L. Linkevičiui – partijos bendražygių priekaištai dėl Rusijos

Ministro socialdemokrato Lino Linkevičiaus partijos bendražygiai viešai lyg ir remia valstybės užsienio politikos kursą, tačiau kai kurie jų nepatenkinti.

Užsienio reikalų ministrui L.Linkevičiui teko gintis nuo partijos bičiulių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Užsienio reikalų ministrui L.Linkevičiui teko gintis nuo partijos bičiulių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

2014-11-19 06:17, atnaujinta 2018-01-21 03:49

Vakar Užsienio reikalų ministerijos vadovas L.Linkevičius lankėsi Seimo socialdemokratų frakcijos posėdyje, kur aiškinosi dėl savo ir Lietuvos pozicijos geopolitinės krizės akivaizdoje.

Ministrui į atlapus kibo tie patys politikai, kurie ir užkulisiuose, ir viešai kartais vis parodo nepasitenkinimą, jų nuomone, pernelyg griežta ir Lietuvai nenaudinga oficialiojo Vilniaus pozicija Maskvos atžvilgiu.

Tarp nepatenkintųjų – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas, Aplinkos apsaugos komiteto vadovas Algimantas Salamakinas, Kaimo reikalų komiteto vicepirmininkas Bronius Pauža, Ekonomikos komiteto narys Arvydas Mockus.

Nuogąstavo dėl ūkio

Bene labiausiai buvo priekaištaujama, kad L.Linkevičius garsiausiai visoje Europos Sąjungoje kalba apie būtinybę dar labiau griežtinti sankcijas Ukrainoje suirutę keliančiai Rusijai, ir ta pozicija nederinama net su kaimynėmis Latvija ir Estija.

Kairieji nuogąstavo, kad dabartinė esą beatodairiška Maskvos kritika skaudžiai atsilieps mūsų šalies ūkiui ir tik paskatins dar griežtesnius Rusijos valdžios žingsnius.

L.Linkevičius ir šalies vadovai taip pat buvo kritikuojami dėl paramos buvusiam Gruzijos prezidentui Michailui Saakašviliui, kuris vėliau esą susikompromitavo.

Priminė ir naftotiekį

Gindamas savo poziciją ministras pabrėžė, kad Kremliaus politika ir veiksmai visiškai nepriklauso nuo to, kokia yra Lietuvos laikysena.

Diplomatijos vadovas priminė, kad Rusija griebėsi tikro ekonominio karo ir uždarė „Mažeikių naftą“ maitinusį naftotiekį „Družba“ dar tuomet, kai Lietuvos pozicija nė iš tolo nebuvo tokia griežta kaip dabar ir apie jokias geopolitines krizes niekas negalvojo.

Manė, kad bus karščiau

L.Linkevičių palaikė Europos reikalų ir Užsienio reikalų komiteto pirmininkai Gediminas Kirkilas bei Benediktas Juodka.

Seimo vicepirmininkas G.Kirkilas „Lietuvos rytui“ situaciją paaiškino kiek ironiškai: „Triukšmavo tie patys, kurie triukšmauja visada. Tiesą sakant, maniau, kad bus karščiau, bet viskas kažkaip labai greitai išsikvėpė.“

Kai kurie iš triukšmadarių po posėdžio irgi buvo taikūs.

Antai A.Salamakinas aiškino, kad ministras jam atsakė į visus klausimus.

Galėjo lemti interesai

Kai kurie socialdemokratai po posėdžio užkulisiuose samprotavo, kad dalies frakcijos kolegų, susijusių su žemės ūkiu, kritiką ministrui galėjo lemti ne tik jų interesai versle, kurio gijos veda į Rusiją, bet ir kerštas.

Mat L.Linkevičius, ilgai priešinęsis „darbiečių“ užmojams viceministru skirti buvusį diplomatą Mantvydą Bekešių, paskatino koalicijos partnerius uždaryti socialdemokratams duris į Žemės ūkio ministeriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.