Nidos švyturys kelią laivams rodo jau 140 metų

Prieš 140 metų pradėjo veikti Nidos švyturys – šis baltos ir raudonos spalvos horizontalių juostų navigacijos ženklas padeda orientuotis jūreiviams Baltijos jūroje.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2014-11-20 09:51, atnaujinta 2018-01-21 01:16

Sutartiniu ženklu – dviem trumpais ir vienu ilgu blyksniu švyturys informuoja, kad uosto čia nėra.

27 metrų aukščio bokštas pradėjo veikti 1874 metų spalio pabaigoje. Jis buvo pastatytas ant 51,4 metro aukščio Urbo kalno. Prie jo vedė akmenimis grįstas 200 laiptelių kelias.

Baigiantis Antrajam pasauliniam karui besitraukiantys vokiečių kareiviai bokštą susprogdino. Navigacinis įrenginys 1945 metais buvo atstatytas, o 1953 metais – perstatytas.

Dabar bokšto aukštis – 29,3 metro. Jo siunčiami signalai matomi jūroje už 41 kilometro. Švyturyje yra šešios lempos, tačiau vienu metu šviečia tik viena. Jai perdegus automatiškai įsijungia kita. Šviesos signalus švyturys siunčia tik tamsiu paros metu. Radijo signalai siunčiami visą parą.

Nidos švyturys įrašytas į pasaulio šviesos ženklų knygas, pažymėtas jūrlapiuose.

Vasarą Nidos švyturys tampa įdomių renginių vieta.

Šįmet rugpjūčio pirmąjį savaitgalį švyturio papėdėje tris vakarus vyko džiazo festivalio „Nida Jazz“ koncertai. O šeštadienio rytą, septintą valandą, iš švyturio bokšto pirmą kartą liejosi muzika – festivalio organizatorius gitaristas Leonidas Šinkarenka ir saksofonininkas Janas Maksimovičius keletą improvizacijų skyrė garsiojo tenisininko Viktoro Gerulaičio atminimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.