E. Lucasas Kaune kalbėjo, kaip apsisaugoti nuo V. Putino

Lietuvos, visos Vidurio ir Rytų Europos demokratinių siekių gynėjas, iškilus britų publicistas Edwardas Lucasas ketvirtadienį Kaune kritiškai vertino kai kurių Vakarų politikų pernelyg atsargią ir nuolaidžią laikyseną vis agresyvesne tampančios Rusijos atžvilgiu.

E.Lucasas kalbėjo apie Rusijos keliamas grėsmes.<br>M.Patašiaus nuotr.
E.Lucasas kalbėjo apie Rusijos keliamas grėsmes.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Nov 20, 2014, 10:38 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 1:05 AM

1990-aisiais pirmąją atkurtos nepriklausomos Lietuvos vizą gavęs ir į mūsų šalį atvykęs britų žurnalistas ketvirtadienį Istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje buvo pagerbtas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) garbės daktaro regalijomis.

„Mes turime būti atsargūs, nes grėsmė iš Rusijos nebūtinai yra tokia, kokios mes tikimės, tai grėsmė, kurią iš tiesų sukelia V.Putinas. Kaip Rusija veikia hibridiniame kare – ji atakuoja visais frontais, atakuoja naudodama pinigus, pasitelkusi korupciją, naudoja informacinį karą, organizuotą nusikalstamumą, žvalgybą, principą skaldyk ir valdyk, pasitelkia žaliuosius žmogeliukus ir tikrą kariuomenę. Saugus gali jaustis tik tada, kai pasirūpini visais pažeidžiamaisiais aspektais.

Negana pasakyti, kad mes apsisaugojome tokiu požiūriu, kokiu manome yra svarbu, – mes turime apsisaugoti nuo to, kas yra svarbu V.Putinui“, – ketvirtadienį sakė E.Lucasas.

Populiaraus britų savaitraščio „The Economist“ vyresnysis redaktorius E.Lucasas yra laikomas vienu žymiausių Rytų Europos politikos ir ekonomikos apžvalgininku, energetinio saugumo, šnipinėjimo ir kitas temas nagrinėjantis analitiku.

Po iškilmių britų žurnalistas E.Lucasas skaitė paskaitą „Lietuvos pamokos“ („Lithuanian Lessons“) apie mūsų šalies patirtį ir jos naudą Vakarų pasauliui.

Žurnalistas ne kartą pabrėžė, kad Vakarai padarė klaidą nekreipdami dėmesio į Rytų Europos nerimavimus dėl Rusijos veiksmų.

Iškilmingo renginio metu kalbą sakė ir prezidentas Valdas Adamkus. Nors ir serga sunkia onkologine liga, prezidentas atrodė gana žvalus, jo balsas skambėjo tvirtai.

„E.Lucasas yra žmogus, kuris žodžiu prasiskverbė pro geležinę uždangą, kuri iki šiol egzistuoja. Jo žodis gynė Lietuvos, visos Vidurio ir Rytų Europos tautų laisvės, demokratijos siekius. Už tai esame jam labai dėkingi“, – sakė V.Adamkus.

Pristatydamas britų žurnalistą garbės mokslų daktaro apdovanojimui, VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas Šarūnas Liekis pabrėžė, kad E.Lucasas nuo pat žurnalistinės karjeros pradžios iki šiol yra Rytų Europos interesų gynėjas Vakaruose.

E.Lucasas 2008 metais parašė knygą „Naujas šaltasis karas“ („The New Cold War“) – toliaregišką pasakojimą apie Vladimiro Putino Rusiją. 2011-aisiais jis išleido knygą „Apgaulė“ („Deception“), tiriamosios žurnalistikos darbą apie Rytų ir Vakarų šnipinėjimą.

Šiuo metu E.Lucasas rengia knygą apie kibernetinį saugumą. Jis taip pat prisidėjo prie knygų apie religiją ir žiniasklaidos etiką. E.Lucasas yra patyręs TV laidų vedėjas, lektorius, diskusijų vedėjas ir dalyvis. Jis yra skaitęs viešas paskaitas Harvardo, Oksfordo, Kembridžo ir kituose prestižiniuose universitetuose. Apžvalgininkas nuolat prisideda prie BBC laidų „Today“ ir „Newsnight“, bei NPR, CNN ir „Sky News“ produkcijos.

Žurnalas „Foreign Policy“ E.Lucasą nuolat įvardija kaip vieną iš 100 svarbiausių žmonių, kuriuos reikėtų sekti socialiniame tinkle „Twitter“. Žurnalistas daug metų dirbo užsienio korespondentu – jis yra dirbęs Berlyne, Prahoje, Vienoje, Maskvoje ir Baltijos šalyse. Šiuo metu jis dirba Londone žurnalo „The Economist“ tarptautinės skilties redaktoriumi. Nuo 2005-ųjų E.Lucasas turi savo skiltį savaitraštyje „European Voice“ (Briuselis), taip pat rašo tekstus „The Times“, „Daily Telegraph“, „Daily Mail“, „Foreign Policy“ ir „Standpoint“.

Dirbęs  „The Independent“, BBC ir „The Sunday Times“, E.Lucasas taip pat buvo vienas savaitraščio „Baltic Independent“, leidžiamo anglų kalba Taline (Estija), įkūrėjų. Bakalauro laipsnį jis įgijo Londono ekonomikos mokykloje, moka penkias užsienio kalbas – vokiečių, rusų, lenkų, čekų ir lietuvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.