Lietuvos kariuomenė taupymą vertina labiau nei žmones

Krašto apsaugos ministerijos akibrokštas - laikyti, kad JAV karinėje bazėje lietuvį karį Liutaurą Balčiūną ištikusi mirtis nėra susijusi su tarnybinių pareigų vykdymu - sukrėtė Lietuvos karius. Staiga mirusio L.Balčiūno šeima neteks trijų šimtų penkiasdešimties tūkstančių litų išmokos.

Karių teisių gynimo centro vadovas L.Jakas.
Karių teisių gynimo centro vadovas L.Jakas.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Karmazaitė ( „Lietuvos rytas")

Nov 21, 2014, 6:59 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:37 PM

– Ar nusiųstas į mokymus Amerikoje Lietuvos karininkas vykdė tarnybines pareigas? - „Lietuvos rytas" paklausė Karių teisių gynimo centro vadovo Laimono Jako.

– Karys, išsiųstas į mokymus JAV, yra tarnyboje nuo išvykimo iki parvykimo į Lietuvą.

Lietuvos sveikatos apsaugos ministro įsakyme numatyta, kad „kariai turi praustis dušinėje (pirtyje) pagal poreikį, bet ne rečiau kaip vieną kartą per savaitę“. Taip pat kariuomenės vadovybė privalomai supažindina ir moko karius higienos taisyklių.

Šiuo atveju mirusį karininką rado vonios kambaryje, kur jis prausėsi, taigi jį rado vykdomos pareigos momentu.

Be to, jeigu karininkas nebūtų buvęs JAV mokymuose, šiandien jis būtų buvęs gyvas, tačiau Krašto apsaugos ministerija to nenori pripažinti.

– Ar į JAV galėjo būti nusiųsti tyrėjai iš Lietuvos dirbti su NATO partneriais amerikiečiais?

– Situacija yra keista – karininko žūties (mirties) aplinkybes pavesta tirti JAV kariškiams, o karo policijos atstovai iš Lietuvos tyrime išvis nedalyvavo. Jie privalėjo vykti į JAV atlikti nepriklausomo tyrimo bendradarbiaudami su JAV pareigūnais.

Nebuvo tiriamos aplinkybės, kodėl tada, kai karininkas nepasirodė autobuse, atsakingas JAV karys jo neieškojo. Tokių klausimų JAV tyrėjai niekam nepateikė.

– Kodėl ministerijos tarnybinio tyrimo komisija pripažino, kad L.Balčiūno mirtis „nesusijusi su tarnybinių pareigų vykdymu ar tarnyba“?

– Tokį sprendimą vertinu kaip lėšų taupymą. Ši komisija stengiasi išsukti ministeriją nuo papildomų išmokų, kurios turi būti išmokėtos.

Ministerija taupymą labiau vertina nei karius – tai rodo ir ši situacija: karininkas vykdė užduotį, ėjo pareigas, tačiau kai reikia sumokėti mirusio kario šeimai kompensaciją, jis, pasirodo, pareigų nėjo.

Kol karys reikalingas, jis yra tinkamas tarnybai ir geras. Tačiau vos tik atsiradus ministerijos pareigai pasirūpinti kario sveikata ar sumokėti priklausomas kompensacijas, prasideda teisinės vingrybės.

Tai nepadeda kurti patrauklaus kariuomenės įvaizdžio ir motyvuoti karių bei kitų piliečių ginti tėvynę, kuri nelaimės atveju atsuka nugarą saviems kariams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.