Dėl sostinės raktų gali susitaikyti net priešai

Seime sulipdyti dešiniųjų ir kairiųjų „vaivorykštės“ niekaip nepavyksta. Bet gal po savivaldos rinkimų tai padaryti pasiseks Vilniuje? Toks scenarijus jau gana aktyviai braižomas politikos užkulisiuose.

A.Zuokas pasižymi ir tuo, kad nevengia aštriai kritikuoti prezidentės Dalios Grybauskaitės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Zuokas pasižymi ir tuo, kad nevengia aštriai kritikuoti prezidentės Dalios Grybauskaitės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Nov 25, 2014, 6:18 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 5:06 PM

Tai, kad dabartinis sostinės vadovas Artūras Zuokas – vienas tiesioginių mero rinkimų sostinėje favoritų, prognozuoja ir partijų atliekamos apklausos, ir politikai. Tiesa, pats meras apie kandidatavimą dar nėra oficialiai paskelbęs.

Teigiama, jog A.Zuoko galimybes gerokai padidino tai, kad pagrindinės savivaldybės taryboje atstovaujamos partijos nesugebėjo surasti jam prilygstančių kandidatų. Vis dėlto spėjama, kad bet kokiu atveju prireiks antrojo rinkimų turo.

Tačiau jei A.Zuokas turi daug šansų išsilaikyti poste, jo vadovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) ateitis ne tokia šviesi.

Todėl sudaryti valdančiąją daugumą taryboje, ko gero, pretenduotų šiuo metu favoritais laikomi liberalai ir konservatoriai.

Bet svarbų vaidmenį rungtynėse dėl realių valdžios svertų, pavyzdžiui, vicemerų skyrimo, gali suvaidinti ir socialdemokratai.

Mėgina telkti frontą

Suvokdamas, kad pergalės atveju bus dar sunkiau nei anksčiau sudaryti valdančiąją daugumą ir realiai valdyti miestą, A.Zuokas jau dabar bando telkti būsimąjį savo paramos frontą, pirmiausia dabartinės koalicijos partnerius.

Socialdemokratams miesto vadovas netgi užsiminė, kad galėtų būti sudarytas bendras rinkimų sąrašas arba bent jau įsipareigota vieniems su kitais nekariauti ir viešai rodyti paramą.

Pats sostinės meras „Lietuvos rytui“ patvirtino kalbinęs kai kuriuos socialdemokratus ir po rinkimų likti koalicijoje: „Būtų visiškai logiška, kad kartu tęstume tuos darbus, kuriuos sėkmingai vykdėme iki šiol. Be to, miestui svarbūs ir santykiai su Vyriausybe.“

Bet A.Zuokas neatskleidė, ar tokie pokalbiai įkvėpė jam vilties.

Nuostatos skiriasi

Dabartiniai sostinės socialdemokratų lyderiai Seimo narys Juras Požela ir kandidatas į merus Gintautas Paluckas kol kas yra nusistatę prieš tolesnę draugystę su A.Zuoku. Taigi postūmį tokių derybų sėkmei galėtų suteikti nebent partijos vadovai.

„Apie kokias nors koalicijas apskritai dar anksti kalbėti. Tačiau apie galimą koaliciją su A.Zuoku pasakyčiau dar griežčiau – ji menkiausiai įmanoma.

Mūsų programinės nuostatos ir supratimas apie miesto reikalus visiškai skirtingi.

Dabartinė sostinės valdančioji koalicija iš esmės kabo ant plauko, o joje esame tik todėl, kad ją griauti nebėra prasmės – laiko iki rinkimų jau liko labai nedaug“, – „Lietuvos rytui“ sakė G.Paluckas.

Lemiamos daugumos nebus

Tačiau socialdemokratų kandidatas į merus gana skeptiškai vertino ir sąjungos su dešiniaisiais galimybę, nes tai gali būti pavojinga partijos strateginiams planams prieš 2016 metų Seimo rinkimus.

„Viskas priklausys nuo daugelio veiksnių – ir nuo to, kiek mandatų gaus, atrodo, susilpnėję „darbiečiai“ su „tvarkiečiais“, taip pat stipriai atrodanti Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Niekas neturės lemiamos daugumos. Bet kokiu atveju tikėtina, kad sostinėje bus du merai, iš kurių antrasis – savivaldybės administracijos direktorius“, – kalbėjo G.Paluckas.

Prezidentūros ranka

Vis dėlto gerai informuoti „Lietuvos ryto“ šaltiniai tvirtino, kad socialdemokratų sąjunga su konservatoriais ir liberalais Vilniuje itin suinteresuota Prezidentūra, kuri esą apskritai aktyviai dalyvauja būsimųjų rinkimų sostinėje užkulisiniuose žaidimuose.

Vieša paslaptis, kad A.Zuokas, nevengiantis aštriai kritikuoti prezidentės Dalios Grybauskaitės, – vienas nemėgstamiausių jos politikų. Šalies vadovė merą ne kartą yra susiejusi su mieste esą įsigalėjusiais „monopolininkais“ ir „oligarchais“.

Apie tai prezidentė yra užsiminusi net savo metiniuose pranešimuose.

Įžvelgiama, kad Prezidentūra turi dar vieną motyvą sostinėje sujungti dešiniuosius ir kairiuosius – tai esą būtų nebloga repeticija prieš bandymą sudaryti „vaivorykštinę“ šalies valdžią po kitų Seimo rinkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.