Trečdalis lietuvių mano, kad SGD terminalas daro įtaką „Gazprom“

Pirmomis lapkričio dienomis į Klaipėdos uostą įplaukęs suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) laivas-saugykla „Independence“ ne tik Lietuvos, bet ir viso Baltijos regiono saugumo ir nepriklausomybės garantas. Lietuva – pagaliau energetiškai savarankiška valstybė, nebepriklausysianti vien tik nuo rusiškų dujų.

Pirmomis lapkričio dienomis į Klaipėdos uostą įplaukė suskystintųjų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmomis lapkričio dienomis į Klaipėdos uostą įplaukė suskystintųjų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 19, 2014, 3:01 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 2:44 AM

lrytas.lt pasidomėjo ar su tokia, oficialiai politikų, ekonomikos ekspertų deklaruojama nuomone sutinka Lietuvos gyventojai. Naujienų portalo užsakymu bendrovė „Rinkos tyrimo centras“ atliko apklausą, kurios metu aiškintasi, ar iš viso respondentai yra ką nors girdėję apie „Independence“, ar sąžiningą, jų nuomone, rinkos kainą už dujas ateityje mokės Lietuva.

Dauguma respondentų (95,2 proc.) apklausos dalyvių yra girdėję apie Suskystintų gamtinių dujų laivo-saugyklos „Independence“ prisišvartavimą Klaipėdoje. Statistiškai reikšmingai skyrėsi vyrų ir moterų atsakymai: apie laivo-saugyklos prisišvartavimą daugiau buvo girdėję vyrai (98,2 proc.), nei moterys ( 92,4 proc.).

Daugiau nei pusės (56,4 proc.) respondentų nuomone, gamtiniu dujų terminalas „Independence“ Lietuvai tik iš dalies užtikrins energetinę nepriklausomybę. Vyrai (31,7 proc.) labiau nei moterų (19,2 proc.) įsitikinę, kad gamtinių dujų terminalas Lietuvai ją tikrai garantuos.

33,9 proc. respondentų teigė, kad dėl gamtinių dujų terminalo Lietuva ateityje greičiau mokės sąžiningą rinkos kainą. Daugiau vyrų (31,8 proc.) nei moterų 921,4 proc.) teigė, kad dėl gamtinių dujų terminalo Lietuva ateityje už dujas greičiausiai mokės sąžiningą rinkos kainą.

Statistiškai reikšmingai skyrėsi atsakymai tarp skirtingų amžiaus grupių: lyginant su kitomis amžiaus grupėmis, daugiau (35,4 proc.) penkiasdešimtmečių ir vyresnių tiriamųjų teigė, kad Lietuva ateityje už dujas greičiausiai mokės sąžiningą rinkos kainą, mažiausiai (15,9 proc.) taip teigiančių respondentų buvo 40-49 metų. Kita vertus, dauguma 947,2 proc.) 40-49 metų respondentų teigė, kad Lietuva ateityje greičiausiai mokės sąžiningą rinkos kainą nei nemokės.

Šių metų pradžioje „Gazprom“ sumažino dujų kainą Lietuvai. 44,5 proc. respondentų nuomone, tokiam „Gazprom“ sprendimui iš dalies įtakos turėjo SGD terminalo įrengimas.

Čia akivaizdžiai išsiskyrė vyrų ir moterų nuomonės. 30,6 proc. vyrų ir tik 18,4 proc. moterų nurodė, kad SGD terminalo įrengimas turėjo lemiamą įtaką tam, kad „Gazprom“ sumažino dujų kainą Lietuvai. Bendrovė „Rinkos tyrimo centras“ apklausą vykdė per „Bell partners“ internetinį panelį.

Iš viso apklausoje dalyvavo 504 respondentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?