KAM pradėjo skelbti duomenis apie rusų aktyvumą prie mūsų sienų

Krašto apsaugos ministerija pradėjo skelbti savaitines apžvalgas, kuriose pateikiama per savaitę įvykusių incidentų su Rusijos kariškiais ties Baltijos šalių sienomis suvestinė. Praėjusią savaitę užfiksuoti keli incidentai ore ir vienas Baltijos jūroje.

KAM pradėjo skelbti duomenis apie rusų aktyvumą prie mūsų sienų ir NATO pastangas reaguoti į tai.<br>K.Grozev/Wikipedia.org nuotr.
KAM pradėjo skelbti duomenis apie rusų aktyvumą prie mūsų sienų ir NATO pastangas reaguoti į tai.<br>K.Grozev/Wikipedia.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-17 10:00, atnaujinta 2018-01-21 07:46

Kaip rašoma KAM pateikiamoje informacijoje, trečiadienį ore atpažintas Rusijos Federacijos karinis transportinis orlaivis „Ilyushin“, skridęs virš neutralių vandenų prie Baltijos valstybių sienų be iš anksto suderinto skrydžio plano ir su išjungtu atsakikliu.

Rusijos orlaivį atpažino ir į Rusijos žemyninę dalį palydėjo Nyderlandų naikintuvai, budintys Malborke (Lenkija).

Tą pačią dieną gautas pranešimas apie Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje (IEZ), 37 jūrmylės į pietryčius nuo Lietuvos kranto, pastebėtus du rusų Baltijos karinio laivyno laivus: mažąjį raketinį laivą „Passat“ ir „Stereguščij“ klasės korvetę „Stereguščij“.

Į Lietuvos IEZ stebėti rusų laivų buvo išsiųstas Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivas P12 „Dzūkas“. Trukdžių laivybai neužfiksuota.

Šeštadienį atpažinti du Rusijos naikintuvai Su-27, be iš anksto pateikto plano ir be atsakiklių skridę virš neutralių vandenų Baltijos jūroje palei Estiją.

Taip pat atpažintas Rusijos karinis transporto orlaivis Il-76, skridęs virš neutralių vandenų Kaliningrado kryptimi pagal iš anksto pateiktą planą ir palaikydamas ryšį su skrydžių operatoriumi.

Rusijos karinius orlaivius atpažino ir palydėjo Emario aviacijos bazėje (Estija) budintys NATO oro policijos misiją atliekantys Vokietijos naikintuvai.

Beje, prieš pat KAM paskelbiant šiuos duomenis, Latvijos kariškiai pranešė, kad sekmadienį Latvijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, apie 10 jūrmylių nuo Latvijos teritorinių vandenų, užfiksuoti trys Rusijos karo laivai.

Pasak pranešimo, latvius gąsdino „Kilo“ klasės povandeninis laivas, korvetė „Stoikiy“ ir laivas „Viktor Konecki“.

Rusų aktyvumas auga

NATO oro policijos misiją atliekantiems karo pilotams pastaruoju metu kone kas antrą dieną tenka vaikyti rusus nuo Baltijos šalių sienų. Tokių incidentų ore šiemet fiksuojama tris kartus daugiau, nei jų buvo pernai ir jau užfiksuota apie 200.

Dažniausiai Rusijos kariniai orlaiviai tokiais atvejais skrenda neatsakinėdami į šaukinius, be skrydžių planų, nebendrauja su civilinėmis skrydžių valdymo tarnybomis ir taip kelia pavojų civiliniams skrydžiams regione. 

Šiuo metu NATO oro policijos misiją vykdo Portugalijos karinių oro pajėgų kariai šešiais naikintuvais F-16 „Fighting Falcon“, juos misijoje sustiprina Kanados karališkųjų oro pajėgų kariai keturiais naikintuvais F-18 „Hornet“.

Tuo pat metu NATO oro policijos misiją atlieka Vokietijos naikintuvai „Eurofighter Typhoon“, kylantys iš Emario bazės Estijoje, ir Nyderlandų naikintuvai F-16, kylantys iš Lenkijos. 

Daugėja ir incidentų jūroje, kuomet rusų karo laivai prisiartina prie Baltijos šalių teritorinių vandenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?