Rusijoje – siūlymas nutraukti diplomatinius santykius su Lietuva

Dalios Grybauskaitės pareiškimas apie tai, kad „Rusija yra teroristinė valstybė“ ne juokais supykdė kai kuriuos šios šalies politikus. Rusijos Dūmos komunistų partija pateikė pasiūlymą nutraukti diplomatinius santykius su Lietuva ir pritaikyti jai sankcijas, rašo „Ria Novosti“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 21, 2014, 10:44 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:08 PM

Prakalbo apie sankcijas

Anot Rusijos žiniasklaidos, tokį pasiūlymą inicijuoja komunistų frakcijos vienas vadovų Nikolajus Kolomeicevas.

Jis teigia, Rusija turi reaguoti į „chamiškus Lietuvos prezidentės pareiškimus“ jos atžvilgiu.

„Reaguojant į Lietuvos prezidentės pareiškimą, siūlau tarptautinių santykių komitetui parengti pareiškimą, o galbūt jau pateikti ir sprendimą dėl sankcijų pritaikymo Lietuvai, ir galbūt net nutraukti diplomatinius santykius“, – sakė N.Kolomeicevas.

Anot jo, „nepriimtina, kai šalies prezidentas leidžia sau tokius akiplėšiškus ir ciniškus pasisakymus“.

Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas informavo, kad šį pasiūlymą reikėtų svarstyti nustatyta tvarka.

Grasinimai – pasirodymas prieš savo liaudį

Politologas Deividas Šlekys mano, kad tokie Rusijos akibrokštai skirti vidaus rinkai. Paprastai kalbant, vakaro žiniose bus galima parodyti, kaip audringai Rusijos politikai reaguoja į kitos valstybės vadovės pareiškimus.

„Galės per televizijas parodyti, kaip reaguoja į tai, ką šneka lietuviai. Nenustebčiau, jeigu dar pavadintų ir fašistuojančiais ar panašiai, nes jie mėgsta tokius žodžius. Aš tikiu, kad Rusijos valdžia išsikvies mūsų ambasadorių Maskvoje, įteiks notą ir bus pasipiktinta mūsų prezidentės žodžiais. Be to, rusai yra mėgėjai paskelbti kokius nors diplomatus nepageidaujamais šalyje“, – apie galimas pasekmes sakė D.Šlekys.

Politologui sunku prisiminti situaciją, kai valstybė pilnai nutraukė santykius su kita šalimi, nebūdama oficialaus karo stovyje. Todėl jis abejoja, kad diplomatiniai santykiai su Lietuva tikrai būtų nutraukti. Ypač, kad Lietuva yra Europos Sąjungos, NATO narė.

„Aš visiškai nenustebčiau, jeigu tai yra triukas. Rusai ne pirmą kartą kalba aštresniu tonu, žinoma, gal ne taip tiesmukai, kad nutrauks santykius, bet kas iš tų grasinimų? Dažniausiai tai pasibaigdavo notomis ar išsiųstais diplomatais ir tiek“, – visiškai nesijaudino politologas.

Audringa reakcija į D.Grybauskaitės žodžius

Prieš tai Rusijos žiniasklaidoje pasirodė pokalbis su oficialiu Rusijos URM atstovu Aleksandru Lukaševičiumi. Jis įpykęs teigė, kad Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės retorika pranoksta labiausiai ekstremistinius Kijevo pareiškimus, jai reikėtų numaldyti „savo komjaunuolišką įkarštį“ ir „nebekompleksuoti dėl savo sovietinės praeities“

Taip Rusijos URM reagavo į ketvirtadienio D.Grybauskaitės interviu LRT radijui. Jam Lietuvos vadovė pareiškė, kad nesustabdžius Rusijos Ukrainoje, agresija gali išplisti Europoje, Rusiją ji pavadino teroristine valstybe.

„Ukraina šiandien kovoja už visos Europos taiką, už visus mus. Jeigu teroristinė valstybė, kuri vykdo atvirą agresiją prieš savo kaimynę, nebus sustabdyta, ta agresija gali išplisti Europoje ir toliau“, - sakė prezidentė.

Anot jos, Ukrainai būtinas visapusiškas palaikymas. Lietuvos vadovė taip pat pabrėžė, kad Ukrainai tenka kovoti ne tik su kariniu puolimu, bet ir su ekonomine, informacine agresija, korupciniu papirkinėjimu prieš Ukrainą.

„Lietuva, kaip ir kitos Europos valstybės, supranta, kad už taiką reikia kovoti, taiką reikia ginti, nepriklausomybė ir suverenitetas yra neliečiamas, kiekviena tauta turi tokią teisę turėti savo valstybę ir niekas jai negali diktuoti - ar mažai, ar didelei valstybei - niekas negali diktuoti, kaip jinai turi gyventi.

Tai šitą turime visi aiškiai pasakyti dabartiniam Kremliui, dabartinės Rusijos vadovybei, kad tokie veiksmai nebus toleruojami niekada“, - kalbėjo prezidentė. Ukrainos valdžia ir NATO teigia, kad Rusija ir ginklais, ir kariais remia separatistus Donecko ir Luhansko srityse. Tuo metu Rusija tokius kaltinimus oficialiai neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.