Kariuomenės vadas: rusai skrydžiais nori mažinti saugumo jausmą

Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas teigia, kad Rusijos orlaivių skrydžiai prie Lietuvos, o tuo pačiu ir NATO, sienų tėra galios demonstravimas, kuriuo siekiama mažinti mūsų šalies gyventojų saugumo jausmą. Savo nuomonę apie dažnėjančius Rusijos karo orlaivių skrydžius kariuomenės vadas išsakė socialiniame tinkle „Facebook“.

Kariuomenės vadas gen. mjr. Jonas Vytautas Žukas teigia, kad rusai karo orlaivių skrydžiais prie mūsų sienų nori mažinti gyventojų saugumo jausmą<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Kariuomenės vadas gen. mjr. Jonas Vytautas Žukas teigia, kad rusai karo orlaivių skrydžiais prie mūsų sienų nori mažinti gyventojų saugumo jausmą<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 11, 2014, 2:34 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 6:34 PM

„Jausdamas visuomenės nerimą dėl pastarojo meto Rusijos Federacijos karinių orlaivių ir laivų suaktyvėjimo aplink Baltijos šalis, noriu pasakyti, kad duomenų, jog tai galėtų būti Rusijos Federacijos pasiruošimas kariniams veiksmams šiame regione neturime. Nepaisant to, kaip parodė Krymo atvejis, prognozuoti kas bus rytoj yra be galo sunku“, - teigia gen. mjr. J.V.Žukas.

Pasak kariuomenės vado, panaudoti karinių priemonių atsakant į šiuos Rusijos Federacijos veiksmus negalima, nes tam nėra jokio teisinio pagrindo – į mūsų oro erdvę ar išskirtinę ekonominę zoną Baltijos jūroje didžioji kaimynė kol kas nesikėsina.

Generolo teigimu, šiuo atžvilgiu Lietuva nėra išskirtinė, panašūs reiškiniai pastaraisiais metais suaktyvėjo ir aplink kitas NATO valstybes bei valstybes partneres.

„Noriu pažymėti, kad ypatingą Rusijos Federacijos karinių lėktuvų bei laivų suaktyvėjimą regione stebime tais laikotarpiais, kai Lietuvoje ar kitose Baltijos šalyse vyksta didesnės karinės pratybos. Ne išimtis ir šiuo metu Lietuvoje vykstančios tarptautinės pratybos „Geležinis kardas 2014“.

Atsižvelgiant į tai, galima daryti prielaidą, kad šis reiškinys yra daugiau galios demonstravimas – netiesioginio poveikio priemonė, kuria galbūt siekiama mažinti mūsų šalies gyventojų saugumo jausmą, pasitikėjimą šalies kariuomene ir NATO, taip pat tikrinti mūsų bei sąjungininkų parengtį, procedūras“, - teigia Lietuvos kariuomenės vadas.

Kelia pavojų civiliniams skrydžiams

Pastaruoju metu provokuojančių Rusijos karinių orlaivių skrydžių labai smarkiai daugėja ne tik prie Baltijos valstybių sienų, bet ir kituose pasaulio kampeliuose.

NATO tvirtina, kad tokie rusų skrydžiai dažnu atveju kelia pavojų civilinei aviacijai. Dažniausiai Rusijos kariniai orlaiviai tokiais atvejais skrenda neatsakinėdami į šaukinius, be skrydžių planų, nebendrauja su civilinėmis skrydžių valdymo tarnybomis ir taip kelia pavojų civiliniams skrydžiams regione.

Rusų orlaiviams pasirodžius ties Baltijos šalių sienomis, o orą keliami NATO oro policijos misiją atliekantys naikintuvai.

Šiuo metu NATO oro policijos misiją vykdo Portugalijos karinių oro pajėgų kariai šešiais naikintuvais F-16 „Fighting Falcon“, juos misijoje sustiprina Kanados karališkųjų oro pajėgų kariai keturiais naikintuvais F-18 „Hornet“.

Tuo pat metu NATO oro policijos misiją atlieka Vokietijos naikintuvai „Eurofighter Typhoon“, kylantys iš Emario bazės Estijoje, ir Nyderlandų naikintuvai F-16, kylantys iš Lenkijos.

Jei norite sužinoti, kodėl Latvija nuolat informuoja savo visuomenę apie rusų skrydžius, o Lietuva pasirinko kitą taktiką, spauskite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.