Klaipėdoje pradeda suktis naujo kultūros malūno girnos

Klaipėdos centre kažkada buvusios tabako pramonės įmonės teritorija atsiveria menams – penktadienį, perkirpus naujosios įstaigos „Kultūros fabrikas“ atidarymo juostelę, įžengę į pradedančio veikti kūrybos verslų inkubatoriaus erdves žiūrovai pamatys pirmuosius teatralų, šokėjų, muzikantų pastatymus, madų dizainerių darbus. Šventę „Pirmoji pamaina“ vainikuos roko koncertas.

"Kultūros fabrike" - naujos erdvės teatralams.<br>G.Pilaičio nuotr.
"Kultūros fabrike" - naujos erdvės teatralams.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Nov 12, 2014, 9:04 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:48 PM

Amerikiečiai įmonę pardavė už litą

Senamiestyje įsikūręs naujasis kūrybos eksperimentų, švietimo ir verslo centras „Kultūros fabrikas“ jau perduotas šeimininkams – artimiausius 15 metų šio kūrybos verslų inkubatoriaus veiklą turės užtikrinti viešoji įstaiga Klaipėdos ekonominės plėtros agentūra (KEPA).

Penkių aukštų pastato patalpose, kurios su visa reikiama įranga lengvatinėmis sąlygomis bus nuomojamos jauniesiems menininkams, šiouo metu atliekami paskutiniai baigiamieji darbai. Bendrasis visų salių, studijų, biurų, galerijų ir kitokių patalpų plotas siekia daugiau kaip 4000 kvadratinius metrus.

Mintis įkurti tokią įstaigą subrendo po to, kai JAV koncernas „Philip Morris“ privatizavo šimtametį Klaipėdos tabako fabriką. Naujoje pramonės zonoje pasistatę šiuolaikišką gamyklą amerikiečiai senąsias patalpas simboliškai pardavė savivaldybei už vieną litą su sąlyga, kad jos bus pritaikytos kultūros reikmėms.

Patalpų nuomininkams  taikomos lengvatos

Nors Valstybinė komisija dar netarė paskutiniojo žodžio, „Kultūros fabriko“ vadybininkai jau derasi su būsimaisiais patalpų nuomotojais. Sutvarkytos renginių salės gali priimti atlikėjus ir svečius.

„Daugiausiai vietos užima 40-100 kvadratinių metrų ploto studijos ir biurai. Kas jose įsikurs, sprendžia ekspertų taryba. Juntamas didelis susidomėjimas – dėl veiklos kūrybos inkubatoriuje jau susiderėjome su 22 galimais nuomininkais. Kitas patalpas pritaikysime atsižvelgdami į poreikius“, – kalbėjo projektą įgyvendinančios KEPA vadovė Raimonda Laužikienė.

Planuojama, kad per pirmuosius trejus metus „Kultūros fabrike“ atsiras apie 30 su kūrybos industrijomis susijusių smulkaus ir vidutiniojo verslo įmonių. R.Laužikienė pažymėjo, kad pagrindinis įstaigos tikslas – ne kurti šiltnamio sąlygas jauniems menininkams, o skatinti jų verslumą.

Lengvatinės patalpų nuomos sąlygos tikrai palankios kūrėjams iki 35-rių metų. Jeigu jose darbuosis didesnės menininkų pajėgos, visiems padalytos išlaidos pečių sunkia našta neužguls. Biuruose ir studijoje galima įsirengti 80 darbo vietų.

„Kultūros fabrikas“ renginių organizatoriams pasirengęs suteikti modernią garso ir apšvietimo įrangą.

Išvalytoje tabokinėje –  erdvės teatralams

Klaipėdiečių nuo seno tabokine vadinamas cigarečių fabrikas buvo lyg rakštis senamiestyje, todėl ir sumanyta čia įkurti jaunųjų  kūrėjų verslo inkubatorių. Darbus išjudino iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų gauta finansinė parama.

Neišvengta nesklandumų sprendžiant įvairias technines ir finansines problemas, sugaišta nemažai laiko, kol buvo įvykdyti itin griežti ES reikalavimai. Nuo projekto pradžios iki raktų gavimo praėjo septyneri metai.

Nugriovus menkavertes lūšnas ir tvoras, rekonstravus pagrindinį pastatą, senosios tabokinės vietoje atsirado šiuolaikiškas kūrybos industrijų kompleksas, kur patalpos nuomojamos žemesnėmis nei rinkos kainomis. Rezidentams čia bus teikiamos įvairios verslo konsultacijos.

„Kultūros fabriko“ erdvėmis labiausiai džiaugiasi jaunieji teatralai, modernaus šokio atstovai – universalioje daugiafunkcėje scenos menų salėje spektaklius žiūrėti galės daugiau kaip 200 žmonių. Dar viena salė su drabužinėmis skirta repeticijoms, kitokiems kultūros renginiams.

