Verslininkų grumtynės dėl lavonų – be pabaigos

Įnirtinga kova dėl teisės laidoti vienišus ir neatpažintus mirusiuosius neaplenkė ir pačios mažiausios šalyje Neringos savivaldybės.

Ritualinių paslaugų verslas pelningas, tad dėl jo nuolatos verda arši kova.
Ritualinių paslaugų verslas pelningas, tad dėl jo nuolatos verda arši kova.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Nov 21, 2014, 6:43 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:37 PM

Klaipėdos policija baigė ikiteisminį tyrimą dėl vienos uostamiestyje veikiančios ritualinių paslaugų verslo įmonės neteisėtos veiklos Kuršių nerijoje.

Pajūryje žabojant ne tik įstatymus, bet ir moralės normas paminančius godžius laidotuvių verslo atstovus jie šiek tiek apsiramino. Kai kurie asmenys nubausti supaprastinto teismo proceso tvarka.

Savivaldybei įgrūdo klastotę

Pernai spalį Neringos savivaldybė paskelbė viešųjų pirkimų konkursą dėl mirusių asmenų palaikų vežimo, vienišų, neatpažintų žmonių laidojimo.

Šiame konkurse dalyvavo ir klaipėdiečio Liudo Statkaus įmonė, teikianti laidojimo, kremavimo, balzamavimo bei kitokias ritualines paslaugas.

Teisėsaugininkus pasiekė žinios, kad šios įmonės vadybininkas, siekdamas laimėti konkursą, Neringos socialinių paslaugų centrui pateikė suklastotą, atgaline data pasirašytą dokumentą, be kurio L.Statkaus įmonė negalėjo būti pripažinta nugalėtoja.

Tiriant aferą paaiškėjo, jog viena kurorto socialinių paslaugų centro darbuotoja įmonės vadybininkui padėjo suklastoti dokumentą ir perdavė jį Neringos savivaldybės viešųjų pirkimų komisijai.

Kaip specialieji liudytojai apklausti dar du Neringos savivaldybės išlaikomos socialinių paslaugų įstaigos darbuotojai.

Pažeisdami supaprastintų viešųjų pirkimų taisykles jie uostamiesčio įmonę pripažino konkurso dėl laidojimo paslaugų teikimo nugalėtoja.

Dėl oficialaus dokumento klastojimo ir padėjimo jį suklastoti pradėtą ikiteisminį tyrimą pareigūnai vėliau nutraukė – padaryta nusikalstama veikla pripažinta mažareikšme.

Laidojimo įmonės vadybininkui ir jam talkinusiems socialiniams darbuotojams skirta baudžiamojo poveikio priemonė – jie įpareigoti į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą pervesti 650 litų įmokas.

Velionius krovė kaip malkas

Baigtas dar vienas tyrimas, kuriame kitos Klaipėdoje veikiančios ritualinių paslaugų įmonės „Amžiaus vartai“ direktoriui Valdui Čeponiui pateikti kaltinimai dėl neteisėtos ūkinės ir komercinės veiklos.

Pernai gruodį Klaipėdos apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro (ONTB) darbuotojai 41 metų V.Čeponį sulaikė Liepojos gatvėje, prie Valstybinės teismo medicinos tarnybos, kur atvežami mirę žmonės, pastato.

„Amžiaus vartų“ vadybininkas ir vairuotojas sulaikyti Tauralaukyje, prie įmonės nuomojamų garažų. Pareigūnai mašinoje aptiko dviejų mirusiųjų kūnus.

Per kratą garaže rasti ne vien karstai, įkapės, bet ir dar dviejų ant žemės numestų mirusių žmonių palaikai.

„Tai, ką ten išvydome, pagarba velioniams nepavadinsi. Įmonė, įgijusi leidimą teikti laidojimo paslaugas, mirusiuosius laikė garaže pažeisdama sanitarijos ir higienos normas“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Klaipėdos apskrities policijos ONTB vadovas Valdas Narutavičius.

„Amžiaus vartų“ veikla susidomėjo Klaipėdos apygardos prokuratūra – V.Čeponis dviem paroms uždarytas į policijos areštinę, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto verslo.

Paaiškėjo, kad mirusiuosius į paskutinę kelionę palydinčiai įmonei nebuvo išduotas higienos pasas.

