Neringos Venckienės ekstradicija – tik po susipažinimo su byla

Nuo teisėsaugos pasprukusios Neringos Venckienės „violetinę“ veiklą tiriantys prokurorai ir tyrėjai kol kas negali atsakyti kada bus kreipiamasi į JAV dėl bėglės sugrąžinimo.

Susipažinęs su byla prokuroras nuspręs, ko dar reikia sėkmingam N.Venckienės pargabenimui į Lietuvą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Susipažinęs su byla prokuroras nuspręs, ko dar reikia sėkmingam N.Venckienės pargabenimui į Lietuvą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Nov 21, 2014, 6:19 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 9:58 PM

Praėjo dvi savaitės po to, kai Generalinė prokuratūra nusprendė sujungti keturis ikiteisminius tyrimus, kuriuose N.Venckienei jau yra pareikšti įtarimai arba gali būti pareikšti, tačiau kol kas tyrimo grupės nariai dideliais rezultatais pasigirti negali.

„Yra atliekami tam tikri veiksmai, bet praėjo per mažai laiko, aš pats dar net nespėjau susipažinti su visa bylos medžiaga. Sujungtos keturios bylos, medžiagos tikrai yra daug, be to aš anksčiau nesu turėjęs jokių reikalų su N.Venckienės ar jos aplinkos bylomis, todėl reikia gerai įsigilinti“, - portalui lrytas.lt sakė tyrimo grupei vadovaujantis Kauno apygardos prokuroras Darius Jakutis.

Pasak prokuroro, susipažinęs su visa bylos medžiaga, jis nuspręs kokius dar reikia atlikti ikiteisminio tyrimo veiksmus ir tik tada bus nuspręsta kokį teisinės pagalbos prašymą siųsti į JAV ir kiek N.Venckienės galimai padarytų nusikalstamų veikų bus surašyta prašyme dėl ekstradicijos.

Kol kas dviejose bylose N.Venckienei yra pareikšti įtarimai pagal 12 Baudžiamojo kodekso straipsnių – dėl teismo sprendimo nevykdymo, nepagarbos teismui, trukdymo antstolei atlikti savo pareigas, pasipriešinimo policijos pareigūnams, nežymaus sveikatos sutrikdymo, piktnaudžiavimo globėjos pareigomis, šmeižto, mirusiojo atminimo paniekinimo, neteisėto informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimao neteisėto šios informacijos panaudojimo, piktnaudžiavimo tarnyba bei viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Netrukus šį sąrašą turėtų papildyti dar bent du įtarimai – dėl mažamečio asmens tvirkinimo (įtarimai šioje byloje jau pareikšti N.Venckienės tėvams Vytautui Andriui ir Laimutei Kedžiams - Red.) ir daryto poveikio tuomet nukentėjusiąja pripažintai Laimutės Stankūnaitės dukteriai.

Pastarajame tyrime pagrindinė įtariamoji yra Kedžių ir Venckų kaimynė, mergaitės aukle vadinta Olga Girdauskienė.

Sujungti visus keturis tyrimus buvo nuspręsta po to, kai Kauno apylinkės prokuratūra gavo teismo leidimą skirti bėglei griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą.

Tyrimo grupėje yra Kauno, Šiaulių ir Vilniaus apygardų prokuratūrų prokurorų, Kauno apskrities policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos bei Kauno rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus tyrėjų.

D.Jakučio teigimu, jei bus pastebėta, kad tyrimo grupės nariai nespėja atlikti jiems skirtų užduočių, bus galvojama į tyrimo grupę įtraukti ir daugiau teisėsaugininkų.

Kol kas pagal pateiktus įtarimus N.Venckienei gresianti didžiausia bausmė yra laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Byloje jau dabar yra apklausta daugybė liudytojų, tarp jų ir nemažai buvusių bei esamų N.Venckienės šalininkų.

Svarbia liudytoja tapo ir Laimutės Stankūnaitės dukra, kuri tyrėjams jau ne kartą papasakojo, ką jai teko patirti buvusios globėjos ir jos tėvų namuose.

Sukurpę nebūtos pedofilijos istoriją N.Venckienė su savo tėvais ėmėsi vaiko dresavimo – mergaitei nuolat į galvą buvo kalama, kad ją prievartavo trys pedofilai.

Kai vaikas bandydavo priešintis suaugusiųjų valiai, jam buvo grasinama prievarta, mirtimi, kartais buvo griebiamasi fizinių bausmių.

Pedofilijos burbulu patikėjo ir būrys naivuolių – jie ne tik garbino brolio dukterį esą labai mylinčią N.Venckienę, bet ir tapo jos manipuliacijos aukomis, paklusniai vykdydami kiekvieną tuometės teisėjos nurodymą.

Taip prie Kedžių namų tvoros Garliavoje susibūrę veikėjai netrukus tapo tikrais sekliais, kurie N.Venckienės ir jos tetos Audronės Skučienės nurodymu sekė gaujos vadeivai neįtikusius žmones: Andriaus Ūso, Alberto Milinio, advokatės Loretos Kraujutaitienės šeimas, L.Stankūnaitę, vėliau antstolę Sonatą Vaicekauskienę ir advokatą Gintarą Černiauską.

Į nebaudžiamosios vaidmenį įsijautusi, ją garbinusių žmonių apsupta N.Venckienė jau 2010 metais pasijuto galinti valdyti ne tik „violetinę“ minią, bet ir valstybę.

Kai kurių žinomų politikų paramą jautusi teisėja likus porai metų iki Seimo rinkimų neslėpė savo planų iškovoti parlamente daugumą, sudaryti Vyriausybę, pakeisti ministrus savais žmonėmis, o galiausiai įžengus į S.Daukanto aikštę pradėti valyti jai neįtikusius žmones ypač jos nekenčiamose teisėsaugos institucijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.