Pirmajame aukšte dar yra 115 vietų kino salė, erdvė konferencijoms ir seminarams, atviros menininkų rezidentūros dirbtuvės, muzikos klubo kavinė su terasa. Įvairiems renginiams pritaikytas ir pastato stogas.

Naujai kultūros ir verslo įstaigai išlaikyti per metus gali prireikti apie 570 tūkst. litų.

Norėtų, skleistųsi ąžuolai ir liepos

„Kultūros fabriko“ šeimininkai apie pelną kol kas dar negalvoja – būtų patenkinti, jeigu savivaldybės dotacijos per metus neviršytų 120 tūkst. litų. Vieno kvadratinio metro patalpų ploto kaina nėra stulbinanti – 3,5 tūkst. litų. Koordinatoriai tikisi, kad menininkų veiklą ir kultūros produktų gamybą skatinančios investicijos į miesto biudžetą sugrįž kitokiais pavidalais.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas „Kultūros fabriko“ atsiradimą lygino su prieš keletą metų atidaryta „Švyturio“ pramogų ir sporto arena: „Puikus ir sektinas pramoninės konversijos pavyzdys – beverčiai seni pastatai buvo  pritaikyti kultūrai. Ilgainiui pamatysime, kokios veiklos formos bus efektyviausios, atneš daugiau naudos visiems.  Tikiuosi, kad šiame meno verslų inkubatoriuje skleisis ne gležni augalėliai, o šakosis galingi ąžuolai ir liepos“.

Statybų įmonės „Rekosta“ įgyvendinto projekto vertė siekia apie 14 mln. litų. Visų ES skirtų lėšų nepavyko išsemti dėl biurokratinių kliūčių. Klaipėdos savivaldybės dalis – 5 mln. litų.

Dar apie 3 mln. litų kainavo „Kultūros fabriko“ biurų ir studijų patalpose, konferencijų, renginių salėse sumontuota menininkų ir renginių organizatorių reikmėms būtina techninė įranga.

„Pirmoji pamaina“ įsuks konvejerį

Penktadienį atidarant „Kultūros fabriką“, kino salėje bus rodomas režisieriaus Karolio Kaupinio trumpametražis filmas „Triukšmadarys“ (Lietuva-Švedija), kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė Lietuvos kino ir teatro maestro Valentinas Masalskis, vadovaujantis Klaipėdos jaunimo teatrui. Ši juosta pripažinta geriausia Rygoje vykusiame Baltijos šalių trumpametražių filmų festivalyje „2Annas“. Filmas bus pristatomas ir Lokarno festivalyje „Rytojaus leopardai“.

Pirmojo aukšto galerijoje surengta paroda „Mados sistema“ atidarys „Kultūros fabrike“ visą savaitgalį vyksiantį Baltijos šalių mados festivalį IKRA MADA. Seminarams skirtoje  erdvėje visą vakarą šurmuliuos festivalis „SHOPROOM“. Žiūrovai galės ne tik pamatyti, bet ir įsigyti lietuvių bei užsienio šalių dizainerių kūrinių.

Daugiafunkcėje salėje šeimininkaus jungtinės uostamiesčio teatralų pajėgos: Klaipėdos jaunimo teatras, šiuolaikinio šokio teatras „ Padi Dapi Fish“, „Laisvasis teatras“ ir violončelininkų duetas „T andK Duo“. „Kultūros fabriko“ atidarymo proga parengtas išskirtinis, glaustas, įtaigus ir intriguojantis įvairių spektaklių ir muzikos koliažas.

V.Masalskio vadovaujamas jaunimo teatras čia dar anonsuos ir savo būsimąją premjerą – pagal E.Ionesco pjesę kuriamą antioperą „Pamoka“.

Palėpės salėje žiūrovų laukia susitikimas su Kauno šokių teatro „Aura“ trupe – bus parodytos ištraukos iš choreografės Birutės Letukaitės spektaklio „Užslėptas praregimumas“, sukurto kartu su žinoma tekstilės menininke Almyra Weigel. Publika jame atpažins informacijos srautuose pasiklydusius, tiesos ieškančius individus,  modernaus šokio alchemikai jiems atvers savo  laboratoriją.

Apžiūrėję visas „Kultūros fabriko“ erdves žiūrovai vėl bus kviečiami į daugiafunkcę salę, paverstą šokių aikštele su koncertine scena. Čia juos linksmins vilniečių roko grupė „Freaks on Floor“.

„Kultūros fabriko“ atidarymo pradžia 18 val. Visi „Pirmosios pamainos“ renginiai – nemokami. Daugiau informacijos apie programą – interneto svetainėje www.kulturosfabrikas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.