Išniekinimu neapkaltino

V.Čeponis su pagalbininkais laidojimo, kremavimo ir balzamavimo paslaugas teikė šiurpiomis sąlygomis, visuomenės sveikatos saugos reikalavimų neatitinkančiose patalpose.

Laimėjusi Klaipėdos savivaldybės skelbtą konkursą dėl benamių ir giminaičių neturinčių asmenų laidojimo V.Čeponio įmonė už savo paslaugas susišluodavo valstybės skiriamas socialines išmokas.

Nustatyta, jog Tauralaukio garažuose buvo sukrauti 36 mirusiųjų kūnai. Patikėjusi juos „Amžiaus vartams“ savivaldybė V.Čeponio įmonei atseikėjo daugiau kaip 7000 litų.

Išnirus į dienos šviesą nepagarbos mirusiesiems faktams, tyrėjai svarstė galimybę „Amžiaus vartų“ darbuotojus patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir dėl palaikų išniekinimo.

Klaipėdos apylinkės teisme pagreitintai išnagrinėjus „Amžiaus vartų“ bylą, anksčiau neteistam V.Čeponui už neteisėtą ūkinę ir komercinę veiklą skirta 7800 litų bauda.

Ekspertui atsirūgo kyšiai

Į nusikalstamą veiklą įsisuko ir buvęs Valstybinės teismo medicinos tarnybos Klaipėdos skyriaus vadovas 45 metų Vidmantas Armonas – jis imdavo kyšius iš ritualinių paslaugų įmonių.

Šešėlinę mediko veiklą morge kone pusmetį akylai stebėję Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai įsitikino, jog V.Armonas subtiliai, dažniausiai per kitus asmenis, leisdavo suprasti, kad be papildomo atlyginimo nedirbs.

Atskleisti ir morge galioję neoficialūs įkainiai – darbo dienomis už sutartu laiku neva be eilės atliktą lavono skrodimą ekspertas paimdavo 100 litų. Jei kūną reikėdavo ištirti savaitgalį ar švenčių dienomis, medikui už skubų darbą buvo įprasta duoti 500 litų.

Su Baudžiamuoju kodeksu gerai susipažinęs V.Armonas buvo atsargus – imdavo kyšius ne iš mirusiųjų artimųjų, o iš laidotuvių įmonių darbuotojų.

Su juo išvien dirbę laidotuvių verslo atstovai išvengė nemalonumų tiktai todėl, kad prigriebti nedangstė kyšininko. Užfiksuota apie 20 įrodytų morgo vadovo nusikalstamos veiklos epizodų.

Pripažinęs visus kaltinimus V.Armonas nubaustas tiktai baudžiamojo įsakymo tvarka. Medikas atsipirko 20 280 litų bauda.

Sudegintos 3 mašinos

Policijos sulaikytas „Amžiaus vartų“ direktorius V.Čeponis areštinėje išbandė gultus, ant kurių vartėsi buvęs jo draugas ir verslo partneris L.Statkus – įmonės „Aukso amžius“ vadovas.

Vyrai iš pradžių kartu suko tą patį verslą, o paskui, kai jų keliai išsiskyrė, susipyko ir tapo aršiais konkurentais. Nepasidalydami mirusiaisiais vienas kitą įtarinėjo klasta, kitokiomis nedorybėmis, rašė skundus.

V.Čeponis mano, kad konkurentas L.Statkus arba jo pasamdyti nusikaltėliai sudegino prie morgo stovintį „Aukso vartų“ mikroautobusą „Mercedes-Benz“ mirusiesiems gabenti.

Sudegė ir mikroautobuse laikytas karstas, vieno velionio įkapės, nuotraukos. Patyręs 130 tūkst. litų nuostolį V.Čeponis kalba apie tyčinį padegimą. Tai jau trečias toks išpuolis.

„Nurodžiau įtariamuosius, bet padegėjai nerasti. Tyrėjai sako, esą ugnis viską sunaikino. Tiriant antrojo automobilio padegimą dingo vaizdo kamerų įrašai“, – guodėsi V.Čeponis.

Greitai bus atversta ir mįslingų padegimų byla – vienas įtariamasis jau sulaikytas užsienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.