Ką pasirinksite: mirtį ar kelis šimtus metrų pėsčiomis?

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Nov 15, 2014, 7:00 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 10:37 AM

Iki skausmo pažįstamos frazės? Taip. Pirmoji priklauso vairuotojams, antroji - pėstiesiems. Jomis ir vėl svaidytasi šią savaitę, kai po tragiškų ne vieną gyvybę nusinešusių avarijų savivaldybė ėmėsi veiksmų - pradėjo naikinti pavojingas pėsčiųjų perėjas.

Pirmosios panaikintųjų sąraše - perėjos Šeimyniškių gatvėje ir Laisvės prospekte.

Miesto vadovai taip pat prakalbo apie ketinimus statyti viaduką pėstiesiems virš T.Narbuto gatvės, ties dar viena skaudžių nelaimių pažymėta perėja.

Pirmųjų perėjų Vilniuje naikinimas buvo sutiktas nepasitenkinimo šūksniais.

Eismo organizatoriai išmatavo, kad Šeimyniškių gatvėje panaikinus perėją pėstiesiems teks papildomai nužingsniuoti 90 metrų iki kitos perėjos, o Laisvės prospekte - 170 metrų iki artimiausios sankryžos.

Dar spalio pabaigoje ketinamose naikinti perėjose buvo įrengti informaciniai skydai, pranešantys apie perėjų naikinimą. O apsispręsti žengti tokius žingsnius pastūmėjo Eismo saugumo komisijos išvados. Specialistai įvertino išaugusius avarijų statistikos duomenis.

Bet pėstiesiems į tai nusispjauti. Jie nė už ką nesutinka keliauti tuos kelis šimtus metrų ir saugiai pereiti gatvę. Pasipiktinę vilniečiai aiškino, kad pirmenybė sostinėje ir vėl suteikta automobiliams, o ne pėstiesiems.

Savivaldybė šį kartą neketina nusileisti - pernelyg skaudi avarijų statistika.

Pirmajame etape išnaikinusi perėjas tose vietose, kur pėstieji turi alternatyvą saugiai pereiti gatvę gretimose reguliuojamose perėjose, vėliau įvertins ir kitas gatvių kirtimo vietas.

Jau užsiminta, kad gali būti naikinama perėja Žirnių gatvėje, kurioje leistinas automobilių greitis yra 80 kilometrų per valandą.

Netrukus valdžia ir vėl sulaukė pagraudenimų - kaip vyresnio amžiaus vilniečiai kops laiptais Vikingų gatvės viaduko link, kad pasiektų Liepynės kapines?

Taip, sostinės gatvėse vyksta nuolatinė kova. Savivaldybė siekia, kad pėstieji jas kirstų saugiai, o pėstieji nori eiti ten, kur jiems patinka, mindami partizanų takus. Savivaldybė judriose gatvėse tarp eismo juostų įrengia atitvarus ir tvoras, pėstieji jas išardo.

Deja, kaip ir kiekvienoje kovoje, kraujo nepavyksta išvengti. Kas pralaimi šioje kovoje, aiškinti turbūt nereikia.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.