Ministras D. Pavalkis grūmoja streikuoti žadančioms mokykloms

Po egzotiškų atostogų į darbą grįžęs Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis ėmėsi raminti sukilusius pedagogus. Politikas gąsdina, kad jeigu ketvirtadienį mokytojai pasiryš streikuoti, teks varstyti teismų duris.

D.Pavalkis žada, kad pedagogai už streiko valandas negaus atlyginimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Pavalkis žada, kad pedagogai už streiko valandas negaus atlyginimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Žičkevičiūtė

Nov 12, 2014, 3:30 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 4:29 PM

Ragina nekelti sukilimų

„Streiką laikome neteisėtu. Jis rengiamas nesilaikant įstatymų ir profsąjungoms nenorint konstruktyviai derėtis. Socialinis dialogas su profsąjungomis iš dalies vyksta ministro pirmininko sudarytoje darbo grupėje. Siūlome nemanipuliuoti mokytojais ir nerengti neteisėtų sukilimų“, – trečiadienį kalbėjo Švietimo ir mokslo ministras.

D.Pavalkio teigimu, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, kuri ir rengs nacionalinius pedagogų streikus, ko gero, labai nori įsivelti į teismų maratoną.

„Gal nori būti geriau matomi?, – kodėl bus rengiamas mokytojų streikas, bandė atsakyti ministras. – Aš nesu teisininkas ir negaliu atsakyti, kas bus tiems mokytojams, kurie ketvirtadienį streikuos. Manau, jie turėtų suprasti, kad viena – prašyti pinigų, kita – trikdyti edukacinį procesą. Tai du skirtingi dalykai.“

Ministras taip pat žada, kad mokytojams streiko valandos nebus apmokėtos, o jiems nuo to bus tik blogiau.

Ministeriją kaltina šantažu

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas savo ruožtu aiškino, kad rengiant streiką visos procedūros buvo išlaikytos.

„Šiuo metu mes jaučiamės atlikę visas mums įstatymu nurodytas pareigas, mes esame kreipęsi ir į Trišalę tarybą. Esame visiškai ramūs dėl to, kad atlikome visas numatytas įstatymu pareigas, kurios mums deleguotas“, – teigė A.Navickas.

Anot buvusio pedagogo, ministerija tik bando „šantažuoti mokytojus, kad jie nestreikuotų, ir gąsdinti“.

Švietimo ir mokslo ministerija esą taip pat turinti duomenų, kad streikuos tik 30 Lietuvos mokymosi įstaigų. Tuo tarpu LŠDPS pirmininkas teigia, kad tokių yra net 107.

Pagrindiniai mokytojų prašymai yra atkurti iki 2009 m. buvusį mokinių krepšelį nuo 3348 iki 3774 litų, taip pat  buvusį bazinės mėnesinės algos (BMA) dydį nuo 122 iki 128 litų.

Ikimokyklinio ugdymo pedagogams algas reikalaujama prilyginti mokytojų atlyginimams, sudaryti kolektyvinę darbo sutartį ir iki 2015 m. rugsėjo 1 dienos sudaryti palankias sąlygas mokytojams išeiti į senatvės pensiją nuo 55 metų. Taip pat prašoma sumažinti mokinių skaičių klasėse. Tokie prašymai Lietuvai turėtų kainuoti pusę milijardo litų. 

Premjeras Algirdas Butkevičius rugsėjo pradžioje yra sakęs, kad didinti mokytojų atlyginimus šiemet nėra finansinių galimybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.