Kova su rūkymu. Laikas kelti baltą vėliavą?

Ne mano daržas, ne mano pupos. Taip elgiasi dauguma pedagogų, kuriems svarbiausia, kad moksleiviai nerūkytų mokyklų teritorijose. Vaikytis į namų kiemus sulendančių jaunųjų rūkalių jie neketina.

Mokytojai užmerkia akis prieš rūkančius moksleivius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mokytojai užmerkia akis prieš rūkančius moksleivius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Nov 23, 2014, 12:35 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 8:10 PM

Mėginusius kovoti su rūkančiais moksleiviais Vilniaus pedagogus atvėsino Kauno technologijos universiteto gimnazijos direktoriaus Bronislovo Burgio atvejis.

Direktorius buvo priverstas palikti postą, kai iš gimnazijos išmetė moksleivę už tai, kad ji ekskursijos metu Vilniuje, Gedimino prospekte, užsirūkė.

„O ką mes galime?“ – klausimu į klausimą atsakė ne vienas sostinės mokytojas, paklaustas, kaip tramdo rūkalius. Juolab kad ir savivaldybė, uždraudusi nepilnamečiams rūkyti viešosiose vietose, buvo priversta draudimą atšaukti, nes teismas nustatė, kad toks draudimas – piktnaudžiavimas valdžia.

Sklypą padalijo mokykloms

„Kovoti yra beviltiška“, – tiesiai šviesiai pareiškė Pilaitės gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Rita Kriaučionienė. Šios mokyklos pedagogai tik stebi, kad moksleiviai nerūkytų prie pat ugdymo įstaigos durų.

R.Kriaučionienė pasidžiaugė tik tuo, kad moksleiviai neberūko nedideliame tarpe, skiriančiame Pilaitės gimnaziją nuo kitos ugdymo įstaigos. Ši teritorija buvo tarsi niekieno, tad joje nuolat buvo pilna nuorūkų, šiukšlių.

Savivaldybė šį tarpą padalijo abiem mokykloms.

„Bet mūsų moksleiviai patraukė į tolimesnių namų kiemus“, – atsiduso direktoriaus pavaduotoja.

Pilaitės gimnazijoje rūko maždaug pusė moksleivių. R.Kriaučionienės nuomone, tramdyti rūkalius būtų galima tik visuotinai galiojančiomis taisyklėmis – pamokų metu užrakinant mokyklas ar jų teritorijas. Tačiau ar valdžia ryšis tokias taisykles priimti? Juk tai būtų pavadinta demokratijos varžymu.

Pereina į kitą gatvės pusę

Bene daugiausia nusiskundimų gaunama dėl Salomėjos Nėries gimnazijos moksleivių rūkymo. Nenuostabu – ši mokykla yra miesto centre, todėl labiausiai ir užkliūva.

Jos moksleiviai puikiai žino, kur yra gimnazijos teritorijos ribos, tad per pertraukas skuba į kitą Vilniaus gatvės pusę. Tai – jau ne mokyklos valdos.

Prieš gimnazijos langus, bet jau ne jos teritorijoje, pertraukų metu – būriai rūkančių moksleivių. Anksčiau aplinkinių namų gyventojai skundėsi, kad moksleiviai rūkyti bėga į kiemus, o atšalus – ir į laiptines.

Pamažu šią blogybę pavyko išgyvendinti. Tačiau nuo vėjo rūkaliai mėgsta slėptis už Šv.Kotrynos bažnyčios mūrų, jų taip pat pilna skvere.

Kovodami su rūkančiais moksleiviais gimnazijos mokytojai patys ėjo į aplinkinių namų kiemus ir rūkalius iš ten pavyko iškrapštyti. Tačiau kai kurie pedagogai ėmė purkštauti, kad tokie reidai žemina juos pačius.

Gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Urbanavičienė prisipažino, kad dėl to jai gėda. Bet moksleiviams pareiškus pastabą, kad jie rūko neleistinose vietose, šie pedagogams drebia į akis: „Jūs mums nieko nepadarysite.“

Tikrinti kiemų negali

Žvėryno gimnazijos taisyklėse net juodesniu šriftu įrašyta, kad rūkyti draudžiama ne tik mokykloje, jos teritorijoje, bet ir jos prieigose.

Bet gimnazijos direktorė Daiva Žiurienė pripažino, kad per pertraukas moksleiviai lekia rūkyti po aplinkinių namų langais. Dėl to gimnazija sulaukia vilniečių skundų.

D.Žiurienė neslėpė – ji nežino, kaip spręsti šią problemą. Juolab kad kasdien per pertraukas varyti pedagogų tikrinti aplinkinių namų kiemų ji negali.

Buvęs Vilniaus meras Juozas Imbrasas siūlė mokyklose įrengti rūkomuosius, kad dūmą traukiantys moksleiviai nekeltų problemų aplinkinių namų gyventojams. Tačiau šiam diskusijų bangą sukėlusiam pasiūlymui nebuvo pritarta.

Nupirks bet kuris benamis

Paklausti, iš kur gauna cigarečių, moksleiviai V.Urbanavičienei aiškino, kad nuperka tėvai.

Prie kai kurių parduotuvių rytais prieš pamokas būriuojasi benamiai, kurie už lito mokestį nepilnamečiams mielai nuperka cigarečių pakelį. Žinoma, jie už tam tikrą mokestį neatsisako nupirkti ir svaigalų.

Kiti moksleiviai nupirkti cigarečių prie spaudos kioskų prašo praeivių.

Šie dažniausiai taip pat neatsisako to padaryti.

Cigaretes traukia net ir maži vaikai

Vilniaus savivaldybė prieš porą metų su mokslininkais atliko tyrimą dėl moksleivių rūkymo. Paaiškėjo, kad rūkė ar bandė rūkyti daugiau negu pusė (64,9 proc.) 8–12 klasių mokinių.

Pirmą kartą pabandė rūkyti būdami jaunesni negu 12 metų pusė (52,5 proc.) apklaustųjų.

13–14 metų pirmą kartą pabandė rūkyti daugiau mergaičių (36,6 proc.) negu berniukų (29 proc.).

44,5 proc. rūkiusių ar bandžiusių rūkyti moksleivių nurodė, kad tarp jų artimųjų yra rūkančių.

Beveik trečdalis (26,3 proc.) per pastarąsias 30 dienų rūkiusių moksleivių surūkė 5–10 cigarečių per dieną.

Daugiau kaip pusė visų rūkančių tiriamųjų (59,4 proc.) vos pabudę ryte per pirmąją valandą surūko cigaretę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.