Sakyti tiesą jau pavojinga?

Atrodo, V.Ušackas nemoka gyventi nesusikurdamas problemų tėvynėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Bartasevičius

Nov 11, 2014, 6:28 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 8:24 PM

Prieš penketą metų būdamas Lietuvos užsienio reikalų ministras per kasmetį šalies diplomatų susitikimą jis ėmė ir leptelėjo, kad prezidentė D.Grybauskaitė – jų motina. Lyg ir stengėsi pagirti, net įsiteikti, bet gal ji gerų V.Ušacko ketinimų nesuprato, gal net ir diplomatų motina nepanoro būti.

Vienaip ar kitaip, su V.Ušacku prezidentė apsiėjo kaip pikta pamotė ir greitai jį ištrenkė iš ministro posto. Žinoma, išėjo taip, kad realiai jis tik pakilo karjeros laiptais, bet čia jau pats Briuselis įsivaikino atstumtą Lietuvos sūnų.

Dabar V.Ušackas, kalbėdamas Kauno technologijos universitete, užlipo ant to paties grėblio, tik dar platesnio.

Viešai sakydamas, kad Lietuvos žiniasklaida vienpusiškai neigiamai informuoja apie Rusiją ir nepateikia subalansuotos objektyvios nuomonės apie šią šalį, nesistengia giliau suvokti joje vykstančių procesų, V.Ušackas turėjo būti labai naivus, jei tikėjosi, jog tokie jo žodžiai nesukels skandalo. Gal ilgai užsibuvęs užsienyje tiesiog primiršo gimtinės realybę?

Skandalas buvo garantuotas, bet ne todėl, kad ES ambasadorius sakė neteisybę.

Kai apsinuoginęs karalius išdidžiai veda paskui save taip pat nusirengusią svitą, nebent vaikas gali surizikuoti sakydamas, kad visi nuogi.

Įsiplieskus Rusijos agresijai Ukrainoje, daug kur žiniasklaidoje prasidėjo lenktynės ne kas geriau išanalizuos ten vykstančius procesus, bet kas kiečiau sukals Maskvą ir V.Putiną.

Buvo nekritiškai traukiama informacija iš bet kurių ukrainietiškų šaltinių, nesukant sau galvos, ar ji patikima, nesusimąstant, kad vykstant informaciniam karui ne tik Rusija, bet ir besiginanti nuo jos Ukraina gali skelbti nemažai dezinformacijos.

Abejojantiems tokia karinga retorika grėsė sulaukti įtarimų kone ryšiais su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

Vis dėlto isterinį toną, kad Rusija tuoj atsiųs į Baltijos šalis „žaliuosius žmogeliukus“, uždavė ne žurnalistai, o politikai ir pirmiausia prezidentė, konservatoriai bei jiems artimi politologai.

Net atsargesnės politikos Maskvos atžvilgiu paprastai besilaikantys kairieji patraukė iš paskos, kad tik jų neįtartų patriotizmo stoka.

Visokie ekspertais save vadinantys žiniasklaidos veidai įniko žarstytis kaltinimais net Vokietijos kanclerei A.Merkel, neva ji pataikauja V.Putinui, nors būtent jai teko svarbiausias vaidmuo priimant ES sankcijas Maskvai, kurios, beje, akivaizdžiai rusams skausmingos, skirtingai nei skelbė lietuvių orakulai.

Tiesa, dabar ne žiniasklaida puolė aršiausiai V.Ušackui draskyti akių. Uoliausi pasirodė jo buvę partijos kolegos konservatoriai, mielai priglaudę jį po savo sparnu ir iškėlę į užsienio reikalų ministrus, tačiau, prezidentei treptelėjus, lengvai su juo ir atsisveikinę.

Įpratę gyventi plačiau, nei leidžia kišenė, graikai pinigų išlaidžiam gyvenimui po senovei nedavusiai A.Merkel drįso paišyti A.Hitlerio ūsus. Tačiau tai buvo tik liumpeno lygis.

Kai A.Ušacko mintis apie dabartinę situaciją Ukrainoje Seimo narys M.Adomėnas perkelia į 1939 metus ir V.Putino Rusiją tapatina su Lenkiją užpuolusia A.Hitlerio Vokietija, gal kai kam taip pat atrodo, kad tai taikliai šmaikštu.

Bet, prisiminus holokausto aukas, tai net ne spalvų sutirštinimas, o šventvagystė.

A.Eichmanno procese Izraelyje alpę nacių žvėriškumų liudytojai, ko gero, tokių palyginimų autorius būtų galėję sudraskyti į skutelius.

Gerai, kad dar E.Zuroffas dėl į Lietuvą atėjusios mados skelbti, jog V.Putinas jau elgiasi kaip A.Hitleris, nekaltina lietuvių holokausto tragedijos menkinimu.

Vis dėlto V.Ušackui dabar jau nebegresia būti atleistam už tai, kad drįsta kalbėti, ką mano.

Tad gal jis paskubėjo teisintis ir atsiprašinėti Lietuvos žiniasklaidos? Net liūdna, kad tarsi nėrė į krūmus. Negi Lietuvoje, matydami nuogą karalių ir jo nuogalių svitą, tik naivūs vaikai drįs sakyti tiesą?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.