Lietuvos futbolą graužia korupcijos vėžys

Keli faktai apie Henriką Daktarą-Henytę: penkis kartus teistas Kauno mafijos vadeiva, kurį pernai nuspręsta įkalinti iki gyvos už žmogžudystes ir kitus šiurpius nusikaltimus. Kartu su kitais Vilijampolės "bachūrais" įkūręs vieną didžiausių Lietuvoje nusikalstamų susivienijimų. Banditas, savo rankas į kraują įmerkęs iki alkūnių.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Nov 19, 2014, 1:02 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 2:57 AM

Keli faktai apie Lietuvos futbolo federacijos prezidentą Julių Kvedarą, šešėliniame pasaulyje pravardžiuojamą Lialka: artimas Henytės bičiulis, dar 1993 metais sulaikytas kartu su juo Utenoje, kur Daktarai terorizavo vietos verslininkus.

Lialka, 1994 metais tapęs futbolo klubo “Inkaras” strategu, į treniruotes priimdavo ir H.Daktarą su jo parankiniais. 2000 metais J.Kvedaras buvo paskirtas Lietuvos futbolo federacijos generaliniu sekretoriumi, to reikalaujant H.Daktarui ir kitiems didelę užkulisinę įtaką LFF turintiems “daktarų” gaujos lyderiams.

Mažai spalvų biografijoje? Prašom dar. 2004 metais Kauno policijos organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnyba oficialiai uždraudė H.Daktarui bendrauti su Lialka. 2009 metais buvo pradėtas operatyvinis tyrimas – įtarta, kad J.Kvedaras ir Daktarų grupuotė krovėsi turtus iš nelegalių lažybų, vykusių pagal iš anksto parengus Lietuvos rinktinės pralaimėjimo scenarijus. 2011 metais dėl finansinių machinacijų federacijoje iškelta baudžiamoji byla, kuri pagaliau po mėnesio-kito turėtų būti perduota į teismą. Tyrėjai, pareiškę įtarimus 2012 metais LFF prezidentu tapusiam Lialkai dėl neteisėto praturtėjimo, suko galvas, kur dingo milijonas litų, skirtų federacijai.

Iškėlus bylą J.Kvedarui, vienam Kauno mafijos šului (pokalbį įrašė specialiosios tarnybos) jis prisiekinėjo esąs “bachūras”, nenusižengiantis nusikalstamo pasaulio taisyklėms, palaikantis Egidijų Abarių-Gogą, samdomą žudiką Rolandą Zavecką-Džempį ir kitus gerus savo draugus iš “daktarų” gaujos.

Po viso to kyla klausimas: kokių velnių J.Kvedaras iki šiol vadovauja Lietuvos futbolui? Apie kokius pasiekimus ir perspektyvas galima kalbėti, jei prie populiariausios planetoje sporto šakos vairo stovi žmogus, besibičiuliaujantis su žmogžudžiais, plėšikais, reketininkais? Apie kokią motyvaciją galima kalbėti su treneriais ir žaidėjais, matančiais, kas diriguoja apgailėtinam paradui?

Paskutinis pralaimėjimas šveicarams 0:4 tik dar kartą patvirtino niūrią diagnozę – Lietuvos futbolą graužia korupcijos vėžys. Aikštelėje – nei gynybos, nei puolimo. Jokio mąstymo, kamuolys prarandamas po 2 – 3 perdavimų. Ir tai vyksta jau du dešimtmečius, išskyrus trumpalaikius pragiedrulius, tokius kaip 2008 metų pergalė prieš Rumuniją išvykoje 3:0.

Tinkamų stadionų, aikščių, talentingų specialistų, vaikų trūkumas, sutartos rungtynės, daugybė kitų bėdų, kamuojančių lietuvišką futbolą nuo pat nepriklausomybės atkūrimo, kilo dėl LFF vadovų korupcijos ir nemokšiškumo.

Todėl pirmas žingsnis, kurį dabar privalo padaryti su sąžine galutinai nesusipykę LFF nariai – šaukti neeilinę konferenciją ir išgrūsti lauk Lialką su visais jo draugeliais.

Kai kas gali pasakyti – naivu tikėtis, kad tokią iniciatyvą palaikys du trečdaliai balsuotojų, su mafijozų bičiuliu tame pačiame vežime sėdinčių jau 14 metų.

Tačiau kito kelio nėra. To nepadarius, mūsų šalies futbolas niekada nepakils iš gėdingų žemumų, kuriose dabar yra atsidūręs. Save gerbiantys treneriai, žaidėjai, teisėjai, su futbolu susiję verslininkai, visuomeninių organizacijų atstovai – valykite šias arklides, kol jos visiškai nepaskendo mėšle.

Perėmus vadovavimą sąžiningiems futbolo vystytojams, pinigai būtų investuojami į švarius sandorius, o ne ieškoma landų, pro kurias juos būtų galima pasisavinti. Iškiltų ir stadionai su moderniomis sporto bazėmis, ir jaunieji talentai šios sporto šakos neaplenktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.