Tiesa, jie vykdavę ne dviese, o su delegacija.

„Per dvejus metus buvau išvykusi gal keturis kartus. Ir tai buvo tik pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginiai“, – tvirtino I.Rumševičienė.

Ji, regis, jau buvo primiršusi šių metų spalį surengtą kelionę į Liuksemburgą, kuri su pirmininkavimo renginiais nėra susijusi.

Karjerą paaukojo dėl šeimos

I.Rumševičienė tikino patarėjos postą ministerijoje palikusi dėl šeimos.

Kaune gyvenančią moterį vargino kasdienės kelionės automobiliu į sostinę ir neribotos darbo valandos: „Keldavausi 4 valandą ryto, o grįžusi tik permiegodavau – ir vėl į darbą. Toks ritmas mane labai išvargino, jis kainavo daug įtampos ir nervų.“

O kaipgi butas Vilniuje? Juk pats D.Barakauskas yra sakęs, kad I.Rumševičienė sostinėje yra išsinuomojusi būstą.

„Mano vyras suprato, kad dirbdama tokį darbą aš esu užsiėmusi. Auga 12 metų sūnus, kuris beveik nematė motinos, nes grįžusi namo dažniausiai eidavau miegoti.

Kai sūnus pasakė nenorintis, kad aš važinėčiau į Vilnių, man neliko abejonių, kaip elgtis“, – atviravo moteris.

Pasinaudojo senomis pažintimis

„Regitros“ Kauno filiale dirbanti I.Rumševičienė neigė, kad vyresniosios klientų aptarnavimo metodikos specialistės vieta buvo sukurta specialiai jai. Esą tokią pareigybę nutarta steigti šiame mieste todėl, kad iš Kauno patogiau pasiekti kituose miestuose esančius „Regitros“ padalinius.

I.Rumševičienė prasitarė bendravusi su tuometei jos darbovietei VRM pavaldžios „Regitros“ vadovais ir jų paprašiusi darbo.

Beje, prieglobstį šioje valstybės įmonėje rado ir kitas buvęs atsistatydinusio vidaus reikalų ministro patikėtinis A.Juocevičius. STT sulaikytas ir apklaustas buvęs viceministras „Regitroje“ yra įsidarbinęs patarėju.

Buvo užkliuvusi ir etikos sargams

* Pernai Seimo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija buvo pradėjusi tyrimą dėl to, kad vidaus reikalų ministro patarėja I.Rumševičienė galimai pažeidė viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas, mat dirba ir „Regitroje“.

* Tyrimas buvo pradėtas gavus anoniminį pranešimą iš VRM. Nepasitvirtinus nurodytoms aplinkybėms, tyrimas nutrauktas.

* Anonimas, matyt, turėjo galvoje I.Rumševičienės įtaką „Regitrai“ ir jos buvimą įmonės valdyboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.