Nuo kitų metų policija pildys vieną protokolą vietoj penkių

Nuo kitų metų sausio policija pildys tik vieną protokolą apie padarytą nusikaltimą vietoj dabar

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 19, 2014, 4:24 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 2:19 AM

Policija teigia pradedanti įgyvendinti priemonių kompleksą, kuriomis siekiama baudžiamojo proceso kokybės ir efektyvumo didinimo.

Pasak Lietuvos kriminalinės policijos biuro pranešimo, vienas iš įrankių šiam tikslui pasiekti – alternatyvus vieningas Pareiškimo apie padarytą nusikalstamą veiką ir procesinių veiksmų atlikimo protokolas. Šį dokumentą, suderintą su Vidaus reikalų ir Teisingumo ministerijomis, antradienį patvirtino generalinis prokuroras.

„Siekiame kuo operatyvesnio reagavimo į nusikalstamą veiklą, ikiteisminio tyrimo kokybės ir imamės visų įmanomų priemonių, kad kiekvienas nusikalstamą veiką įvykdęs asmuo būtų nubaustas, o nukentėjęs asmuo patirtų kuo mažiau nepatogumų ir sukrėtimų“, - sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Minėto vieningo protokolo pildymas užtikrins, kad pareigūnas, gavęs pareiškimą apie nusikalstamą veiką ar atvykęs į nusikaltimo vietą, atliks visas reikalingas forminimo procedūras: priims pareiškimą, apklaus pareiškėją liudytoju, užfiksuos įvykio vietos ypatumus, surinks tyrimui reikšmingus objektus bei duomenis, taip pat išsiaiškins nukentėjusiojo poziciją dėl padarytos žalos rūšies ir dydžio bei civilinio ieškinio ikiteisminio tyrimo metu. Be to, šiame viename protokole pareigūnas pažymės ar pareiškėjui žinomas asmuo, galėjęs įvykdyti nusikaltimą bei įvardins visus asmenis, kurie, pirminiais duomenimis, galėtų suteikti tyrimui vertingos informacijos.

Tokiu būdu pareigūnas, pildydamas vietoje penkių protokolų vieną protokolą, sugaiš mažiau tiek savo, tiek nukentėjusiojo laiko, daugiau laiko įvykio vietoje galės skirti asmenų, galinčių turėti reikšmingos tyrimui informacijos, apklausoms bei tyrimui reikšmingų duomenų rinkimui.

Pernai lapkritį, Lietuvos kriminalinės policijos biuras, siekdamas įvertinti policijos pareigūnų darbo kokybę, atliko baudžiamojo proceso dalyvių, nukentėjusių nuo nusikaltimų Vilniaus, Telšių, Šiaulių, Alytaus ir Panevėžio apskrityse, apklausą. Apklaustieji akcentavo, kad nusikalstamos veikos forminimo procedūros užtrunka ilgai, dažnai atliekami ne visi ikiteisminio tyrimo veiksmai, nukentėjusieji dažnai pakartotinai kviečiami atvykti į teritorines policijos įstaigas dėl aplinkybių patikslinimo bei pakartotinėms apklausoms.

Nuo kitų metų sausio policijos bus ir daugiau pertvarkų - sunkiausių nusikaltimų tyrimas bus koncentruojamas apskričių vyriausiuose policijos komisariatuose, bus steigiami specialūs žvalgybos padaliniai. Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Edvardas Šileris yra sakęs, kad atsisakius perteklinio darbo, kai „apklausiama šimtas žmonių, kurie nieko nematė ir negirdėjo“, padaugės ir ištiriamų nesunkių nusikaltimų.

„Mes taip pat norime atsisakyti perteklinio darbo. Jei šiuo metu vienas tyrimas sudaro trisdešimt ar penkiasdešimt lapų, mes tikimės, kad jis galbūt sudarys dešimt lapų, bet bus kokybiškesnis“, - kalbėjo E.Šileris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.