Seimas svarstys siūlymą minėti karalienės Mortos karūnavimą

Seimas svarstys siūlymą liepos

Karūnavimo iškilmės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karūnavimo iškilmės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-11-08 07:21, atnaujinta 2018-01-22 00:41

Seimas šią savaitę pritarė Darbo kodekso pataisai, kuria paminint ir karalienę Mortą būtų keičiamas valstybės šventės pavadinimas. Pataisos iniciatorė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rima Baškienė sako, jog taip bus atkurtas istorinis teisingumas.

„Kiekvieną kartą švenčiant šią dieną istorikai primena graudžią tiesą, kad mes šį kartą pamirštame istorinius faktus, kad buvo nukaldintos dvi karūnos, kad karūnuoti kartu buvo ir karalius, ir karalienė Morta. Tai liudija istoriniai šaltiniai, apie tai savo straipsniuose kalba istorikai“, - pataisą pristatė R.Baškienė.

Pataisos projektui po pateikimo pritarta 37 parlamentarams buvus už ir dviem susilaikius, toliau juos svarstys Seimo komitetai.

Pagal pataisą, liepos 6-oji būtų vadinama Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo ir karalienės Mortos karūnavimo) diena. Šiuo metu tai - Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena.

Parlamentarė pažymi, kad 1253 metais ne tik kunigaikštis Mindaugas buvo karūnuotas Lietuvos karaliumi, bet kartu buvo karūnuota ir jo žmona kunigaikštienė Morta. Remdamasi istoriniais dokumentais R.Baškienė tvirtina, jog juose karalius Mindaugas minimas drauge su karaliene Morta, be to, istorikai karalienę vadina svarbiu asmeniu - Mindaugo bendražyge, dalyvavusia politiniame gyvenime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.