Labai sunkias kuprines nešiojasi antrokai ir trečiokai

Kuprines, kurių svoris nekenkia sveikatai, daugiausiai nešioja vyresnių klasių mokiniai, o labai sunkius nešulius tempia antrokai ir trečiokai, rodo Lietuvos savivaldybių visuomenės sveikatos biurų tyrimas.

Specialistai pastebi, kad dažnai kuprinės yra per sunkios dėl jose esamų nereikalingų daiktų, visos savaitės knygų ar pratybų, kelių dailės reikmenų rinkinių ir kt.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Specialistai pastebi, kad dažnai kuprinės yra per sunkios dėl jose esamų nereikalingų daiktų, visos savaitės knygų ar pratybų, kelių dailės reikmenų rinkinių ir kt.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2014, 1:00 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 12:43 AM

Palyginti su 2013 m. duomenimis, mokinių, kurių mokyklinė kuprinė svėrė iki 10 proc. jų kūno svorio, skaičius sumažėjo 0,6 proc., iki 60,3 proc., labai nežymiai - 0,4 proc., iki 33,6 proc., - padaugėjo mokinių, kurių kuprinė svėrė nuo 11 iki 15 proc., taip pat 0,2 proc., iki 6,1 proc., padaugėjo mokinių, kurių kuprinė svėrė daugiau kaip 15 proc. jų svorio.

Apibendrinus duomenis pagal klases paaiškėjo, kad kuprines, kurių svoris sudaro iki 10 proc. kūno masės, daugiausia nešioja vyresnių klasių mokiniai, jų dalis sudaro 76-78 proc. Labai sunkias kuprines nešioja antrų (11,8 proc.) ir trečių (7,2 proc.) klasių mokiniai.

Specialistai pastebi, kad dažnai kuprinės yra per sunkios dėl jose esamų nereikalingų daiktų, visos savaitės knygų ar pratybų, kelių dailės reikmenų rinkinių ir kt.

Įvairių šalių gydytojai vaikams rekomenduoja nešioti ne sunkesnę kaip 10 proc. savo svorio kuprinę, kuri turi būti su dviem diržais ir nešama taisyklingai užsidėjus ant pečių. Kai kurių šalių mokslininkų duomenimis, kasdienis sunkesnės kaip 15 proc. savo svorio kuprinės nešiojimas gali būti traktuojamas kaip rizikos veiksnys, darantis įtaką moksleivio nugaros skausmų atsiradimui.

11-12 metų vaikams aktyviai formuojasi kaulų bei raumenų sistemos, nuo 5 klasės mokymo disciplinas dėsto keli mokytojai, pamokos vyksta vis kitame kabinete, tad labai svarbu, kad kuprinės neviršytų rekomenduojamo svorio, pažymi specialistai.

Vis dėlto akcijos rezultatai parodė, kad 34 proc. penktokų ir 29,2 proc. šeštokų nešioja sunkias kuprines, o labai sunkias kuprines nešioja 7 proc. penktokų ir 4,3 proc. šeštokų.

Palyginti su 2013 m. duomenimis, sunkias (nuo 11 iki 15 proc. kūno masės) kuprines nešiojančių penktokų skaičius sumažėjo 2 proc., iki 36 proc., šeštokų padidėjo nežymiai - 0,4 proc., iki 28,8 proc., o labai sunkias kuprines nešiojančių 5-6 klasių mokinių padaugėjo 0,8 proc., iki 11,9 proc.

Vykdydami šią akciją visuomenės sveikatos biurų specialistai ne tik svėrė mokinius bei jų kuprines, bet ir vertino kuprinės tipą - kuprinė su vienu diržu, su dviem diržais ar tik su rankena. Akcijos metu nustatyta, kad 91 proc. kuprinių buvo su dviem diržais ir tik 61 proc. kuprinių turi atšvaitus.

Ne visi tyrime dalyvavę mokiniai teisingai nešiojo kuprines: 4,8 proc. kuprines nešiojo ant vieno peties ir 1,1 proc. - rankoje. Palyginti su 2013 m. duomenimis, ant vieno peties kuprinę nešiojančių mokinių sumažėjo 1,3 proc., iki 6,1 proc. Pastebima, kad vyresnių klasių mokiniai dažniau kuprines nešioja ant vieno peties arba rankoje.

Iš viso akcijoje įvertintas 45 tūkst. 988 mokinių kuprinių svoris. Išanalizavus gautus duomenis nustatyta, kad tikrinimo dieną 59,7 proc. mokinių mokyklinė kuprinė svėrė iki 10 proc. mokinio svorio, tai yra tiek, kiek rekomenduoja gydytojai. 34 proc. mokinių kuprinių svėrė nuo 11 iki 15 proc. jų svorio, o 6,3 proc. mokinių kuprinė svėrė daugiau kaip 15 proc. jų svorio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.