Sostinės vicemero byloje sekliai užsirišo burnas

Vilniaus apygardos teismas jau baigia išnagrinėti Vilniaus vicemero Romo Adomavičiaus bylą, o teisiamas politikas iki šiol nesužinojo, kokios informacijos turėjo jį sekti nusprendę slaptieji agentai.

R.Adomavičius parodymus duos nelaukdamas, kol STT išslaptins visus įrašus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Adomavičius parodymus duos nelaukdamas, kol STT išslaptins visus įrašus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

2014-11-22 08:04, atnaujinta 2018-01-20 21:29

Už kyšio paėmimą teisiamas Vilniaus vicemeras 61 metų Romas Adomavičius jau yra pasiruošęs duoti parodymus, bet prieš tai norėjo išsiaiškinti, kodėl pateko į teisėsaugos akiratį.

„Su kuo bendravau, ką dariau, kad kilo pagrindas pradėti bylą? Noriu sužinoti, už ką turėsiu atlikti bausmę?“ – Vilniaus apygardos teisme (VAT) klausė R.Adomavičius.

Pamiršo, dėl ko sekė

Į šį klausimą turėjo atsakyti jo bylai vadovavęs tuometis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnas Rolandas Grabauskas.

Jis buvo atleistas iš pareigų „Lietuvos rytui“ paviešinus STT pareigūnų pokalbį, kuriame pasigirdo raginimas provokuoti sostinės vicemerą.

Šį pokalbį STT priklausančiame diktofone atsitiktinai aptiko R.Adomavičiui kyšį turėjęs įsiūlyti buvęs bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Darius Norkus.

R.Grabauskas atskleidė, kad D.Norkus šioje istorijoje atsirado gerokai vėliau, nei ji prasidėjo.

„Žvalgybinė byla dėl R.Adomavičiaus buvo pradėta daug anksčiau. Dėl ko, dabar neprisimenu, į tai galėtų atsakyti STT“, – teismo procesui artėjant į pabaigą pareiškė R.Grabauskas.

Kodėl paslėpė įrašą?

STT teismui oficialiai turės atsakyti dar į vieną klausimą. Kur dingo 2012 metų liepos 2-ąją Vilniaus restorane „Pekino antis“ darytas garso įrašas ir kas jame buvo užfiksuota?

Kad toks įrašas egzistuoja, paaiškėjo teisme klausantis STT pareigūno Sauliaus Petkevičiaus ir D.Norkaus pokalbių įrašų.

„Padarysime taip, kad „Pekine“ (restorane „Pekino antis“. – Red.) jis paprašė. Jokio įrašo nebus. Pasakysime, kad tada niekas neįrašinėjo“, – STT pareigūnas paaiškino D.Norkui.

Teismo prašymo pateikti šį įrašą sulaukusi STT atsakė, kad tai – dalis slaptos žvalgybinės informacijos, kurią pažadėjo išslaptinti iki gruodžio mėnesio.

Pateikė bendrovių sąrašą

STT pareigūnų tarnybinis pranešimas apie šį R.Adomavičiaus ir D.Norkaus susitikimą tapo pagrindu imituoti nusikaltimą ir pradėti sekti sostinės vicemerą.

Jame teigiama, kad šio susitikimo metu R.Adomavičius išsitraukė D.Norkaus anksčiau duotą lapelį, kur buvo surašytos visos įmonės, dalyvaujančios „Vilniaus vandenų“ skelbtame 9 mln. litų vertės vandentiekio statybos ir renovacijos darbų konkurse.

Vicemeras esą pirštu parodė į „Utenos melioraciją“, kurią tuomet konsultavo D.Norkus, ir pasakė, kad jai norint laimėti konkursą teks sumokėti.

Vicemeras staigmenų nesitiki

Šį pranešimą pasirašė R.Grabauskas, nors teisme teigė nieko nežinantis apie tokius faktus galintį patvirtinti garso įrašą. Jis teigė vien 2012 metais išklausęs per tūkstantį garso įrašų ir visų neprisimenantis.

„Jūs parašėte, kad aš prašiau pinigų, ir pradėjote žvalgybą neturėdami jokių įrodymų?“ – stebėjosi R.Adomavičius.

Teisėja liudytojui leido į šį klausimą neatsakyti.

R.Adomavičius nusprendė duoti parodymus nelaukdamas, kol STT pateiks paslaptingą įrašą.

„Aš nujaučiu, kas jame yra. Prisimenu, ką tada kalbėjau“, – teigė vicemeras.

STT pareigūnai R.Adomavičių užklupo 2012 metų rugsėjo 27-osios pavakarę, kai D.Norkus jo automobilyje „Mercedes-Benz“ padėjo 40 tūkstančių litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.