NATO oro policininkai įgūdžius demonstravo danguje

Ketvirtadienį į Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos bazę pakviestiems žurnalistams NATO oro policijos misiją vykdantys Portugalijos ir Kanados pilotai savo įgūdžius pademonstravo ore.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Nov 20, 2014, 2:07 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 12:37 AM

Išvakarėse su atliekama misija kelias dešimtis Lietuvos, Jungtinės Karalystės, JAV, Kanados ir kitų šalių žurnalistų Aviacijos bazėje supažindinę, naikintuvus aprodę ir jų skrydį stebėti pakvietę kariškiai ketvirtadienį žiniasklaidos atstovams parodė, kaip iš tikrųjų atrodo specialios oro policijos procedūros.

Užduočių atlikimo simuliacija, kurioje dalyvavo vienas Portugalijos naikintuvas F-16 ir vienas Kanados naikintuvas F-18 „Hornet“, buvo vykdoma dviejų kilometrų aukštyje.

Ėmėsi saugumo priemonių

Galimybę stebėti, kaip vykdoma oro policijos misija, žurnalistams suteikė Aviacijos bazės pilotai – jų pilotuojamas transporto lėktuvas C27J „Spartant“ žiniasklaidos atstovus pakėlė į reikiamą aukštį.

Specialiais lynais pririštiems žurnalistams buvo suteikta galimybė oro policijos misiją atliekančių naikintuvų vykdomos užduoties simuliaciją nufilmuoti ir nufotografuoti per atidarytą galinį „Spartan“ liuką.

Prie liuko krašto žengę žurnalistai prieš tai buvo apjuosti specialiais diržais ir lynais pririšti prie krovininio lėktuvo grindyje esančių kilpų.

Parodė, kaip vykdo užduotį

Per beveik dvi valandas trukusį skrydį buvo galima pamatyti, kaip prie tariamo pažeidėjo priartėjęs NATO oro policijos misijos naikintuvas atpažįsta „pažeidėją“ ir užmezgęs su juo kontaktą, „nuveda“ šalin.

Užduočių atlikimo simuliacija buvo pakartota kelis kartus. Po treniruotės naikintuvai, o po jų ir žurnalistus gabenęs „Spartan“ pasuko Aviacijos bazės link.

Išvakarėse Aviacijos bazėje žurnalistus priėmę kariškiai neslėpė, kad pastaruoju metu darbo jiems nestinga.

Darbo oro policijai padaugėjo

Vien šiemet Aviacijos bazėje oro policijos misiją atliekantys NATO kariai vykdyti užduočių kilo daugiau nei šimtą kartų. Pernai tokių „alfa scramble“ vadinamų skrydžių buvo tris kartus mažiau.

Šiuo metu Aviacijos bazėje Nato misiją vykdo Portugalijos kariškiai, o juos remia Kanados junginys. Portugalai oro policijos misiją vykdo keturiais F-16 naikintuvais ir vienu žvalgybiniu orlaiviu P3.

Pirmą kartą NATO oro policijos misiją vykdantis Kanados karališkųjų oro pajėgų junginys Aviacijos bazėje dislokavo keturis naikintuvus F-18 „Hornet“.

Šiuo metu Baltijos šalių oro erdvėje patruliuojančius portugalus ir kanadiečius kitąmet pakeis Italijos ir Lenkijos junginiai. Italai Baltijos šalių oro erdvės apsaugai pasitelks keturis naikintuvus „Eurofighter“, o lenkai – keturis naikintuvus MiG-29.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.