Nyderlandų naikintuvai ties mūsų sienomis perėmė rusų orlaivį

NATO oro policijos misijai sustiprinti atsiųsti ir Lenkijoje dislokuoti Nyderlandų naikintuvai F-16 naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį virš Baltijos jūros perėmė rusų orlaivį, savo skrydžiu kėlusį grėsmę civilinei aviacijai. Lietuvos krašto apsaugos ministerija po lrytas.lt pranešimo apie šį incidentą informavo, kad mūsų šalies oro erdvė nebuvo pažeista.

Tai buvo pirmas Nyderlandų F-16 kovinis pakilimas iš Lenkijos nuo pat rugsėjo 3 d., kuomet šie naikintuvai buvo dislokuoti Marlborke.<br>Nyderlandų gynybos ministerijos/defensie.nl nuotr.
Tai buvo pirmas Nyderlandų F-16 kovinis pakilimas iš Lenkijos nuo pat rugsėjo 3 d., kuomet šie naikintuvai buvo dislokuoti Marlborke.<br>Nyderlandų gynybos ministerijos/defensie.nl nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2014, 6:01 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 1:19 PM

Kaip ketvirtadienį pranešė Nyderlandų gynybos ministerija, naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį į orą pagal pavojaus signalą buvo pakelti du iš keturių Malborke (Lenkija) dislokuotų Nyderlandų naikintuvų F-16. Virš Baltijos jūros jie perėmė be skrydžio plano skridusį Rusijos kariškių transporto orlaivį „Ilyushin“.

Pasak olandų pranešimo, rusų lėktuvas skrido pro Baltijos šalis nuo Estijos iki Lietuvos ir galiausiai nusileido Rusijai priklausančioje Kaliningrado srityje.

Tai buvo pirmas Nyderlandų F-16 kovinis pakilimas iš Lenkijos nuo pat rugsėjo 3 d., kuomet šie naikintuvai buvo dislokuoti Malborke.

Kaip jau įprasta, apie NATO naikintuvų perimtą Rusijos orlaivį sužinota ne iš atsakingų Lietuvos institucijų. Šį kartą apie tai pranešė Nyderlandų gynybos ministerija. Lietuva laikosi pozicijos apie tokius skrydžius skelbti kuo mažiau. Tuo tarpu mūsų kaimynė Latvija elgiasi atvirkščiai - socialiniame tinkle „Twitter“ pranešama apie visus incidentus ore ir jūroje ties Latvijos sienomis.

Oro erdvė nebuvo pažeista

Po to, kai lrytas.lt pranešė apie šį eilinį NATO oro policijos misiją atliekančių naikintuvų pakėlimą dėl artėjančių rusų, Lietuvos krašto apsaugos ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad mūsų šalies oro erdvė nebuvo pažeista.

Kaip skelbiama KAM pranešime, trečiadienį Malborke (Lenkijoje) budintys Nyderlandų karinių oro pajėgų naikintuvai F-16 buvo pakelti atpažinti  neutraliais vandenimis  iš Kaliningrado į Rusijos Federacijos žemyninę dalį palei Baltijos valstybes be iš anksto suderinto skrydžio plano skridusį Rusijos transportinį orlaivį „Ilyushin“.  

„Atkreipiame dėmesį į tai, kad Lietuvos nacionalinė oro erdvė pažeista nebuvo, orlaivis skrido NATO reagavimo zonoje virš Baltijos valstybių, į kurią įskridus orlaiviui, privalomai keliami NATO naikintuvai. NATO naikintuvų skrydžiai atpažinti ir palydėti prie Baltijos valstybių sienų priartėjusius orlaivius yra standartinė NATO oro policijos misijos procedūra. Tačiau Rusijos karinių orlaivių  suaktyvėjimas prie Baltijos valstybių sienų kelią nerimą. Orlaivių skrydžiai be iš anksto suderintų  planų ir išjungus atsakiklius taip pat kelia grėsmę civilinės aviacijos saugumui“, - rašoma KAM pranešime.

KAM taip pranešė reaguojanti į kritiką ir didinanti informacijos srautą apie nedraugiškus rusų skrydžius prie mūsų sienų: „Atsižvelgdama į  žiniasklaidos ir visuomenės susidomėjimą panašiais atvejais, nuo šiol Krašto apsaugos ministerija kiekvieną pirmadienį ministerijos interneto svetainėje www.kam.lt skelbs NATO oro policijos naikintuvų reagavimo skrydžių savaitinius duomenis. Įvykus oro erdvės pažeidimui, informuosime atskiru pranešimu.“

Rusų aktyvumas auga

Šiuo metu NATO oro policijos misiją vykdo Portugalijos karinių oro pajėgų kariai šešiais naikintuvais F-16 „Fighting Falcon“, juos misijoje sustiprina Kanados karališkųjų oro pajėgų kariai keturiais naikintuvais F-18 „Hornet“.

Tuo pat metu NATO oro policijos misiją atlieka Vokietijos naikintuvai „Eurofighter Typhoon“, kylantys iš Emario bazės Estijoje, ir Nyderlandų naikintuvai F-16, kylantys iš Lenkijos.

Misiją atliekantiems NATO karo pilotams pastaruoju metu kone kas antrą dieną tenka vaikyti rusus nuo Baltijos šalių sienų. Tokių incidentų ore šiemet fiksuojama tris kartus daugiau, nei jų buvo pernai.

Dažniausiai Rusijos kariniai orlaiviai tokiais atvejais skrenda neatsakinėdami į šaukinius, be skrydžių planų, nebendrauja su civilinėmis skrydžių valdymo tarnybomis ir taip kelia pavojų civiliniams skrydžiams regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.