Darbštiems lietuviams Norvegijoje trūko kantrybė

Norvegijoje dirbantys ir į kitas Skandinavijos šalis krovinius vežantys Lietuvos logistikos įmonės „Girteka“ vairuotojai teigia, kad nebesitaikstys su darbdavio reikalavimais mažinti degalų sąnaudas ir darbo saugos taisyklių ignoravimu. Lrytas.lt šaltinių teigimu, šiandien vairuotojai įmonei pranešė apie planuojamą streiką.

Jei nebus atsižvelgta į reikalavimus, vilkikų vairuotojai Norvegijoje pradės streiką.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Jei nebus atsižvelgta į reikalavimus, vilkikų vairuotojai Norvegijoje pradės streiką.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

2014-11-17 15:09, atnaujinta 2018-01-21 06:42

Vilkikai turi važiuoti „oru“

Labiausiai vairuotojus piktina įmonės reikalavimai mažinti degalų sąnaudas, tačiau tikrovėje tokios sąlygos niekaip neįgyvendinamos.

Vairuotojai teigia, kad be krovinio važiuodamas vilkikas sunaudoja 34 litrus degalų, o nurodoma apsiriboti vos 30 litrų, tokia pati padėtis ir su degalų sąnaudomis, kai vilkikas yra pakrautas. Kas kartą patirdami didelių nuostolių, vairuotojai nusprendė netylėti.

„Kiekvieną savaitę turime šimto litrų degalų trūkumą, paprastai vykstame dirbti  šešioms savaitėms, tad ir degalų pritrūkstame po 600–700 litrų, padauginkite šią sumą iš 1,40 euro...

Kas kartą susidaro įspūdingos sumos, tad visi vairuotojai vieningai nusprendėme imtis priemonių, mat tokiomis sąlygomis dirbti neįmanoma, – sakė pašnekovas ir patikino, kad vairuotojų ketinimai rimti. – Jei po 48 valandų nepajudėsime iš vietos, įmonės per dieną dėl vieno vilkiko vidutiniškai patirs apie 10 tūkst. eurų nuostolių.“

Lrytas.lt žiniomis, streikuoti ketina apie 50–60 „Girtekos“ vairuotojų, šiuo metu dirbančių Norvegijoje.

„Šiuo metu Lietuvoje dirbantys vadybininkai jau sulaukė mūsų žinučių, kuriose pranešėme apie būsimą streiką ir reikalavimus. Kol kas laukiame žinių“, – kalbėjo krovininio vilkiko vairuotojas.

Priversti važinėti vasarinėmis padangomis

Šiuo metu Norvegijoje esantis vairuotojas pasakojo, kad darbo sąlygas sunkina ir tai, jog įmonė nesirūpina automobilių technine būkle: „Priekabos su vasarinėmis padangomis neatitinka keliamų reikalavimų, esame verčiami dirbti pažeidžiant taisykles.

Savaitgalį turime stovėti 45 valandas, bet stovime vos 24 ir turime vykti toliau“, – pasakojo pašnekovas. Jo teigimu, iki šiol taikūs pokalbiai su vadovybe nedavė jokių rezultatų, o lietuvių reikalavimai ignoruojami dar ir todėl, kad įmonėje dirba nemažai ukrainiečių, kurie darbo sąlygomis skųstis nedrįsta.

Lauks patvirtinimo raštu

Norvegijoje dirbantys „Girtekos“ vairuotojai teigia, kad jei darbdaviai Lietuvoje atitinkamai nesureaguos ir nesiims veiksmų, planuojama kreiptis ir į Norvegijos įmones. „Norvegijos įmonėse net nevažiuosime į krovimo zonas, ant automobilių langų bus lapai su užrašu „Streikas“. Norvegai mūsų padėtį supras.

Kol negausime raštiškų patvirtinimų, kad mūsų reikalavimai išgirsti, net nevesime automobilių variklių“, – pasakojo vairuotojas ir pridūrė, kad kol kas neplanuojama išjungti šaldytuvų, kuriuose yra žuvies krovinys, bet ilgai stovėti jis negali, o vieno krovinio vertė apie 70 tūkst. eurų.

Įmonėje – neįteisintų bausmių sistema

Kalbinto vairuotojo teigimu, įmonė yra įvedusi vidines taisykles, kurios tapo puikia priemone bausti vairuotojus: „Kiekvienas mūsų išvykdamas dirbti palieka tūkstančio eurų užstatą. Jei pridarai kokių nors nuostolių, prarandi šiuos pinigus.

Nors tokio užstato įmonė neturi teisės reikalauti, esame priversti paklusti vidaus taisyklėms. Neturiu jokio dokumento, kad tokį užstatą esu palikęs, bet jei bus paviešinta mano pavardė, šiuos pinigus prarasiu“, – kalbėjo pašnekovas. Jis patikino, kad vairuotojai finansiškai baudžiami dažnai ir ne tik po tūkstantį eurų, mat avarijų atveju iš jų atlyginimų išskaičiuojamos kur kas didesnės sumos.

„Girteka“ apie streiką nežino ir užstato neima

Įmonės „Girteka“Transporto padalinio direktorius Aidas Nakčiūnas komentuodamas situaciją teigė: „Apie visuotinį streiką tikrai nieko nežinome. Keli vadybininkai buvo informuoti apie nepatenkintus vairuotojus, šiuo metu kaip tik aiškinamės priežastis ir sprendžiame kilusius klausimus. Tačiau tai tikrai nėra streikas.“

Anot įmonės atstovo, vairuotojų darbo sąlygos ne tik Norvegijoje, bet ir visoje Skandinavijoje atitinka aukščiausius standartus: „Kroviniams gabenti naudojame naujausius vilkikus – ne senesnius nei 2 m., reikalavimus atitinkančias padangas pagal oro sąlygas, visi vairuotojai turi grandines, padangos ant varančiosios ašies yra m+s, iki naujųjų metų visos naudojamos padangos bus tik m+s. Triašiai vilkikai, daugiausia naudojami Norvegijoje, turi dygliuotas padangas.“

A.Nakčiūno teigimu, vairuotojai yra nuolat mokomi nuosavoje vairavimo akademijoje taupaus, ekonomiško ir saugaus vairavimo. „Turime vaizdo, teorijos ir praktikos pamokas. Tikime, kad streikas nebus pradėtas, nes vairuotojai sudaro didžiąją mūsų įmonės darbuotojų dalį ir jau daug metų mums pavyksta darniai su jais dirbti. Patikiname, kad jokio užstato iš vairuotojų neimame.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.