Kariuomenės planai: daugiau karių, stipresnės sausumos pajėgos

Karinių konfliktų grėsmės akivaizdoje – didinti ir stiprinti kariuomenę, apginkluojant ją pačia moderniausia ginkluote. Vilniaus pašonėje įrengti tokią karinę bazę, kokios Lietuva niekada neturėjo. Tokių planų turi Lietuvos kariuomenės vadovybė.

Kariuomenės dienos minėjime - prezidentė Dalia Grybauskaitė, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kariuomenės dienos minėjime - prezidentė Dalia Grybauskaitė, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė

Nov 23, 2014, 3:48 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 7:59 PM

„Mes norime toliau vystyti savo kariuomenę, didinti tarnaujančių karių skaičių ir aprūpinti juos modernia ginkluote. Laukiame biudžeto patvirtinimo, tikimės, kad jis bus toks, koks yra projekte“, - sekmadienį, minint 96-ąsias Lietuvos kariuomenės atkūrimo metines, žurnalistams sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas

Jo teigimu, karių skaičių kitąmet planuojama padidinti bent 10 procentų.

J. Olekas paminėjo, kad numatyta nupirkti priešlėktuvinės, prieštankinės ginkluotės. Ji reikalinga tam, kad mūsų kariuomenė būtų viena moderniausiai apginkluotų.

„Neatslūgsta grėsmės, kurios reikalauja, kad mūsų kariuomenė būtų pasirengusi kartu su sąjungininkais apginti mūsų šalį", – sakė ministras.

Jo skaičiavimais, nuo bendrojo krašto apsaugai skirto biudžeto naujai ginkluotei bus skiriama apie 30 proc. lėšų.

„Tai net šiek tiek daugiau, nei NATO standartai. Bet nepamiškime, kad buvo metas, kai jos buvo perkama mažiau. Todėl šiuo metu ginkluotės atsargos yra sumažėjusios.

Yra numatyta pirkti kovinių ginklų – automatų, prieštankinių, priešlėktuvinių sistemų, taip pat planuojama įsigyti kovinių pėstininkų mašinų ir taip sustiprinti Lietuvos kariuomenės artileriją", - sakė ministras.

Jam antrino kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas. Jo teigimu, kariuomenei labiausiai trūksta personalo, transporto priemonių, ryšių sistemų.

„To, ko neįsigijome ir neatsinaujinome finansinės krizės metu“, - sakė kariuomenės vadas.

Jo teigimu, iki 2019 -ųjų planuojama pilnai sukomplektuoti kariuomenę ir dabar egzistuojančius jos dalinius.

„Pagrindinis mūsų prioritetas – sausumos pajėgos. Anksčiau buvo perkami laivai, aviacinė technika - trys lėktuvai, nes reikėjo transportuoti savo kariuomenę į įvairias misijas, o sausumos pajėgos liko nuskriaustos. Šiuo metu tai - aktualiausia ir svarbiausia kariuomenės rūšis, jai bus skiriamas didžiausias dėmesys“, - kalbėjo J.V.Žukas.

Generolas majoras pasidžiaugė, kad Vilniaus pašonėje per du-tris metus bus pastatyta ir įrengta karinė bazė ir dislokuotas dalinys.

„Tai bus pirmoji, per 25-erius Nepriklausomos Lietuvos metus įrengta nauja, moderni NATO kariuomenės bazė, kurioje galėsim dislokuoti ir sąjungininkų, ir savo pajėgas. Ten perkelsime visus štabus, kurie šiuo metu dislokuoti Vilniuje. Taip bus atnaujinta kariuomenės struktūra“, - ateities planus vardijo kariuomenės vadas.

lrytas.lt primena, kad 1918 metų lapkričio 23 dieną Lietuvos ministras pirmininkas, krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministras Augustinas Voldemaras pasirašė įsakymą, kuriuo buvo įkurta Apsaugos Taryba ir įsakyta pradėti formuoti pirmąjį Lietuvos kariuomenės pulką. Ši data laikoma oficialia Lietuvos kariuomenės atkūrimo diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.