Kauno mokslo oazė – žvilgsnis iš vidaus

Mokslo ir verslo sintezės oazė – taip galima pavadinti KTU miestelio pašonėje išdygusį „Santakos“ slėnį.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 10, 2014, 7:06 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 8:47 PM

Beveik tris metus statytas mokslo ir verslo kompleksas duris iškilmingai bus atidarytas ateinantį penktadienį, tačiau žiniasklaidos atstovams buvo surengta pažintinė ekskursija.

KTU „Santakos“ slėnyje ketinama sukurti apie 350 darbo vietų, čia sumontuotos įrangos vertė siekia beveik 89 mln. litų. Bendra projekto vertė siekia daugiau nei 150 mln. litų.

Dirba su moderniausiomis technologijomis

Pasak KTU atstovų, „Santakos“ slėnio infrastruktūra nenusileidžia žymiausiems pasaulio analogams. Bendradarbiaujant su Danijos mokslininkais čia įkurtas pirmasis Lietuvoje „švarusis kambarys“, kuriame dalelių kiekis ore sumažinamas iki 35 dulkelių vienetų kubinėje pėdoje. Įprastame tokio tūrio oro kiekyje jų yra apie 35 mln.

Čia atliekami nanotechnologijų, puslaidininkių ir mikroelektronikos elementų tyrimai, atitinkantys aukščiausius kokybės reikalavimus.

KTU mokslo bazėje taip pat bus galima atlikti tyrimus biomedicinos, biotechnologijų, medžiagų mokslo, fizikinės ir cheminės inžinerijos technologijų srityse.

Čia įsikurs Medžiagų mokslo institutas, profesoriaus K.Baršausko ultragarso mokslo institutas ir kiti tyrimų centrai, kuriuose bus visos sąlygos atlikti pasaulinio lygio taikomuosius mokslinius tyrimus.

Šalia – verslo centras

Šalia mokslo ir tyrimo centro prigludęs technologinis verslo inkubatorius. Jau užimtos visos versloo įmonėms skirtos patalpos. 1 kvadratinio metro kaina mėnesiui čia siekia 35 litus.

Didžiausias nuomininkas, su verslo inkubatoriaus aukštus užėmusi JAV kapitalo informacinių technologijų įmonės „Virtustream“. Per dvejus metus ši debesų kompiuterijos paslaugas teikianti bendrovė žada įdarbinti iki 70 IT specialistų.

KTU Mokslo, technologijų ir verslo centre sutelktas ypač perspektyvių – darniosios chemijos ir biofarmacijos, ateities energetikos ir mechatronikos, informacinių ir komunikacinių technologijų – sričių mokslo ir studijų potencialas. Mokslinių tyrimų infrastruktūrai skirta 9 tūkst. kv. m.

Mokslinių tyrimų komercializavimo paslaugas kuruojantis Nacionalinis inovacijų ir verslo centras verslui galės pasiūlyti daugiau kaip 1 tūkst. specializuotų paslaugų.

Bėda dėl tualetų

Statant „Santakos“ slėnį neapsieita be sunkiai suvokiamų kuriozų. Verslo įmonėms skirto pastato tualetai įrengti tik kas antrame aukšte, o mažutėse virtuvėlėse – nesumontuotos kriauklės.

„Norėdamas išsiplauti puodelį turiu eiti į kitą aukštą ir ieškoti tualeto, nes virtuvėlėse kažkodėl niekas nepasirūpino įrengti kriauklių. Ten telpa tik šaldytuvas, kavos aparatas ir mikrobangų krosnelė“, – stebėjosi „Santakoje" dirbantis programuotojas.

Norint nusilengvinti tualetų savo aukšte neturintiems darbuotojams tenka eiti pas kaimynus ar naudotis kitame pastate esančia vieša išviete.

Ekskursiją po „Santakos“ slėnį surengę KTU atstovai tikino, jog tualetų trūkumas didesnių problemų nesukelia, nes verslo inkubatoriuje dirbantys žmonės jau apsiprato. Kodėl nuspręsta taupyti tualetų sąskaita – jie negalėjo atsakyti, esą tai pastatus projektavusios architektės Gražinos Janulytės – Bernotienės sprendimas.

„Viskas atitinka normatyvus. Tualetai kas antrame aukšte įrengti todėl, kad aukštuose dirba gana mažai žmonių, – lrytas.lt kiek anksčiau sakė G.Janulytė-Bernotienė. – O pirmame aukšte yra dideli, vieši tualetai. Darbo vietų aukštuose yra mažai, tiesiog taupėme ir savo, ir svetimos valstybės (statybos finansuotos ES lėšomis. – Red.). Tačiau viskas ten atitinka reikalavimus, juk mus tikrina, žiūri higienos normas ir visa kita.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.