Visuomenei pristatyta pratybų „Geležinis kardas 2014“ technika

Sekmadienį visuomenė turėjo išskirtinę galimybę apžiūrėti tarptautinėse pratybose „Geležinis kardas 2014“ dalyvaujančių devynių NATO šalių karinę techniką ir ginkluotę. Pabradėje ir Molėtuose vykę renginiai sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo.

Pristatymo akimirka.<br>I.Budzeikaitės nuotr.
Pristatymo akimirka.<br>I.Budzeikaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 9, 2014, 7:11 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 10:46 PM

Pabradėje vykusiame renginyje Jungtinių Amerikos Valstijų kariai demonstravo vikšrinę pėstininkų kovos mašiną BRADLEY, ratinį šarvuotą transporterį STRYKER, Vokietijos kariai pristatė šarvuotą transporterį FUCHS ir lengvai šarvuotą visureigį FENNEK. Vengrijos ekspozicijoje buvo galima išvysti ratinį šarvuotą transporterį BTR-80M, karinį visureigį MB Wolf. Čekijos ir Liuksemburgo kariai pristatė lengvai šarvuotus transporterius DINGO, Lietuvos kariai demonstravo vikšrinį šarvuotą transporterį M113, karinį visureigį HMMWV ir daugiafunkcinį sunkvežimį SISU. Jungtinės Karalystės ekspozicijoje svečiai išvydo karių atsigabentus visureigius ir sunkvežimius, Kanados ir Estijos kariai, kaip ir kiti dalyviai, demonstravo turimą ginkluotę ir ekipuotę.

„Labai džiugu, kad galėjome pamatyti karinę techniką ir pačius karius. Apžiūrėti technikos labai norėjo sūnus, todėl ir nusprendėme važiuoti tokį kelią“, – pasakojo iš Alytaus atvykusi Agnė. Panašiai kalbėjo ir iš Vilniaus su šeima atvažiavęs Karolis. „Norėjome vaikams parodyti karinę techniką, leisti susipažinti ir pabendrauti su kariais. Norėjome, kad jie pamatytų, jog kariai yra tokie pat žmonės, tokie pat paprasti, tik ginantys mus. Galbūt ir mano vaikai kada nors stos į kariuomenę“, – besišypsodamas pasakojo vilnietis.

Į renginį Pabradėje susirinko tiek žmonių, kad prie šarvuotos technikos susidarydavo eilės. Vienas per kitą besibraudami vaikai apžiūrinėjo kiekvieną šarvuočių detalę iš vidaus ir išorės, džiaugėsi fotografuojami atlydėjusių tėvų. Dėmesio taip pat susilaukė ir sąjungininkų ir Lietuvos karių demonstruojama ginkluotė. Dauguma renginio dalyvių, net ir patys mažiausieji, siekė bent pačiupinėti sustatytus ginklus. „Dar nesu matęs, kad vaikus taip domintų karinė technika ir ginkluotė. Tai tikrai neįprasta, bet kartu ir džiugu, kad Lietuvoje žmonės domisi, kas pas juos dedasi ir kokia technika naudojasi į jų šalį atvykę kariai“, – pasakojo vienas parodoje dalyvavusių JAV karių.

Taip pat, lapkričio 9 d. atliekant pratybų dalyvių perdislokavimą iš Gaižiūnų į Generolo Silvestro Žukausko poligoną Pabradėje, dalis karinės kolonos sustojo Molėtuose. Miesto gyventojai ir svečiai galėjo apžiūrėti JAV, Jungtinės Karalystės, Vengrijos, Liuksemburgo ir Lietuvos atstovų karinę techniką ir ginkluotę.

Lapkričio 2‒14 dienomis Lietuvoje vykstančiose tarptautinėse pratybose „Geležinis kardas 2014“ iš viso dalyvauja apie 2,5 tūkst. karių iš devynių NATO šalių. Per šias pratybas yra naudojama virš 300 įvairios karinės paskirties transporto priemonių. Pratybos skirtos treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą bei pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas. Planuojama, kad kasmet pratybos augs ir apjungs vis daugiau NATO ir partnerių šalių karių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?